• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: JelenaT

Autor: telegraf.rs/informer.rs

30.11.2021

14:28

OVO NISTE ZNALI! Tarabići do detalja prorekli sudbinu Šarganske osmice, od početka do kraja BILA JE ČUDO!

Vesti

OVO NISTE ZNALI! Tarabići do detalja prorekli sudbinu Šarganske osmice, od početka do kraja BILA JE ČUDO!

Podeli vest

Evo zašto je "osmica" autentična Za ovu legendu malo se zna

Svi su čuli za Šargansku osmicu, ali malo ko zna zašto je ovo najpoznatija srpska pruga. Nju čine 22 tunela i 5 mostova. Ova lepotica je sada muzejsko-turistički kompleks, specifične pruge uzanog koloseka, jedinstvenog ne samo u Srbiji već i u celoj Evropi.

Legenda kaže da je Mitar Tarabić iz sela Kremna prorekao da će na ovom terenu biti izgrađena pruga, koja će potom biti zaboravljena, te da će ponovo „oživeti“, ali da „neće putovati putnici radi posla i potrebe nego ljudi od zabave serbez odmorišta i uživancije“.

Foto: Z.G.

 

Slučajno ili ne, baš tako je i bilo. Davne 1916.godine počela je izgradnja pruge Vardište – Užice, ali su problemi nastali u savladavanju masiva Šargan. Tokom kopanja tunela ispod brda Budim radnici su stradali, pa su radovi na pruzi prekinuti.

Kasnije su radovi u više puta nastavljani i prekidani, a zahvaljujući dovitljivim inženjerskim rešenjima nastala je čuvena lepotica - Šarganske osmice, i to, izradom trase između mokrogorske kotline i Šarganskog prevoja.

Krajem februara 1974. godine ukinut je voz sa svim prugama uskog koloseka, jer je procenjeno da nije isplativ. Tako je „Šarganska osmica“ pala u zaborav.

Međutim, pre 18 godina, na inicijativu upornih žitelja ovog kraja, započeta je rekonstrukcija pruge. Renovirana je deonica u dužini od 15,5 kilometara, a ovu turističku atrakciju svake godine poseti ogroman broj turista iz zemlje i inostranstva, vozeći se „Nostalgijom“ koja jedri autentičnom prugom uskog koloseka.

Foto: Z.G.

Šarganska osmica

Deo šina koji pravi „osmicu“ dugačak je samo 2,7 kilometara, a zbog izuzetnog strmog terena na trasi postoji 22 tunela od kojih je šarganski tunel najduži.

Još jedan detalj prati „Šargansku osmicu“ - duboko u planini, na stanici Jatare nikada niko nije ni izašao ni ušao.

Neverovatno je da je turistima koji putuju čuvenom rutom u obliku osmice gotovo nemoguće da odrede kuda je voz prošao, a kuda bi tek trebalo da prođe.

Ova železnica prolazi kroz park prirode Mokra Gora i Šargan, na tromeđi Zlatibora, Tare i Zlatara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set