• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.08.2022

06:44

PRAVO U METU! OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Ovi Amerikanci su PODIGLI PRAŠINU, stali su uz Novaka! Nisu mu zabili nož u leđa!

printscreen

Tenis

PRAVO U METU! OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Ovi Amerikanci su PODIGLI PRAŠINU, stali su uz Novaka! Nisu mu zabili nož u leđa!

Podeli vest

Novak Đoković, kako trenutno stvari stoje, neće moći da igra na Ju Es openu, koji počinje 29. avgusta, ne zbog toga što nije vakcinisan protiv virusa korona, to nije uslov učestvovanja na poslednjem grend slemu u sezoni, ali jeste za ulazak u Sjedinjene Američke države

Novak Đoković se odmara i trenira u Korotu u akademija Janka Tipsarevića, ali i nada da će se Amerikanci predomisliti, promeniti kovid protokole ili bi u njegovom slučaju mogla da bude iskorištena "Proklamacija 10924", prema kojoj bi mogao da uđe u zemlju kao "osoba od nacionalnog interesa". Jedna od četiri osobe koja bi mogla da aminuje Novaku ulazak u Ameriku je državni sekretar Entoni Blinken, kome je kongresmenka Teni pisala. Preostale tri su predsednik Džo Bajden, sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž i direktor državne bezbednosti Alehandro Mojokas.

Mekinro uvek uz Novaka

Zanimljivo je da su iza Novaka stali brojni ljudi iz sveta politike, manje dodušenje njegove kolege. Kapa dole Džonu Mekinrou i Tenisu Sondgrenu, koji su tražili od vlasti da piste Novaka da igra u Njujorku.

- Političari se previše mešaju u sve. To su uradili u Australiji. Dajte momku da dođe i igra u SAD. Ali zaista. Ovo je besmisleno - rekao je Mekinro.

Foto: reuters

Džon Mekinro čuva leđa Novaku Đokoviću

- Nisam ja taj koji donosi odluke. Nadam se da će neko ispraviti stvar i dozviliti mu da igra. To je moj lični stav - istakao je osvajač 77 titula u karijeri.

Tenis Sondgren je bio još brutalniji. Teniski savez SAD (USTA), pod čijim okriljem je Ju-Es open, neće da traži izuzeće od vlasti za Srbina, objavio je "NJujork tajmsa". Sandgren, koji će učestvovati na Ju-Es Openu iako nije vakcinisan, prokomentarisao je na društvenim mrežama odluku da se Novaku Đokoviću onemogući učešće na turniru.

- Prilično je sramno što se USTA neće boriti da Novak dobije izuzeće. Nije iznenađenje to što vlada ne menja svoju zastarelu politiku. Ja mogu da igram, a on ne? Smešno - napisao je Sandgren na Tviteru.

Peticija

Amerikanci su pokrenuli onlajn peticiju da se Đokoviću dozvoli da igra u Njujorku sada broji više od 40.000 potpisa. Brojni su protisci u Americi da se ukine pravilo o obaveznoj vakcinaciji onih stranac koji ulaze u zemlju, a trenutno sve to ide preko leđa našeg tenisera, što bi moglo da bude i kontraproduktivno. Poslednja u nizu koja je reagovala je američka republikanska kongresmenka Klaudija Teni koja je na Tviteru poslala Noletu poruku da je pokrenula akciju da mu bude odobren ulazak u Sjedinjene Američke Države 

Foto: reuters

Republikanska kongresmenka Klaudija Teni traži od Bajdena da pusti Novaka da igra u Njujorku

- Pisala sam državnom sekretaru Antoniju Blinkenu pozivajući ga da Vam dopusti da igrate na US Openu. Pokušavam da dobijem veću podršku u Kongresu. Proveriću svaku mogućnost - napisala je Teni uz dodatak na srpskom: - Srećno!

Oglasio se i Robert Kenedi Junior, rođak nekadašnjeg predsednika SAD Džona Kenedija. I on je, kao i mnogi senatori, pre svega iz republikanskih redova, zatražio da se ukine odredba koja se tiče ulaska u SAD stranih državljana koji nisu vakcinisani.

Kenedi brani Srbina

Robert Kenedi je na svom Tviter profilu okačio post u kojem zahteva od predsednika Džoa Bajdena da dozvoli Novaku Đokoviću da se takmiči na grend slemu u Njujorku.

- Preduzmi akciju: reci Bajdenovoj administraciji da dozvoli Đokoviću da igra na US Openu -  stoji u naslovu objave:

- Vreme je da se završi neefektivna, diskriminatorna politika koja sprečava Đokovića da igra. Šampion Vimbldona, neko kome je već bilo zabranjeno zbog toga što nije vakcinisan da igra na Australijan openu, rekao je da je spreman da žrtvuje turnir kako bi sačuvao zdravlje i integritet svog tela. Ne možete da prisiljavate nekog da donosi odluke koje mogu da utiču na njegovo zdravlje - stoji u tekstu.

Kris Mano, bivši NFL igrač, udario je po Ju es openu i Amerikancima, jer Novak Đoković neće moći da se takmiči na grend slemu u Njujorku, kako trenutno stvari stoje.

- Zatucani glupani na US openu ne uspevaju da shvate da uništavaju legitimitet sopstvenog turnira. 'Pobednik' će izgledati samo kao neko ko je zauzeo mesto pravom šampionu, ukoliko glavnom favoritu Novaku Đokoviću zabrane da se takmiči. Neka pojedu sami sebe - napisao je Mano na Tviteru.

Foto: reuters/tanjug

Ričard Grenel i Novak Đoković

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel zatražio je od američkih vlasti da dozvole najboljem srpskom teniseru Novaku Ðokoviću da zaigra na Ju-Es openu

- Dozvolite Ðokoviću da igra na Ju-Es openu! Ju-Es sam sebe ponižava kada zabrani nastup jednom od najboljih igrača na svetu - napisao je Grenel na svom Tviter nalogu.

Senator Dru Springer isprozivao Bajdena 

Američki senator Dru Springer žestoko je isprozivao predsedika SAD Džo Bajdena zbog Novaka Đokovića.

- Bajden zabranjuje Novaku Đokoviću dolazak u SAD da igra na Ju Es open, ali dozvoljava milionima nevakcinisanih ilegalaca da preplave granicu. Hej Džo, šta je još jedna nevakcinisana osoba?!?! – napisao je Dru Springer na Tviteru.

Dru Springer je inače republikanac, senator iz Teksasa, član stranke bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa. Biznismen je rođen 1966. godine, aktivan je kao senator od 2021. godine.

Foto: reuters/ap photo

 

Prekipelo je i senatoru Ronu Džonsonu iz Viskonsina, koji je kritikovao Ameriku posle bivšeg specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i senatora Drua Springera.

- Grenel je bio 100 osto u pravu kad je rekao da Ju-Es open sam sebe ponižava zabranom nastupa jednom od najboljih tenisera. Da li je neko primetio da vakcine nisu prevencija infekcije i širenja zaraze? Mere su idiotske, besmislene i destruktivne. Koliko je doza Fauči uopšte primio? Zabrana ulaska Đokoviću bi bila glupa - rekao je Džonson i  žestoko isprozivao aktuelnu vlast i glavnog američkog epidemiologa u borbi protiv koronavirusa Entonija Faučija.

Kompanija "Sports Management" u vlasnistvu Nebojse Jovanovića, kao jedina organizacija koja se bavi promocijom profesionalnog tenisa u rasejanju, je uz konsultacije sa Srpsko-američkom glasačkom alijansom (SAVA), pokrenula političku inicijativu, kako bi se Novaku Đokoviću dozvolilo da učestvuje na US openu, tj. da nesmetano doputuje u Ameriku. U pismu predsedniku Bajdenu, i američkim zvaničnicima koji mogu uticati na odluku da se Novaku dozvoli učešće na turniru, Jovanović koristi specifičnu pravnu klauzulu, tj. Predsedničku proklamaciju 10294 od "nacionalnog interesa".

Sekcija 3(b) predsednicke proklamacije dozvoljava izuzeće pojedinim stranim državljanima od postojećih kovid19 protokola, ako se to smatra američkim nacionalnim interesom.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbin

pre 1 godinu

Novak đoković može bez problema ući u SAD jer je imao stan tj.apartman u Miamiu na Floridi.Dakle on ima važeću ličnu kartu i na osnovu nje može ući u SAD tj. U Ambasadi SAD - a može dobiti useljeničku vizu pomoću koje može ući.Sve to piše na sajtu ministarstva spoljnih poslova i naprosto je sramota da nitko iz ministarstva o tome nije obavijestio porodicu Đoković,posebno ambasador Marko Đurić u Ambasadi Srbije u SAD-u koji zna da Đoković ima izdatu ličnu kartu u SAD-u.Molim vas na informeru da pišete o tome.

srbin

pre 1 godinu

Posjetite sajt ministarstva spoljnih poslova ili upitajte nekog iz tog ministarstva da Đoković može ući u SAD jer je imao stan na Floridi stoga ima ličnu kartu pomoću koje može dobiti vizu za ulazak u SAD.Ambasador Marko Đurić je odgovoran za ovo jer mu on u SAD-u sve može riješit bez problema.Molim vas da pišete o ovom

srbin

pre 1 godinu

Morate napisat članak o Đokovićevoj imovini u SAD-u i ispravama koje mu je izdala država SAD a na osnovu kojih može dobiti vizu za ulazak u SAD.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17