• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

05.04.2022

11:29

PRIČA OD KOJE PODILAZI JEZA I LEDI SE KRV U ŽILAMA! David i Đorđe ponovo snimaju domaći horor na Zlatiboru!

RINA

Vesti

PRIČA OD KOJE PODILAZI JEZA I LEDI SE KRV U ŽILAMA! David i Đorđe ponovo snimaju domaći horor na Zlatiboru!

Podeli vest

Pre tri godine Đorđe Živović i David Kolaković su napravili prvi zlatiborski horor film i na taj način pomerili granice. Baziran na narodnim verovanjima tog kraja naišao je na fantastičan prijem kod domaće publike, a sada stiže još jedno njihovo ostvarenje.

Dva hrabra momka iz Čajetine naoružana samo entuzijazmom i sa malo opreme upustila su se u neverovatna poduhvat.

- Želeli smo da ekranizujemo jednu legendu koja se prenosi sa kolena na koleno, pod nazivom "stoperka", a potiče upravo iz Zapadne Srbije. Naime, odavno se priča da je jednog vozača koji je vozio magistralom po snežnoj mećavi, stopirala žena srednjih godina. On je stao i povezao je i u jednom trenutku rekla mu kako želi da izađe jer tu živi, na šta je on upitao kako da izađe jer u okolini nema ničega. Ona je samo ćutala, on je stao i dao joj jaknu da se ne smrzne. Međutim, sutradan kada se vraćao istim putem na mestu gde ju je ostavio, pronašao je svoju jaknu okačenu na grobu te "stoperke"- kazao je za medije David Kolaković.

Foto: RINA

Snimanje filma

Kako bi sve prikazali autentično, snimali su po izuzetno surovim vremenskim uslovoma, velikim snegovima i debelom minusu, tipičnim za Zlatiboru u jeku zime.


- Ono što  ovu priču čini tako živom i fantastičnom jesu glumci koji su je izneli na najbolji mogući način. Realizacija projekta bila je jako teška i pojedine scene izuzetno zahtevne. Snalazili smo se na razne načine kako bi radnju dočarali na pravi način. Kupuli smo čak za 200 evra jedan stari automobil, kako bi snimili scenu u filmu da sleće niz liticu- kaže David.

Plan ovih talentovanih momaka jeste da snime ombnubus četiri priče koju povezuje jedna nit. Ono što je sigurno jeste da su odabrali teme za još dve priče, jedna je kaubojac, a druga će svakako biti komedija. Ono od čega zavisi ovaj omnibus, kako kažu, svakako jesu materijalna sredstva.

Foto: RINA

Snimanje domaćeg horor filma


Ideja za nastanak njihovog prvog horor filma "Iza zatvorenih vrata" nastala je 2013. godine kada je snimljen prvi deo, kako stvaraoci kažu - uz pomoć štapa i kanapa. Snimanje drugog, dugometražnog dela započelo je 2016. godine, a režiser David Kolaković samo zbog toga, podigao je čak i kredit.


"Mi smo dokaz da kad je dobar tim i dobra priča, projekat može biti ostvaren bez obzira na sve poteškoće. Film i ima težinu, zato što smo u njega uložili mnogo truda, rada i snalazili smo se na sve načine", izjavio je David.


U filmu je tada učestvovalo 30 glumaca, od čega su tri bila profesionalna iz Narodnog pozorišta u Užicu. Tokom snimanja, koje je trajalo oko 2,5 godine sve što je moglo poći naopako ovaj mladi tim kao da nije zaobilazilo.

Foto: RINA

U toku snimanja filma

"Dugo smo snimali na Semegnjevu gde je debeli minus ledio sve pred sobom, pa tako i našu opremu. Zaleđen nam je bio kran, ali i kamera na kojoj se dugme od hladnoće ukočilo, pa je snimala 24 sata pošto nije mogla da se izgasi. Kamion sa konjima nam je sleteo sa puta, jedva smo ih izvukli, a za snimanje ratne scene shvatili smo da nemamo krv, pa smo zaklali ovcu koju su nam dali seljaci. Kad je snimanje filma završeno shvatili smo sa kakvim izazovom smo se zapravo uhvatili u koštac i koliko je zaista bilo teško, ali bitno je da smo uspeli", priseća se David.

Prvi film ovih zlatiborskih entuzijatsta na festivalu srpske fantastike, nagrađen je Piramidom i tako su odneli pobedu nad filmovima koji su snimani sa mnogo većim budžetom. Tri puta prikazan je pred publikom u Čajetini gde je izazvao opšte oduševljennje, tako da su ovi mladići definitivan dokaz da kad nešto dovoljno želite – to možete i da ostvarite.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set