
rina
RECEPT ZA ČAJ KOJI "DIŽE IZ MRTVIH" Potrebna su samo 3 sastojka, ali se jedno pravilo strogo mora poštovati kako bi se izbegli neželjeni efekti
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije. Za debeli minus tokom hladnih meseci u godini stanovnici Šumadije od davnina imaju jedno prosto rešenje. Prave čuveni šumadijski čaj i to od samo tri sastojka koji na licu mesta podiže temperaturu, ali kako kažu "diže i iz mrtvih".
„To je naš tradicionalni napitak i potiče upravo sa ovih prostora. Priprema se i konzumira tokom pozne jeseni i zime. Spravlja se pretežno od šljivovice mada može i od rakija od drugih vrsta voća. Ne postoji univerzalan način pripreme, neko voli jaču, neko slabiju, neko manje neko pak više zaslađenu. Ipak najbolja ‘vruća’ se priprema od kvalitetne rakije a veliki uticaj na to kakva će biti ima i sama tehnika pripreme“, kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorica.



rina
Ovaj vrsni poznavalac domaće rakije otkriva nam sam proces pripreme šumadijskog čaja i ističe da je vrlo bitno da rakija provri, jer, kako kaže, ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.
„U kotlić koji je pokvašen vodom sipa se oko dva kilograma šećera, stavi se na tihu vatru i čeka da se šećer počne karamelizovati. Zatim se sipa pet litara šljivove prepečenice i isto toliko litara vode, naravno mere se mogu korigovati zavisno koju količinu želite pripremiti. Loži se vatru lagano dok provri i pustim da vri oko jedan minut otprilike i onda presečem sa pola litra hladne vode. Blago zagasim vatru i u kotlić ubacim jedan štapić vanile i pustim da još jednom lagano provri, nakon toga šumadijski čaj je spreman za konzumaciju“, objašnjava domaćin iz Zagorice.



rina
On dodaje da je ovaj šumadijski čaj ipak najbolji od rakije šljivovice i to od one koja je odležala bar nekoliko sedmica.