• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.09.2022

17:18

OTIŠAO U LEGENDU! Federerovi rekordi pamtiće se ZAUVEK, a to što je uradio za tenis PRIČAĆE GENERACIJE! (VIDEO)

Tenis

OTIŠAO U LEGENDU! Federerovi rekordi pamtiće se ZAUVEK, a to što je uradio za tenis PRIČAĆE GENERACIJE! (VIDEO)

Podeli vest

Jedan od najboljih tenisera sveta svih vremena Švajcarac Rodžer Federer saopštio je danas da je odlučio da završi igračku karijeru.

Federer je objavio da će se povući posle Lejver kupa, koji je na programu naredne nedelje.

Federer je u karijeri osvojio sve Grend slem turnire u pojedinačnoj konkurenciji i ukupno ih ima 20: šest Australijen Opena, jedan Rolan Garos, osam Vimbldona i pet US Opena.

Švajcarski as osvojio je i 28 turnira ATP Masters 1000 serije, šest titula na Tenis masters kupu, zlatnu medalju u igri parova sa Stanislasom Vavrinkom na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu i srebro u pojedinačnoj konkurenciji na OI 2012. u Londonu.

Foto: AP PHOTO

Federer drži i mnoge druge rekorde, od kojih su najznačajniji učestvovanje na 10 uzastopnih grend slem finala (od Vimbldona 2005. do Otvorenog prvenstva SAD 2007), 31 grend slem finale ukupno i 23 uzastopna grend slem polufinala (od Vimbldona 2004. do Otvorenog prvenstva Australije 2010).

U februaru 2018. godine vratio se na čelo ATP liste i sa 36 godina postao je najstariji broj 1 u open eri (prestigao Andrea Agasija), napravio najveći razmak u boravcima na prvom mestu ATP liste (5 godina i 106 dana) i najveći razmak u prvom i poslednjem boravku na prvom mestu (više od 14 godina).

Takođe drži i rekord open ere po broju uzastopnih pobeda i na travnatoj podlozi (65) i na betonu (56).

Kao dečak trenirao fudbal, a bio i sakupljač loptica

Federer se rodio u švajcarskom Bazelu. Sa svojom dve godine starijom sestrom Dijanom odrastao je u Minhenštajnu, malom predgrađu udaljenom 10 minuta od Bazela i blizu granice sa Nemačkom i Francuskom.

Osim tenisa, Federer je kao dečak trenirao i fudbal. Kao mladić je najviše uživao da gleda Čileanca Marsela Riosa, a pored njega idoli su mu bili Boris Beker, Stefan Edberg i Majkl Džordan. 

Jedno vreme je, kao trinaestogodišnjak, bio i sakupljač loptica na turniru u Bazelu gde je dodavao loptice Martini Hingis, Mark Rose, Stefan Edberg i Vejn Fereira.Trenirao je u akademiji Nika Boleterija.

Zahvaljujući uspesima u svetu tenisa, Federer je izabran za najboljeg sportistu godine po izboru Laureusa rekordnih pet puta (četiri puta zaredom, od 2004. do 2007, i još 2018).

Bio je nominovan za to priznanje i 2003. i 2009, a 2018. mu je dodeljena i Laureus nagrada za povratak godine. 

Godine 2009. ATP ga je proglasio za najboljeg tenisera prve decenije 21. veka.

Svi Rodžerovi rekordi

- Uspeo je da osvoji Otvoreno prvenstvo Australije, Vimbldon i Otvoreno prvenstvo SAD u istoj godini tri puta, 2004, 2006. i 2007.

- Sa 103 osvojena turnira, Federer je drugi na listi tenisera sa najviše titula.

- Na drugom mestu je proveo 190 nedelja.

- 2009. je oborio rekord Pita Samprasa po broju grend slemova kada je na Vimbldonu osvojio 15. grend slem trofej. Rekord je tokom godina uvećavao i trenutno je osvajač 20 grend slem titula.

- Ostao je na poziciji broj 1 rekordnih 237 uzastopnih nedelja, oborivši Džimi Konorsov rekord od 160 uzastopnih nedelja kao broj 1 na ATP listi i rekord Štefi Graf od 186 uzastopnih nedelja kao 1. teniserka sveta.

- Sa 36 godina i 10 meseci, Federer je bio najstariji igrač ikada na prvom mestu ATP liste.
2017. je osvojio rekordnu osmu titulu na Vimbldonu čime je oborio rekord Pita Samprasa od osvojenih 7 Vimbldona.

- Izjednačio je rekord Bjerna Borga od 5 uzastopnih titula na Vimbldonu 2007.

- Oborio je rekord open ere za najviše uzastopnih trofeja na Otvorenom prvenstvu SAD 2008 (pet).

- Jedini je igrač u istoriji koji je osvojio pet uzastopnih titula i na Vimbldonu i na Otvorenom prvenstvu SAD.

- Rekordnih šest puta je osvajao Masters kup.

- Udvostručio je rekord po broju uzastopno osvojenih finala koji su prethodno držali Bjern Borg i Džon Makenro kada je u septembru 2005. pobedio u svom 24. uzastopnom finalu.

- Drži rekorde po broju uzastopnih pobeda i na travi (65) i na betonu (56). Njegov niz na travi je započet na Vimbldonu 2003. a prekinut na Vimbldonu 2008. dok je niz na betonu započet na turniru u Roterdamu 2005, a prekinut na turniru u Dubaiju 2006.

- Tri godine zaredom je osvajao najmanje 10 turnira, što je rekord (2004, 2005, 2006.).

- Prvi je teniser u istoriji koji je osvojio više od 10 miliona dolara u jednoj sezoni.

- Federer drži rekord za najviše odserviranih as servisa u jednom grend slem finalu (50). Taj broj je ostvario u finalu Vimbldona 2009.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cardak

pre 1 godinu

AKO JE SKOR U MEDJUSOBNIM SUSRETIMA U KORIST NOVAKA ONDA PISCE ILI PISKARALO KAKO MOZE BITI "NAJBOLJI I LEGENDA".Jer vec danas je NOVAK ISPRED NJEGA U SVEMU !Nego vi prodane duse za saku DOLARA PLJUJETE SVOJE A VELICATE TUDJE VECERE!SRAMOTA!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija