• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N/S.K./Z.G./R.B.

20.05.2022

16:48

ŠIROM SRBIJE MATURANTI PLESALI KADRIL! U Užicu najveselije, svi završili u Užičkom kolu (VIDEO/FOTO)

printscreen

Vesti

ŠIROM SRBIJE MATURANTI PLESALI KADRIL! U Užicu najveselije, svi završili u Užičkom kolu (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Tačno u podne, uz čuvene note Johana Štrausa, maturanti srednjih škola u Kikindi na najlepši način obeležili su završetak školovanja. Na 15. po redu „Maturantskoj paradi“ istovremeno je plesalo 320 maturanata. Plesalo se širom Srbije

Narandžaste i crne majice, pištaljke i kišobrani, postali su zaštitni znak manifestacije kojoj se svake godine pridruže roditelji maturanata i gradonačelnik Kikinde sa saradnicima. Da je sve prošlo u najboljem redu i ovog puta, potvrdio je Marko Markovljev, organizator programa Kultrunog centra, koji već deceniju i po brine da ovaj događaj bude besprekorno završen.

Foto: V.N.

 

- Ovo je 15. generacija maturanata koja pleše na gradskom trgu. Među njima smo ove godine imali i 6 000. maturanta koji je plesao. Prvih godina smo morali da jurimo maturante da učestvuju, a sada smo došli do toga da se to podrazumeva kao deo završetka školovanja - kaže Markovljev. 

Foto: V.N.

 

Prvi čovek Kikinde maturantima je čestitao završetak srednje škole i poželeo sreću u daljem školovanju i životu:

-Nemojte nikad zaboraviti svoju Kikindu, svoje prijatelje i profesore. Ovim se završavaju vaši bezbrižni tinejdžerski dani, očekuju vas i neke teške odluke u narednom periodu, ali će one biti odraz vaših mogućnosti.

Foto: V.N.

 

Pratite svoje snove i ne zaboravite da se na putu do tog cilja uvek setite svog grada i roditelja, i da se vratite u Kikindu. Želim vam dobro zdravlje i svu sreću i da zajednički gradimo još bolju Kikindu - poručio je maturantima gradonačelnik Lukač.

Novosadski maturanti ponovo plesali na Trgu Slobode

Novosadski maturanti ponovo su plesali na Trgu slobode u okviru tradicionalnemanifestaciju „Ples maturanata“ u okiru koje su učenici završnih razreda novosadskih srednjih škola, istovremeno sa vršnjacima širom Evrope, plesali čuveni maturantski ples kadril.

Foto: V.N.

Novi Sad

Manifestaciju organizuje plesni klub „Bolero“ uz podršku Grada Novog Sada i Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Novog Sada. Koordinatorka manifestacije Drinka Kecman objasnila je da svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa "Slepi miš", a muzika se emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne.

Foto: V.N.

 

- Maturanti na početku plešu četiri koreografije kvadrila, a zatim zajedno sa članovima AKUD „Sonja Marinković“ igraju i Užičko kolo. Nakon toga, uslediće žurka uz muziku di-džeja- rekla je Drinka Kecman i dodala – Ovogodišnja manifestacija ima i humanitarni karakter. U saradnji sa Udruženjem protiv dijabetesa grada Novog Sada sprovodimo akciju podizanja svesti o dijabetesu, a učesnici šalju poruku podrške obolelima od te bolesti.

Foto: V.N.

 

Manifestacija pod nazivom "European Quadrille Dance Festival" ili Maturantski ples, u Srbiji je počela da se održava 2005. godine, a prvi grad koji se pridružio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kraljeva priključio se i Niš, Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo i drugi gradovi i opštine.

U Užicu na kraju svi u Užičkom kolu 

Na Gradskom trgu u Užicu 806 maturanata iz 6 srednjih škola tačno u podne igralo je Kvadril. Nakon toga su svi zaigrali Užičko kolo, a zatim i Konstraktu što su sa oduševljenjem pozdravili.

Maturante je pozdravila gradonačelnica Užice dr Jelena Raković Radivojević.

Foto: V.N.

Užice

- Mnogi od vas će upisati i završiti fakultete. Želim vam puno uspeha, ali i da vratite u svoj grad Da ga zajedno unapređujemo i razvijamo - rekla je gradonačelnica.

U Vrnjačkoj Banji pokušavaju da obore rekord

Više od 200 vrnjačkih maturanata plesalo je danas, 20. maja tačno u podne uz zvuke operete „Slepi miš,, Johana Štrausa na glavnom trgu u Vrnjačkoj Banji. Bio je ovo deo deo manifestacije „Ples sa Evropom- Maturska parada 2022.,, Kako saznajemo u Turističkoj organizaciji Vrnjačke Banje, na gradskim trgovima maturanti danas plešu i na trgovima Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Jagodine... kao i u mnogim Evropskim državama poput Češke, Madjarske, Slovenije, Austrije..i. U plesu sa Evropom nastupa ukupno oko 30.000 maturanata.

Foto: V.N.

Varnjačka Banja

- Vrnjačka Banja će sa ostalim evropskim gradovima pokušava da obori Ginisov rekord u broju plesača koji istovremeno plešu, a i ako do toga ne dođe nećemo mnogo žaliti, jer je ovo nastavak jedne lepe tradicije koja traje već godinama, i verujem da će se maturanti odlično zabaviti - kaže direktor TO Vrnjačka Banja Ivan Trifunović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set