• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.05.2022

10:48

MOGUĆI NOVI ZEMLJOTRESI U OVOM DELU SRBIJE! Stručnjak otkriva da li će biti novih potresa u Čačku i Kruševcu

printskrin

Vesti

MOGUĆI NOVI ZEMLJOTRESI U OVOM DELU SRBIJE! Stručnjak otkriva da li će biti novih potresa u Čačku i Kruševcu

Podeli vest

U četvrtak su se u veoma kratkom vremenskom intervalu dogodila dva zemljotresa. Prvi u Kruševcu u 19:36 od 2.9 Rihtera bez naknadnih potresa i drugi jači u Čačku u 20:35 od 3.6 Rihtera. Meteorolog Ivan Ristić koji se bavi istraživanjem pomeranja tla za Informer.rs ističe da postoje uslovi za nove zemljotrese i na drugim lokacijama

Ristić napominje da postoji mogućnost i za nove potrese u Čačku i Kruševcu jer je nakon jačeg potresa u 20.36 časova u Čačku bilo i naknadnih potresa na svakih 15 minuta sve do 21:30 časova.

- Na osnovu ovoga sledi da se tlo i dalje ne smiruje i da postoje uslovi da se pojave i novi zemljotresi na drugim lokacijama, prvenstveno u centralnoj Srbiji kao i da bude ponovo podrhtavanje tla u Čačku i Kruševcu. Zemljotresi ovakve snage se uglavnom osećaju na teritoriji gde se dešavaju tako da veći deo Srbije te potrese nije osetio - kaže on.

Ristić ističe da nam početkom leta dolazi mirniji period.

- Početkom leta tlo Srbije bi trebalo da se smiri, tako da će tokom letnjih meseci biti mirnije. Ponovo povećanje aktivnosti biće na jesen - ističe Ristić.

Foto: Informer DN

Ivan Ristić

Sve se treslo u kući

Čačani uznemireni potresom ističu da se drugi zemljotres poprilično osetio.

- Odjednom se sve u kući zatreslo. Nije dugo trajalo, ali se za razliku od ostalih potresa ovaj se poprilično osetio. Drugi je bio slabiji, ali ipak noćas nećemo imati miran san. Plašimo se nekog većeg zemljotresa jer tlo po svemu sudeći nikako da se smiri prethodnih dana - rekla je za RINU Gordana Janković iz naselja Atenica.

Prema broju stanovnika, seizmičkom hazardu i zbog visoke seizmičke povredljivosti stambenog fonda, Čačak spada među ugroženije urbane centre zajedno sa Jagodinom, Kraljevom, Kragujevcom, Novim Pazarom i Loznicom.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set