• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina.rs

06.09.2021

15:50

SELJACI U PANICI OD MEDVEDA! Četvrti put prošetao pod Golijom!

AP PHOTO

Vesti

SELJACI U PANICI OD MEDVEDA! Četvrti put prošetao pod Golijom!

Podeli vest

Na samoj granici između Ivanjice i Kraljeva meštani su uplašeni za svoj život jer već četvrti put za mesec dana medved silazi do lokalnog stanovništva i prvih kuća u potrazi za hranom

Najnoviji slučaj medvedove posete, kada se Ratkovom tastu prišunjao iza leđa, se na svu sreću završio na najbolji mogući način.

- Nije ga čuo kada je dolazio, zatim se sasvim slučajno okrenuo, medved je stajao na samo par metara od njega, počeo je da viče i na svu sreću čula je komšinica, pa su uspleli nekako da ga zaplaše, za dlaku je izbegao sigurnu smrt. Nije ovo jedini slulaj, nedavno je napao poštara Dalibora koji je uspeo da pobegne i jednu zemljakinju koja je išla u šumu da bere borovnice. Nije nam svejedno da izađemo iz kuća, kada god zakoračimo kućni prag čujemo krike medveda kroz šumu i vukova, deluje jezivo, nikada nisu bili ovako blizu kuća - kazao je za RINU Ratko Polovina, meštanin sela Čečina.

Foto: rina.rs

Medved se povukao nazad u šumu, ali strah meštana Čečina ne jenjava. Lokalnim putevima se svakodnevno viđaju stope divljih zveri i medveda koji u toku jednog dana pređu na desetine kilometara.

- Imamo dva đaka prvaka koji su sada krenuli u školu u Deviće udaljenu šest kilometara, ne smemo ih same pustiti mora ih neko odvoriti i dovoziti jer stalno nailazimo na tragove divljači i medveda. Moram da sve svoje poslove ostavimo kako bi ih odvezli i vratili od kuće do škole - dodao je Ratko.

Takođe, još jedan problem sa kojim se suočavaju meštani Čečina, jeste što u strahu od medveda ne mogu da odu do svojih oranica i livada kako bi spremili hranu, jer se u tom delu Ivanjice ljudi bave poljoprivredom i stočarstvom.

Foto: rina.rs

- Obraćao sam se nadležnim institucijama za zaštitu divljih životinja i lovačkim društvima da nam na neki način pomognu, međutim ostao sam šokiran. Savetovali su me da ogradim prostor bodljikavom žicom, tako da ću izgleda morati ceo život da radim samo da bi ogradio kuda se krećem, čak su me savetovali da kupim pištaljku i da se združimo sa ovim predatorima. Zatim su me preusmerili da se obratim državnim organima jer oni štite medvede, a ja se pitam ko štiti ljude u ovom slučaju, ja sam reko da zbog dece ne odustanem dok se ovaj problem ne reši, kukaću na sva rata - zaključio je Polovina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

ima nacina da se medvedu kaze gde je granica .. skupljaste svoj urin i prskajte ga na drzvece u visini 1 do 2 iznad zemlje .. kada oseti da je teritorija markirana nece ici dalje ..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set