CELA KIKINDA BILA VELIKA KUHINJA! ”Gastro karavan” krenuo iz Banata, prati ga šarenilo MIRISA I UKUSA (FOTO)

V.N.

16:28 Srbija 0

V.N. | 17. 05. 2022.

CELA KIKINDA BILA VELIKA KUHINJA! ”Gastro karavan” krenuo iz Banata, prati ga šarenilo MIRISA I UKUSA (FOTO)

Prvi “Gastro karavan” u Srbiji održan je na Starom jezeru u Kikindi, kada su u šarenilu mirisa i ukusa gastronomske lepote svoga kraja prikazali predstavnici osam mesta iz Srbije


"Gasto karavan" je zamišljen kao manifestacija na kojoj će učesnici imati mogućnost da kod domaćina pokažu trpezu svoga kraja. Gastronomske lepote u subotu su prikazali predstavnici 8 mesta iz Srbije: Zaječara, Žagubice, Valjeva, Boljevca, Sombora, Sente, Novog Bečeja, Zrenjanina i Kikinde.

V.N.

 

- Kada je u pitanju hrana, gosti su se potrudili na najbolji način da predstave i prenesu nam ukuse njihovog kraja. Smatram da je "Gastro karavan" priča koja može da zaživi i da će predstavnici 8 mesta, koji su nam gosti, preneti pozitivne utiske kada se vrate, kao i na one koje su ovoga puta nisu pojavili.

Mislim da će na sledećem “Gastro karavanu” u nekom drugom gradu biti više učesnika, ali neko mora biti prvi i pokrenuti priču, a to smo ovoga puta bili mi. Postigli smo i postavili pravila i standarde koji će se održati i dalje-prenela nam je utiske v.d. direktorka Turističke organizacije Kikinde, Jasmina Milankov.

V.N.

 

Gosti su na štandovima koji su obilovali najrazličitijim jelima predstavili autentičnu hranu njihovog kraja, trudeći se da u ravnom Banatu pokažu gastronomske delicije brdovitih i planinskih delova Srbije. Oku, ali i nepcu, posetiocima su prijale ponude izlagača, a Zaječarke su pokazale da dekorativna i ukusna trpeza ne može da prođe bez timočke pogače.

- Na našoj trpezi možete da vidite pasulj prebranac sa suvom paprikom koji je serviran u zemljanim posudama, a kada dođete kod nas, možete uživati u specijalitetima od testa, različitim vrstama pita-sa sirom, zeljem, mesom, a zaječarska trpeza ne može se zamisliti bez velike količine dimljenog mesa, kajmaka, kačamaka, belmuša-starog pastirskog jela sa istoka Srbije čiji se recept nije promenio još iz srednjeg veka i vrlo ga rado pripremamo gostima, koji se pravi od mladog punomasnog sira i kukuruznog belog brašna.

V.N.

 

Možete videti vrlo ukusnu timočku pogaču, naravno, sarme i na kraju slatkiši-rekla je direktorka TO Zaječara, Dragana Gogić Rajković, koja će u julu biti domaćin "Gastro karavana". Slanim i slatkim specijalitetima predstavile su se i domaćice Žagubice iz Udruženja
žena "Homoljke", a nisu  izostali brendovi poput homoljske rakije, meda, džemova, ovčijeg, kravlje i kozjeg sira. Njihovim štandom širio se miris Homolja.

- Pokazali smo i specijalitet od divljači sa vrganjem i bukovačom, a tu je i čorba od škripaca i brojne rolate, pogačice..Žagubica je najviše poznata po medu, siru i homoljskom jagnjetu, koje će gosti probati kod nas, kada budemo domaćini.

V.N.

 

Kikinda je prelepa, potuno drugačija od Žagubice koja obiluje šumama i brdima, ima uspona i krivina, a ovde je divota, mirno je i ravno-prenela je utiske Milosava Grozdić, iz Žagubice, predsednica Udruženja žena "Homoljke".

Nešto malo dalje od štandova, u velikim kazanima domaćina iz "Banatskih kulinara" krčakali su se srneći gulaš i riblja čorba, dok su gosti iz Sente pripremali paprikaš sa taranom.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.