• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.05.2022

12:56

OPREZ, NE IZLAZITE NAPOLJE AKO NE MORATE! Srbija narednih dana na udaru, ova meteorološka pojava može da nam ugrozi ZDRAVLJE

Vesti

OPREZ, NE IZLAZITE NAPOLJE AKO NE MORATE! Srbija narednih dana na udaru, ova meteorološka pojava može da nam ugrozi ZDRAVLJE

Podeli vest

Ultravioletno (UV) zračenje u Srbiji danas je visoko, a u pojedinim gradovima i vrlo visoko. Meteorolog Ivan Ristić ističe da je ovo normalna pojava za ovo doba godine i da UV zračenje nema veze sa temperaturom

Visok stepen UV zračenja u naredna dva dana očekuje se u mnogim mestima u Srbiji, navodi se u najnovijoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Danas je gotovo cela Srbija u narandžastom što označava visok indeks UV zračenja, a Crni Vrh, Sjenica, Kopaonik, Dimitrovgrad i Priština ušli su u crveno što znači da je zračenje vrlo visoko.

Foto: Informer DN

Ivan Ristić

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs otkriva da UV zračenje nema veze sa temperaturom.  

- Ako je vedro, indeks ide do osam, a naročito je na planinama jači intenzitet zračenja - objašnjava on i dodaje:

- Što je manje oblaka veće je zračenje. 

Prema rečima meteorologa povećan UV indeks očekuje nas do polovine avgusta.

- UV indeks nad Srbijom je povećan od maja pa do sredine avgusta. Kada je vedro vreme, može se kretati i do osam, a polovinom juna čak i do 10 - objašnjava Ristić.

UV indeksa ima 11, vrednost do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren, od 6 do 7 je visok, od 8 do 10 vrlo visok, a ljubičasta zona je od 11 i više i podrazumeva ekstremno visoko zračenje.

Foto: printskrin

Visoko UV zračenje ovih dana

Kako se zaštititi

Intenzivno izlaganje kože suncu može dovesti do ozbiljnih opekotina, što može biti jedan od faktora rizika za nastanak melanoma odnosno karcinoma kože, stoga je neophodno zaštititi se čim vrednost zračenja pređe 5.

Upotreba preparata sa SPF faktorom neizostavni su deo zaštite. Ova sredstva treba koristiti u svakodnevnim aktivnostima, a ne samo na plaži.

Osim zaštitnih sredstava preporučuje se i nošenje lagane komotne odeće od tkanina neprozorne na UV zrake, kao i zaštita za glavu u vidu kape ili šešira, ali i naočara za sunce.

Intenzitet zračenja najjači je u period od 11 do 16 časova te je poželjno izbegavati izlaganje suncu u tom delu dana.

Foto: Shutterstock

U vodi nismo zaštićeni od UV zračenja

Zablude o UV

Ten koji se dobije u solarijumu je odlična priprema i zaštita kože pre odlaska na more.

Kreme sa većim faktorom zaštite (SPF) obezbeđuju kvalitetniju dugotrajnu zaštitu od Sunca

U vodi smo zaštićeni od UV zračenja.

Za vreme oblačnih dana na moru potpuno smo zaštićeni od UV zračenja.

 

Bonus video:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set