• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Tomković

10.01.2022

15:15

Majka jedanaestoro dece snimila pesmu i posvetila je svim majkama PEVA JE SA SVOJOM DECOM

Privatna arhiva

Vesti

Majka jedanaestoro dece snimila pesmu i posvetila je svim majkama PEVA JE SA SVOJOM DECOM

Podeli vest

Maja Kovačević iz sela Vrdila kod Kraljeva majka je jedanaestoro dece. Iako mališane odgaja sama jer joj je pre tri godine preminuo supruga Radiša, Maja hrabro korača kroz život.

Smeje se, peva i obasipa svoje mališane ljubavlju. Ona je pored svoje dece, posvećena veri i Bogu, pesmi i muzici.

Povoda za razgovor sa Vama uvek ima napretek, ali reći ćemo da je ovoga puta povod nova pesma. O čemu se zapravo radi?

- Da, u pravu ste. U okviru duhovno prosvetiteljske akcije „ Zavoli, voli,, obnovimo sebe, Glas Srbije“ izlazi nova pesma pod nazivom „Majka“. Pesma je ispevana i komponovana po tekstu vladike Fotija, a posvećena je svim majkama. Inače, ovu pesmu koja je meni veoma draga pevamo ja i deca, i kuma Danica. Mnoge sam napisala i ja, ili  otpevala, ali ova mi je posebno draga.

Foto: Privatna arhiva

Maja sa ćerkom

O kakvoj se akciji radi?

Prosto rečeno duhovnoj i prosvetiteljskoj, kako joj i ime kaže. Mnogo toga je urađeno u sklopu ovog duhovnog, ali i svetovnog projekta koji meni i mojim saradnicima služi na čast, a mnogo toga će ostati u svesti ali i duhovnosti srpskog naroda kao trajna duhovna vrednost i kulturna baština. To najbolje potvrđuje i pesma koja je prošle godine snimljena i objavljena, a koja možda na najbolji mogući način definiše kompletno moje biće, moje preokupacije, stremljenja i suštinu svega onoga što radim. Pesma se zove “Sačuvaj mi dušu Bože”, a izvođači smo moja deca i ja.

Deca su blagoslov Božiji

Šta očekujete od svoje dece i kako ih i ka čemu usmeravate?

- To zavisi od toga kako ih budem vaspitala. Najlepša slika mi je kada ih vidim kako svi zajedno spavaju jedni do drugih. Nadam se da će tako složni biti i u daljem njihovom životu kada odrastu. Moja deca su zadovoljna, čak i kada imaju malo Ipak, sve zajedno uspevamo da pobedimo i prevaziđemo . Deca su blagoslov Božiji. Bog je uvek bio tu, uprkos oklnostima koje nisu bile lake u pojedinim trenucima. Vera je podrška mnogodetnosti. Primer na koji treba da se ugledamo su kneginja Persida Karađorđević i Sveta Anastasija Srpska. Persida je rodila desetoro dece. Jedan od njih je Kralj Petar Oslobodilac. Sveta Anastasija je pre monašenja rodila trojicu divnih sinova. Odrekla se svega ovozemnog zarad carstva nebeskog

Jeste li zadovoljni prijemom na koji je pesma naišla?

- Pesma koja je za kratko vreme postala draga mnogima je moglo bi se reći, svojevrsna himna svih onih koji se ne snalaze baš najbolje u ovom svetu i čeznu za onim duhovnim blagostanjem potisnutim uglavnom u versku literaturu i molitve iskrenih vernika.

Foto: Privatna arhiva

Majina deca

Možete li da nam objasnite kako nastaju takve pesme, kad i kako nalazite vremena za pisanje i komponovanje pored svih obaveza koje imate, a koje ne možete da zanemarite?

- Napisala sam mnogo pesama i proznih tekstova, ali ova mi je mnogo draga Međutim, ne bih znala da objasnim kako je ova pesma nastala, valjda onako kako „pravi“ pesnici opisuju nastanak pravih pesama, kao proizvoda nadahnuća, inspiracije, i ushićenja iz kojih se pesma sama pojavi, uobliči i obznani, tako da je potrebno samo zapisati je, za druge. To je valjda ta neka eksplozija čulnih i misaonih senzacija koje se dugo nose u sebi do trenutka kad prosto eksplodiraju poput vulkana i prospu se pred našim čulima, pred očima i ušima.

Kada stvarate muziku, da li vam je bitno da se svidi većini?

- Ne, nije mi uopšte bila namera da pravim nešto za široke mase, da podilazim slušaocima i poštovaocima onoga što radim, nisam čak ni u zanatskom smislu toliko vešta da se stvarajući dodvoravam drugima. Jednostavo sam pustila da ta bujica ljubavi, vere i nade potekne iz mene zajedno sa mojom najiskrenjom željom da svim ljudima i ženama bude dobro, da nađu sebe, smisao života i dobrotu u ljudima koje ima, ali do koje se izgleda teško stiže. Čak ponekad mislim i da nisam rekla ništa novo, da su to opšta mesta u životu svakog „nezadovoljnika“ čiji dani prolaze kroz različite faze, kroz tuge i depresije ali sa onom neugaslom nadom negde u dubini srca i svesti da negde postoji to "zrno sreće“ kolko god sićušno bilo, koje će čitavu stvar preokrenuti i ipak nam, koliko god bilo neshvatljivo, vratiti veru, a samim tim i dobro u ljudima bez kojeg opstanka nema. Za ovu o kojoj govorimo mogla bih da kažem i da je lična, autobiografska i preživljena, da sam to ja, odnosno ono što sam bila i doživela, što jesam i što ću, nadam se biti, jedna od onih koji još uvek ne gube nadu. Eto, to su uglavnom svi ti razlozi zbog kojih sam odlučila da ja ovu pesmu i otpevam uz pratnju svoje dece, tako da je ona skoro kompletno porodična. U pesmi učestvuje i moja kuma koja mi je velika podrška a želim da se zahvalim i AK studiju u kojem je pesma snimljena i našem ansamblu koji nosi ime po akciji "Zavoli, voli obnovimo sebe, Glas Srbije". Drago mi je ako slušaoci moju pesmu dožive onako ili bar delimično onako kako sam je ja doživela i na svet “donela“, a mislim da to nije teško, Treba samo slušati i pevati, pevati, pevati: “Sačuvaj nam dušu Bože .Ljubav, veru, nadu, tražimo dobro u ljudima!“

Foto: Privatna arhiva

Maja Kovačević sa decom na Božić

Čime se još bavite u Vašem sasvim ispunjenom životu, duhovno i vremenski?

- Ja sam osnivač i počasna predsednica Udruženja “Persida Karađorđević“. Ono na čemu ovo Udruženje insistira jeste upozoravanje pojedinaca i javnosti na opasnost od bele kuge u Srbiji. Osim toga, u javnosti nastupmo sa podrškom porodicama sa više dece, kao i sa postavljanjem teme o natalitetu na važno mesto. Obnova srpskih domaćinstava je važna za očuvanje Srbije i srpskog naroda, kao i obnovljenje seoskih domaćinstva. To bi bilo najbolje rešenje za mnogodetne porodice. Time bi se rešilo mnogo problemi. Ne bi se sticala slika o mnogodetnim porodicama kao osocijalnom problemu. Tamo bi porodice mogle da rade i proizvode za svoj život. Država bi mogla da ima Ministarstvo za porodicu. Mogli bi da postoje fondovi za podršku porodici. U njih bi dolazio deo prihoda od prometa luksuznih namernica (cigarete, alkohol...)




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set