• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

13.04.2022

18:08

OVO JE SRPSKA PLANINA SPASENJA! Zbog toga što je posećuju čudna bića, ovu lepoticu morate posetiti!

Andrijana Nikolić

Vesti

OVO JE SRPSKA PLANINA SPASENJA! Zbog toga što je posećuju čudna bića, ovu lepoticu morate posetiti!

Podeli vest

Planina Rtanj je već decenijama jedna od najmisterioznijih lokacija u Srbiji. Mnogi veruju da se zapravo radi o skrivenoj piramidi, dok drugi prihvataju činjenicu da je to samo još jedno remek-delo prirode

Rtanj pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565 m) i predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Planina se naglo diže iz ravnice i završava skoro pravilnom kupom, pa mnogi veruju da je i Rtanj piramida slična onima u Bosni. Rtanj je u podnožju uglavnom sastavljen od peščara i stena, a u višim delovima od krečnjaka. Rtanj je „poznat“ po tome što svoje posetioce muči žeđu. Sva voda otiče kroz krečnjak, ponire, a onda, u nižim delovima, izbija u jakim vrelima po ivici planine.

Foto: Andrijana Nikolić

Vrh Šiljak

Za ovu neverovatnu planinu se vezuju mnoge legende, počev od toga da se na samom vrhu nalazio dvorac čarobnjaka koji je posedovao velike količine zlata i dragulja, preko energetskog polja, a u narodu je poznato i verovanje da ovu neverovatnu planinu posećuju vanzemaljaci. Meštani lokalnih sela tvrde da noću viđaju i svetlosne kugle na nebu iznad samog vrha,i posebno ističu da celo ovo podneblje zapravo predstavlja centar sveta. 

Interesantno je da sama planina ima piramidalan oblik, pa tako predstavlja izazov za mnoge istraživače koji tvrde da se u njenoj unutrašnjosti nalaze tuneli i tajni prolazi. 

Rtanj je takođe velika poslastica za sve planinare i ljubitelje prirode. Osim što obiluje čudesnim biljem, ova planina je poznata i po čuvenom rtanjskom čaju. 

Na samom vrhu se nalaze ostaci crkvice, kako je meštani zovu, a ustvari to je spomen obeležje vlasniku rudnika Rtanj. Julius Minh je izvršio samoubistvo i njegova supruga Greta podiže crkvicu koja je osvećena 1936. godine.

Foto: Andrijana Nikolić

O Rtnju kruže neverovatne priče od toga da je planina spasenja, pa sve do toga da je generator energije koje posećuju čudna bića. Svakako, ova planina je vredna divljenja i predstavlja svojevrsan simbol prirodne lepote.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set