• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

08.04.2022

22:07

EMOCIONALNO NEZRELA DECA SU SUVIŠE VEZANA ZA RODITELJE! KAKO to promeniti pre polaska u ŠKOLU?

pixnio.com

Vesti

EMOCIONALNO NEZRELA DECA SU SUVIŠE VEZANA ZA RODITELJE! KAKO to promeniti pre polaska u ŠKOLU?

Podeli vest

Što se tiče intelektualnog razvoja nama su deca uglavnom spremna za polazak u školu i znaju različite pojmove za taj uzrast. Veći problem je što su emocionalno nezrela, kaže za portal Informer.rs Branka Tišma, psiholog

Osim pitanja  zrelosti deteta za polazak u školu je važno da roditelji prihvate da su njihova deca u sedmoj godini spremna i pripravna za polazak u školu i da im je potrebna neka prirodna promena organizacije rada i života.

-Oni su u principu spremni za školu i raduju se tome, mada im je žao što odlaze iz vrtića jer su emotivno vezani za vaspitače i drugu decu - navodi Tišma.

Ona dodaje da roditelji najčešće greše u tome što nedovoljno osamostaljuju decu. Zato bi u pripremi polaska u školu bilo  dobro da dete ima neke obaveze u porodici i da bude deo  porodičnog života.

-Tako što će imati dnevne, sedmične i mesečene obaveze. Na primer, treba ga uključiti u postavljanje stola, prikupljanje veša,slaganje svojih stvari, a ako je zgodno zbog prelaska ulice da odnosi smeća ili da ode u prodavnicu. Ponekad je dobro da uzme usisivač u ruke, pri čemu nije bitno kako će to da uradi. Tako se dete priprema da preuzme i školske obaveze kad dođe vreme- savetuje Tišma za portal Informe.rs

Foto: Informer.rs

Branka Tišma: Saveti roditeljima

 

Prema rečima naše sagovornice, najčešća greška koju čine roditelji je što smatraju da dete pre polaska školu treba da zna da čita, piše i da računa.

-Međutim, za to su jedino obučeni učitelji, koji ih uče recimo da je slovo A i simbol za glas A. Na taj način ih uče novom misaonom procesu, koji je u sedmoj godini u punom razvoju.Takođe, strelice koje postoje u bukvarima ukazuju na to kojim redosledom će se pisati linije koje sačinjavaju slovo - naglašava Tišma. 

To je posle učiteljima važno kada pređu na pisana slova kako međusobno  povezivati pojedina slova da bi dobili reči. Zato je  najbolje, kako kaže naša sagovornica taj deo opismenjavanja deteta prepustiti onima, koji su jedini za to obrazovani.

 

Pomoć roditelja

 

Ono što roditelji mogu da urade u pogledu pismenosti svoje dece jeste da im daju svesku  da nauče da koriste svaku stranicu, gde će od početka do kraja popunjavati. Zatim kako drži grafitnu olovku, koji je pritisak koji vrši na papir, potom kose crte, prave, oble, kružići, kvadratići. To su sve dobre pripreme i za razvoj motorike što se nekad propusti u ranijim uzrastima.

 

 

Foto:  

Roditelji ne treba suviše da štite decu

 

Razvijanje samostalnosti

Razvijanje samostalnosti uvek omogućuje i razvoj  emocionalne zrelosti. Da li je dete introvertno ili ekstrovertno su osobine ličnosti koje će se teško menjati. Ali, bez obzira na to dete ume da izlazi na kraj sa obavezama.

-Emocionalno nezrela deca su ona koja ne prepoznaju situaciju u kojoj se nalaze i ne znaju da reše neke sitne probleme, teško prihvataju nepoznatu osobu i nov prostor u koji prvi put ulaze - objašnjava Tišma za portal Informer.rs

Ta deca su tiha i na različite načine pokazuju psihologu da li su vezana za roditelje, tako što se okreću i neće da ostanu sami sa psihologom ili pedagogom. Isto tako, veli Tišma, kroz razgovor se vidi i da li je roditelj preterano zaštitnički nastrojen (da li otkopčava i zakopčava dete, seda  ga na stolicu, objašnjava mu kako treba da drži papir).

Foto:  

Važna je igra sa vršnjacima

 

Ceo taj proces od početka ulaska u kancelariju psihologa do izlaska vidi se detetova (ne)zrelost. Psiholog je tada u obavezi da roditelju da povratnu informaciju kako će dete  što spremnije da krene u školu. 

-Što se tiče intelektualnog razvoja nama su deca uglavnom spremna za polazak u školu i znaju različite pojmove za taj uzrast. Veći problem je što su emocionalno nezrela, vezana za roditelje, teško prihvataju druge nepoznate osobe i čak nepoznate vršnjake. To roditelji mogu u međuvremenu da poprave - ukazuje Tišma za portal Informer.rs

Ona navodi da je za decu važno da poznaju put i fizički okvir u kojem će boraviti, što podrazumeva šetnje do škole i boravak u školskom dvorištu u popodnevnim časovima.

 

Sa decom treba razgovarati

 

Deca tokom osmogodišnjeg boravka u školi vole priče odraslih, to jest kako su u vreme njihovog uzrasta rešavali različite probleme. Ili kako je u pričama to uradio neki junak, odnosno kako bi oni to uradili i da li je to dobro rešenje. Takođe, za taj uzrast je lepo da iscepkaju neku sličicu iz novina i da je zalepe, a da posle da završe crtež pomoću likovnog pribora uz razgovar sa njima, savetuje Tišma.

 

 

Deca više ne znaju da se druže

-Preporučljivo je organizovanje druženja, jer naša deca više i ne znaju da se druže posebno posle kovid situacije kada smo bili više usmereni na porodične aktivnosti. Decu treba uključivati u igre u parku, druženje sa vršnjacima i unutar porodice - podvlači Tišma.

Osim toga, decu treba pustiti da ponekad sami reše problem, Recimo, ako je neko nekome uzeo igračku da sami to razreše, a posle ih pitati kako bi to rešili. Ukoliko ne znaju, treba im  dati predlog koji im se više sviđa. Jednostavno, bitno je pomagati im da u situacijama nađu najbolje rešenje. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

     

 

 

 

  

 

 

 

   

 

 

         


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set