• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/blic.rs

06.04.2022

07:58

Ulazim u rudnik, prva smena viče srećno! A kada sam izašao... Ispovest Čačanina koja se čita sa knedlom u grlu!

Vesti

Ulazim u rudnik, prva smena viče srećno! A kada sam izašao... Ispovest Čačanina koja se čita sa knedlom u grlu!

Podeli vest

Rudarski hleb "od sedam kora", kako to narod voli da kaže, smatra se najtežim, najopasnijim poslom koji neko može da izabere za poziv. U to je priliku imao da se uveri i jedan Čačanin koji je nakon boravka u rudnkiku napisao ispovest koja se čita sa knedlom u grlu

"Grof od Kačulica", ovako je ovaj Čačanin upisan na Tviteru, a inače je taksista iz grada na Moravi. Sa svojim sugrađanima odlučio je na ovoj društvenoj mreži da podeli priču kako je došlo do toga da na dva dana uđe u rudnik.

Iz priče saznajemo da je bio sa rudarima rudnika olova i cinka u selu Kriva Feja kod Vranja. 

On je početko dvehiljaditih tu boravio na jednoj intervenciji. Tom prilikom, upoznao je težinu i gorčinu rudarskog hleba, a priču o rudarima koje je upoznao i njihovom radu, pretočio je u dirljivu priču koju vam prenosimo u celosti.

"Novembar 2004, zvoni Nokia 3310 u vreme ručka, zove me direktor. Dobijam zadatak da na jamski utovarivač ugradim mikrofilter, ujutru da krenem, on je sve organizovao, bla-bla-truć, sačuvaj me Bože njegove organizacije, al‘ ajd. Pakujem prnje za dva dana, alat i pravac jug u Krivu Feju, selo na planini Besnoj Kobili, stižem pre podneva. Grot, rudnik olova i cinka, i spolja je izgledao sumorno.

Foto: Printscreen Tvitter

Priča Čačanina na Tviteru

Blato, oronule zgrade i novembarska susnežica stvaraju ambijent iz nekog horora B produkcije sa kraja 70‘. U zgradi uprave me dočekuje Gagi garderobi da zadužim opremu, inženjer u jami. Mlađi od mene tek koju godinu, ali sitne građe i širokog, dečačkog osmeha. Rukujemo se, stisak kao kleštima, sušta suprotnost pojavi. Jak južnjački dijalekt izbija iz svake reči iako se trudi da govori „knjiški“ da bi ga lakše razumeo. Dok me vodi ka garderobi da zadužim opremu, priča mi o poreklu imena sela i planine.

"Bilo neko devojče, Feja, ubava k‘o slika, ma luda k‘o struja. Jahala podivlju kobilu, ova je zbaci pa Feja skrši kuk. Od tad je vikaše Kriva Feja, a besna kobila što 'e tepaše utekla u planinu. Posle su čobani našli kosti, tu gore, na onu golet, pa planinu nazvaše Besna Kobila…“

Slušam ga i oblačim prašnjavu opremu „iz rezerve“. Radne pantalone oblačim preko farmerki, jer je u rudniku uvek hladno, pa jaknu, debeli prsluk preko jakne, na kraju šlem sa lampom.

Foto: Printscreen Tvitter

Priča Čačanina na Tviteru

Pored vozića koji vozi smenu u utrobu planine se nalazimo sa ostatkom ekipe: Dragan, serviser iz jedne kompanije, majstor iz radionice rudnika, vozač mašine i još jedan rudar, krupan stariji čovek sede kose. Dragan u svojoj novoj opremi, šljašte fluo-trake na sve strane stari rudar ga zadirkuje: „A, be, bate, u rudnik idemo, ne na Mars!“ Smehom prekraćujemo vreme dok „mašinovođa“ nije pozvonio iz lokomotive.

Foto: AP PHOTO

Rudnik

Vreme je. Ulazimo u uske vagone i krećemo. U tunelu dugom oko 7 km vlada tama. Tek po neko svetlo uz put obasja mokre stene oko nas, a buka i škripa voza obesmišljavaju svaki pokušaj razgovora. Posle 40 minuta ovog čudnog roler-kostera stižemo u centralnu prostoriju. Dvorana sa barakom u jednom delu je slabo osvetljena. Pored nas prolaze prašnjava lica prve smene i uz „Srećno“ i osmeh ulaze u vagone. Ulazimo u lift, vožnja se nastavlja još oko 350m u vis, a onda kroz lavirint mračnih i mokrih tunela do okna, gde se pod svetlošću lampi sa šlemova iz mraka pojavljuje utovarivač.

Foto: Printscreen Tvitter

Priča Čačanina na Tviteru

Pitam Gagija: „Odakle ovolika voda u jami?“

"Ovde ima preko 200 izvora vode. Ubava, studena, za pijenje“

"Pitka? Sigurno?"

"Sigurno, bate, živ ti ja!“

Javlja se mašinista „deset godini 'e pijam, svaki d‘n“ Samo pod lampama sa šlemova operacija popravke traje skoro 3 sata. Mašinista je upalio moćni dizel i isterao mašinu kroz uski tunel na dnevno svetlo Ostali smo samo Gagi i ja da uzmemo mere za creva i obeležimo mesto za kačenje filtera šibani hladnim vetrom i susnežicom na oko 1400m nadmorske visine. Završismo i to.

Kaže Gagi: „Ajd‘ idemo da izedemo po banicu sa sirenje…“ Vraćamo se u centralnu prostoriju, peremo ruke u onoj vodi koja izbija iz stene i otiče kanalom pored pruge. Popih nekoliko gutljaja. U baraci veći deo smene, zbijeni na klupama oko velikog stola od talpi. Na stolu topla „banica sa sirenje“, u stvari debela gibanica, veliko parče i čaša jogurta svakom.

Foto: Reuters

Rudnik

Rudari ćaskaju na „Vranjanskom“, ja ih po nešto i razumem zahvaljujući Vranjancima sa kojima sam provodio vreme u uniformi. Dragan serviser, Dorćolac, ne razume ih ni reč. Tada je stvarno delovao kao da je pao s‘ Marsa. Gagi, majstor iz radionice i ja sedamo u voz, izlazimo iz okna i idemo u radionicu da napravimo creva. Završavamo i to i odlazimo na spavanje u samački hotel, par stotina metara od kruga rudnika. Sumorna zgrada iz 70‘ je spavaonica za one koji ne žive blizu. Liči na scenografiju za neki „film noir“, no to me nije mnogo doticalo.

Foto: Printscreen Tvitter

Priča Čačanina na Tviteru

Posle tuširanja sam, od umora, zaspao k'o klada. U rano jutro, sa prvom smenom, ceo put ponovo, samo Gagi i ja. Voz, lift, šetnja, ugradnja filtera, klopa (pasulj ovog puta), pa napolje. Kada smo izašli na svetlost dana, Gagi skida šlem, podiže pogled ka nebu i sklapa oči dok mu ona hladna kiša, koja pada danima, obliva lice.

Na moj upitni pogled odgovara: „Eh… sekoj rudar ima negde stenu de gu piše njegovo ime. Nekoj 'e nađe, pa gi stena utepa. Svaki d‘n kad je ne nađem, u nebo pogledam, Bogu zahvaljujem koj me varka.“

Prilazi mi bliže pa nastavlja uz onaj njegov dečački osmeh: „Za vas kuj ne silazite u jamu, nebo mož‘ biti i poružno, ko ovo, sivo, s‘kišu. Nama rudarima je uvek najubavo, samo kad gi vidimo…“ Onda me šljapi po ramenu, diže se prašina iz onog prsluka: „A ti, bate, sad si, još malku pa naš!“.

"Kako vaš?“

"Esi radia dve smene u rudnik?“

"Jesam.“

"A pija vodu iz rudnik?“

"Jesam.“

"I jea u rudnik?“

"I to, dva puta…“

"Pa eto! Još po rakiju da popijemo i ti si naš! Rudar!“

Popili smo i po tu rakiju u upravi gde sam im dao uputstva kako da dalje održavaju mašinu.

Mašina se više nije kvarila, Gagija više nisam video. Od Dragana sam, 3 godine kasnije, saznao da je sa porodicom otišao u Nemačku kod nekih rođaka i tamo ostao. Ne znam da li i tamo ulazi Đavolu u avliju, ali sam siguran da mu je nebo i dalje „najubavo“, kakvo god da je. Nema poštenije zarađenog dinara od rudarskog, većeg srca od rudarskog, niti boljih ljudi od rudara. Nema ni većeg komplimenta nego kad ti rudar kaže: „Sad si naš! Rudar!“ SREĆNO!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set