BORSKI UČENICI NAUČILI DA PRAVE TRADICIONALNE KINESKE KNEDLE OD PIRINČA! Ovako se sprema zongzi (FOTO)

SZC/I.Mitrović

10:21 Srbija 0

V.J | 04. 06. 2022.

BORSKI UČENICI NAUČILI DA PRAVE TRADICIONALNE KINESKE KNEDLE OD PIRINČA! Ovako se sprema "zongzi" (FOTO)

Učenici Ekonomske škole u Boru koji se školuju za kuvare, okušali su se u pripremi tradicionalnih kineskih poslastica

Kabinet kineske Kompanije Zi Đin u Boru, povodom obeležvanja tradicionalnog kineskog praznika "Festival zmajevih čamaca" priredio je pripremu i degustaciju tradiocionalnih knedli od pirinča.

Ovaj specijalitet je svakog 3. juna pored ostalog neizostavan deo bogate kineske trpeze i naziva se "zongzi" a kako su nam rekli učenici Ekonomske škole u Boru veoma se lako priprema i jako je ukusan.

SZC/I.Mitrović

Knedle od pirinča veoma slične našim sarmicama

- Knedle od pirinča veoma su slične našim sarmica koje se pripremaju od lista vinove loze. Jedina razlika je što se ovde nadev uvija u list od bambusa a pored pirinča koristi se meso ili pasulj. Slatka varijanta knedli je punjenje sa suvim voćem i kikirikije - kaže Emilija Panić učenica druge godine Borske Ekonomske škole.

Inače, Festival zmajevih čamaca je tradicionalna manifestacija kineskog naroda Han i slavi se više od 2.000 godina u znak sećanja na patriotu i pesnika Qu Yuana. Legenada kaže da se on zalagao za imenovanje mudrih i sposobnih ljudi, obogaćujući zemlju i jačajući vojsku. Međutim, plemići u pokrajini su ga oklevetali  i prognali iz glavnog grada Chu. Tokom svog izgnanstva napisao je najpoznatije pesme. 

S obzirom na to, da nije mogao da podnese napad na njegovu državu koji je usledio, bacio se u reku Miluo sa kamenom u naručju. Meštani su čamcima pokušali da dođu do njega i spasu ga, međutim nisu uspeli da ga pronađu. U strahu da ribe ne pojedu njegvo telo, bacali su kuglice pirinča kako bi ih nahranili i iz tog razloga je nastao običaj da se toga dana isključivo jedu knedle od pirinča. 

- Ovo je bila prilika da lokalno stanovništvo upoznamo sa našom hranom i kako je pripremamo, pa smo iz tog razloga  pozvali učenike da nam se pridruže u pripremi tradicionalnih knedli od pirinča. Ujedno da ih upoznamo sa našom kineskom kulturom i običajima - kaže šef kabineta generalnog direktora Kompanije Zi Đin, Hongzhi Wen.

SZC/I.Mitrović

Nadev za knedle

Način pripreme

- Nadev za knedle od pirinča sastoji se od bezglutenskog pirinča crvenog pasulja, kikirikija i suvog voća. Sve se obari i dobro procedi i onda se time napuni bambusov list. Uvijena knedla se pričvrsti kanapom od prirodnih materijala a potom kuva 40-tak minuta - objašnjava kuvar Xu Peihai.

Tokom Festivala zmajevih čamaca Kinezi organizuju i druge brojne narodne aktivnosti pa tako različite provincije imaju i različite običaje. Najpoznatije je konzumiranje knedli od pirinča i trka čamcima.

Bonus video:



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.