• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.Gligorijević

12.05.2022

11:07

NEPOZNATA BOLEST NAPALA MLADICE U LIMU?! Jedva žive dve ribe izvađene iz reke PREKRIVENE BELIM PEČATIMA (VIDEO/FOTO)

printscreen

Vesti

NEPOZNATA BOLEST NAPALA MLADICE U LIMU?! Jedva žive dve ribe izvađene iz reke PREKRIVENE BELIM PEČATIMA (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Dve jedva žive mladice plivale su juče u reci Lim. Jednu od njih je pronašao Siniša Laković iz ekološkog udruženja “Jastreb” iz Priboja.

- Išli smo da proverimo kakva je situacija na barijeri za zaustavljanja smeća na Limu. Uzvodno od barijere primetio sam mladicu na površini vode kako jedva pliva. Bila je okrenuta na leđa. Izvadili smo je i na sebi je imala velike bele pečate, kao lišaje, gljivice… - kaže Siniša.

Odmah je poslao fotografije prijatelju Dejanu Živkoviću, koji je administrator grupe na FB “Ribolov na Limu – uhvati i pusti”.

- Kada sam video fotografije i snimak pozvao sam stručnjaka za mladicu iz Novog Sada. Iako ne može sa preciznošću da mi kaže o čemu se radi dok ne uzme uzorke, na osnovu fotografija pretpostavlja da je u pitanju gljivica saprolegnija. Rekao mi je da se javlja kad ribi opadne imunitet, odnosno kad oboli od nečega. Najviše liči na ovu gljivicu, koja kažu nastaje u rano proleće kad je temperatura vode zimi bila jako niska pa otopli ili kad ribe dožive neku drugu vrstu stresa – rekao je Živković.

Foto: Z.G.

 

Drugu mladicu su našli ribolovci iznad Prijepolja, kod nekadašnje prijepoljske deponije.

- I ta mladica je jedva plivala po površini i imala pečate po telu. Za sada su ta dva primerka u pitanju, a Siniša će danas opet proveravati kakva je situacija na jezeru, rekao je Živković.

On je dodao da je pre godinu dana bilo masovno uginuće šarana, ali se pretpostavlja da je usled toga što se mnogo namnožio.

Inače, Siniša Laković radi kao volonter i stalno učestvuje u čišćenju jezera Potpeć od smeća.

- U januaru smo čistili i izvadili 50 kubika raznog otpada kod jezera, koje je zadržala barijera. Pre dva meseca smo izvadili 120 kubika, a pre neki dan 350 kubika. Jedna barijera se nalazi u Bistrici kod Nove Varoši, jedna kod Priboja na dva kilometra od Potpećkog jezera, a treća u Jagodnjaku kod Prijepolja.

Foto: Z.G.

 

To je na neki način sprečilo da rekom Lim dođe u Drinu i na jezero Perućac velika količina otpada, kao ranijih godina – rekao je Siniša i dodao da velike količine otpada padaju na dno.

Ovih dana će se više kontrolisati i pratiti stanje ribe, a i zvanično ispitati šta je uzrok pojave belih pečata na mladicima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set