• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.04.2021

08:39

NEVEROVATNO OTKRIĆE POKRAJ NIŠKOG SELA! Pronađena izuzetno retka vrsta ptice, PRVI PUT VIĐENA U SRBIJI /FOTO/

Vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE POKRAJ NIŠKOG SELA! Pronađena izuzetno retka vrsta ptice, PRVI PUT VIĐENA U SRBIJI /FOTO/

Podeli vest

Izuzetno retka vrsta ptica, stepski vivak, otkriivena je u Srbiji, nedaleko od Niša, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ističući da je reč o jedinstvenom ornitološkom otkriću

Primerak ove ptice latinskog imena Vanellus gregarius juče je primetio mladi ornitolog iz tog Društva Slobodan Marković na vlažnim livadama kod niškog sela Bubanj.

U saopštenju se navodi da je stepski vivak u ove krajeve zalutao tokom prolećne seobe.

Stepski vivak je kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju.

Celokupna svetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki.

Stepski vivci gnezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji.

Izuzetno retko se sreću u Evropi, i to uglavom u jatima sa drugim vrstama ptica.

U poslednje dve godine ornitolozi su pronašli još četiri vrste ptica koje su prvi put zabeležene u Srbiji.

Tako je na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena trobojna liskonoga (Steganopus tricolor), ptica poreklom iz Severne Amerike.

U januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada posmatran je žutokljuni morski gnjurac (Gavia adamsii) koji je verovatno doleteo iz dalekih tundri severne Azije ili Severne Amerike.

Na jezeru kod sela Karajukića bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva) poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske.

Početkom oktobra 2020. u Nacionalnom parku „Tara" otkrivena je sibirska plavorepka (Tarsiger cyanurus), mala ptica pevačica koja se gnezdi na severu Evrope i Azije, navodi se u saopštenju Društva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set