• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.04.2022

09:16

DNEVNICA I DO 5.000 DINARA, A BERAČA NIGDE! Malinari u zapadnoj Srbiji bezuspešno tragaju za radnicima

RINA

Vesti

DNEVNICA I DO 5.000 DINARA, A BERAČA NIGDE! Malinari u zapadnoj Srbiji bezuspešno tragaju za radnicima

Podeli vest

Društvene mreže, portali i novine u Srbiji su prepuni oglasa u potrazi za beračima malina kojima domaćini - u strahu da će im rod propasti, jer neće imati ko da ga "skine" - nude sve bolje uslove. Tako će i ovogodišnja dnevnica, najverovatnije, iznositi čak 5.000 dinara - 2.000 više nego lane

Malinar iz Ivanjice Miodrag Sretenović berače bezuspešno traži već tridesetak dana, a oglas je postavio na jednom od čitanijih portala u zapadnoj Srbiji.

Foto: rina

- Uz dnevnicu nudim smeštaj i hranu, ali niko neće da radi. Moj zasad je na površini od oko 50 ari, što i nije tako puno, pa zamislite koliko tek strepe vlasnici većih parcela - objašnjava Sretenović, pretpostavljajući da će cena maline ove godine premašiti 600 dinara po kilogramu, mada pojedini otkupljivači vele da će "izaći" i na 1.000, što bi bilo rekordno.

Foto: rina

Na to će, kažu dobri poznavaoci ove oblasti, pre svega uticati manjak roda - posebno u brdskim predelima, gde je malinjake "pokosio" kasni sneg. Istovremeno, na svetskom tržištu je sve veća potražnja za srpskim malinama, mada trenutna kriza u Ukrajini i te kako može da utiče na izvoz.

- U hladnjači su mi ostale neke zalihe od prošle godine, a trenutna cena je dostigla 590 dinara, plus porez. U malinjacima se ovih dana čisti višak, te đubri, taripira i frezira, a za sve to sam morao da dovedem radnike iz Požege, kojima plaćam 400 dinara po satu. Imam zasade na 1,3 hektara, pa se uzdam u obećanje jednog Piroćanca da će mi na vreme dovesti berače. Računam i na tradicionalnu radnu smagu iz Republike Srpske - veli Vladan Perović iz Arilja.

Foto: RINA

Inače, pojedini malinari iz ovog mesta, ali i iz Ivanjice - već godinama unazad - sa prvim prolećnim radovima odlaze autobusom na jug Srbije i odatle dovoze radnike, koji u ovim krajevima ostaju sve do kraja sezone branja. Među njima je najviše Roma, kojima proizvođači obezbeđuju smeštaj, a oni - po potrebi - idu od proizvođača do proizvođača i obavljaju sve potrebne poslove. Trenutna dnevnica im je oko 4.500 dinara, pišu Novosti.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set