• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

17.04.2022

08:23

GRADI SE PRVI MUZEJ ĆIRILICE KOD BAJINE BAŠTE! U blizini srpske svetinje ponovo će biti ISPISANA ISTORIJA! Zgrada stare škole postaće jedinstvena u Evropi (FOTO)

RINA

Vesti

GRADI SE PRVI MUZEJ ĆIRILICE KOD BAJINE BAŠTE! U blizini srpske svetinje ponovo će biti ISPISANA ISTORIJA! Zgrada stare škole postaće jedinstvena u Evropi (FOTO)

Podeli vest

Račanska prepisivačka škola formirana je u drugoj polovini 17. veka i 1642. godine pojavljuje se prvi rukopis Kirijaka Račanina

Kad su Turci po Srbiji uzimali danak, palili manastire i uništavali sve što je srpsko, u gustoj šumi, u skitu Svetog Đorđa i manastiru Rača, monasi su prepisivali crkvene knjige.

Svaka prepisana knjiga tada je pomagala održavanje bogosluženja, a ono je zatim držalo srpski narod na okupu. Račani su prvi koji prepisuju narodnim jezikom, a Gavril Stefanović Venclović prvi je koji razlikuje slova č, đ i ć skoro sto godina pre Vuka Karadžića.

Foto: RINA

Zato i ne treba da čudi što će upravo u Rači nići jedinstven objekat u Srbiji, nazvan Muzej ćirilice.

- Za Muzej ćirilice smo izabrali zgradu stare škole koja se nalazi na putu ka čuvenom manastiru Rača. Ona je odavno bez đaka, a građevina je takva da je jako pogodna za pretvaranje u muzejske namene. Planiramo da tu bude stalna postavka o istorijatu ćirilice i značaju Račanske prepisivačke škole. Biće organizovane radionice i programi za posetioce koji bi podstakli dodatne aktivnosti u istraživanju srpskog jezika i pisma - rekao je za RINU Siniša Spasojević, osnivač i oranizator "Ćirlične baštine".

Foto: RINA

U opštini Bajina Bašta poslednjih godina posebna pažnja poklanja se baš ćirilici. To je jedina opština koja je nacionalnom pismu posvetila čitavu manifestaciju koja se tradicionlano održava krajem maja, a poznato je da će u njenom centru nići i jedini Park ćirilice.

- To su projekti od nacionalnog značaja, a za te namene izdvojena su i finansijska sredtsva iz lokalnog budžeta. Opština Bajina Bašta ističe se kao vodeća po ulaganju napora za očuvanje ćirilice i poboljšanje njenog statusa. Svakako u realizaciji svih ovih ideja očekujemo i pomoć države. U osnivanju Muzeja ćirilice veliku podršku imamo od direktora Istorijskog arhiva iz Užica Željka Markovića, koji je član Nacionalnog saveta za kulturu - kaže Spasojević.

U Nacionalnom savetu za kulturu pokrenuta je, a zatim i prihvaćena inicijativa da u godišnji program uđe predlog za osnivanje Muzeja ćirilice u Rači. Ideja je da opština Bajina Bašta obezbedi sredstva za početak radova, a da država bude njegov osnivač. Taj predlog će u narednom periodu biti iznet pred Vladu Srbije.

Foto: RINA

Smešten u veličanstvenom predelu u blizini manastira Rača i NP Tara očekuje se da će pored kulturnog značaja, Muzej ćirilice imati i veliki turistički potencijal i dobru posećenost.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ali

pre 2 godine

Још кад би и ваш сајт био доступан и на ћирилици...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta
Društvo

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta

Slađan Vučković (52), nekadašnji deminer Vojske Savezne republike Jugoslavije, koji je ostao bez obe ruke u razminiravanju Kopaonika, kazao je za naš portal da je pametno što je naređena evakuacija naselja Stevan Sinđelić jer ukoliko se sa gradilišta zaista uklanja Tomahavk, to ubojno sredstvo sadrži ogromnu količinu eksploziva – čak 454 kilograma.

20.04.2024

11:55

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set