• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

12.09.2024

06:20

Na današnji dan: Nole srušio Rafu i osvojio prvi Ju-Es open (FOTO/VIDEO)

EPA Images

Tenis

Na današnji dan: Nole srušio Rafu i osvojio prvi Ju-Es open (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Najbolji srpski teniser Novak Đoković na današnji dan 2011. godine po prvi put u karijeri pokorio je Njujork.

Đoković je u velikom finalu Ju-Es opena posle gladijatorske borbe savladao svog velikog rivala Rafaela Nadala sa  6:2, 6:4, 6:7 (3:7), 6:1 i došao do svog prvog grend slema u "Velikoj jabuci", a četvrtog u karijeri. Ujedno, bila je to osveta Špancu upravo za poraz u prošlogodišnjem finalu Ju-Es opena.  

Srpski as je pored trijumfa ušao i u istoriji "belog sporta", jer je postao tada tek šesti teniser koji je osvojio tri grend slema u jednoj kalendarskoj godini, pošto je prethodno uzeo Australijan open i Vimbldon. 

Foto: profimedia

 

Prvi reket sveta je do finala stigao posle velike dvonedeljne borbe na terenima "Flešing Medouza", uvodne faze prošle su rutinski za Noleta, koji je na prvu ozbiljnu prepreku naleteo u četvrtfinalu. Na drugoj strani mreže imao je zemljaka Janka Tipsarevića, koji mu je posle tri i po sata borbe predao u četvrtom setu. Usledilo je još zanimljivije polufinale, gde je na megdan izašao Švajcarcu Rodžeru Federeru, a posle iscrpljujuće borbe i pet setova dalje je prošao Đoković. 

Foto: EPA Images

 

Treće finale u Njujorku ispostaviće se kasnije, biće srećne ruke za Novaka, koji je prethodno 2007. i 2010. stao na korak do trofeja. 

Loše je počeo srpski teniser finale, nervoza i problemi sa servisom učinili su Nadal odmah stigne do brejka i povede na startu sa 2:0. Ipak, usledio je neverovatan odgovor Đokovića. Razgoropadio se naš teniser i osvojio šest gemova u nizu i dobio prvi set sa 6:2.

Gotovo identičan scenario viđen je u drugom setu. Španac je ponovo došao do ranog brejka i vođsta od 2:0, a onda je Đoković nanizao četiri gema za potpuni preokret. Činilo se da će epilog drugog seta biti isti, ali je odgovorio "Bik sa Majorke" i vratio se u igru - 4:4. Međutim, to je bilo kratkog daha, jer je Nole već u sledećem ponovo napravio brejk, a onda sigurnim servis gemom i potvrdio drugi set - 6:4.  

Drama je dostigla vrhunac u trećem setu. Počeo je serijom brejkova na obe strane, ali je bilo evidentno da se Nadal bolje kreće, lakše osvaja poene i manje greši od Novaka. Ipak, nije se dao Đoković i uspeo je u 11. gemu stigne do brejka za vođstvo od 6:5. Imao je u svojim rukama šansu da završi meč, jer je servirao za pobedu.

Foto: EPA Images

Ipak, nervoza je učinila svoje, pa se Rafa spasao "metle" u tri seta i izborio taj-brejk. Španac je iskoristio momentum i brzo stigao do vođstva od 5:1 u taj-brejku, koje je sačuvao i osvojio treći set i smanjio na 2:1. Delovalo je da je na Nadalovoj strani psihološka prednost, a na sve to požalio se naš igrač i na probleme sa leđima, pa je na početku četvrtog seta zatražio medicinski tajm-aut i masažu leđa. 

Foto: EPA Images

 

Novak se posle ukazane pomoći na teren vratio kao preporođen. Odmah je stigao do brejka i vođstva od 3:0. Videlo se već tada da se Rafina igra raspala, koji iako je uspeo da osvoji gem do kraja ništa nije mogao protiv neverovatnog Đokovića. Srbin je stigao do još jednog brejka i to sa nulom za velikih 5:1, a onda je sigurno realizovao svoj servis gem za prvu krunu u Njujorku. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!
Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!

Apsolutni šampion 57. Međunardnog poljoprivrednog sajma u Svilajncu je krava muzara Mara! Mara je ljubimica Aleksandra Jeremića iz sela Vojska, a u konkurenciji 70 grla simentalske rase goveda bila je najbolja!

11.09.2024

18:35