• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

21.06.2022

17:37

FABRIKU VODE GRADE PUNOM PAROM! Najveći kapitalni projekat u Kikindi, biće završen DO KRAJA GODINE?! (FOTO)

V.N.

Vesti

FABRIKU VODE GRADE PUNOM PAROM! Najveći kapitalni projekat u Kikindi, biće završen DO KRAJA GODINE?! (FOTO)

Podeli vest

Građevinski radovi na najvećem kapitalnom projektu u Kikindi, u prethodnih 30 godina, izgradnji fabrike vode, u punom su jeku.

Do sada je urađeno 10 odsto ovih radova, čiji završetak se očekuje do kraja ove godine, dok će se uporedo sa izgradnjom fabrike vode raditi rekonstrukcija vodovodne mreže i najvažnijeg magistralnog cevovoda DN 500.

Oko 20 radnika, savremena mehanizacija i stručnjaci, gotovo su svakodnevno na terenu i obavljaju zahtevne poslove na izgradnji četiri objekta buduće fabrike vode koja će se nalaziti na potezu izvorišta “Šumice” u Kikindi. U toku su kompleksni radovi na taložniku čija će krajnja visina biti preko 10 metara-rekao je predstavnik investitora Grada Kikinde i JP “Kikinda”, Nino Žuvela.

Foto: V.N.

 

- Drugi objekat na kojem se radi je bazen pitke vode, a radovi se izvode i na mašinskoj hali je smešteno 10 filtera, od kojih svaki teži preko 120 tona. Nedavno smo započeli radove i na izgradnji administrativne zgrade-dodao je Žuvela.

Građevinski radovi uglavnom teku u skladu sa planom dinamike izvođenja, dok je do pomereanja rokova došlo za 20-tak radnih dana, usled nepredviđenih okolnosti koje diktira svetsko tržište i povećanja cena sirovina za rad.

- U toku izvođenja građevinskih radova dobijena je saglasnost za dodatnih 500 hiljada evra koji će biti usmereni na izgradnju administrativne zgrade, pristupnih puteva i ograde. Nadamo se da ćemo ove godine sredstva u vrednosti 1,2 miliona evra za izgradnju muljne lagune koja je potrebna za odlaganje nus proizvoida iz fabrike vode-istakao je naš sagovornik.

Foto: V.N.

 

On je napomenuo da je do sada urađeno 10 odsto planiranih građevinskih radova koji će biti završeni do kraja ove godine.

- Nakon završetka građevinskih radova, očekuje nas takođe veliki i zahtevan deo posla, a to je opremanje koje će trajati godinu dana. Ukoliko sve bude išlo po planu, izuzimam tu nepredviđen tok događaja na svetskom tržištu, očekujem da svi radovi budu završeni do kraja 2023. godine. 

Uporedo sa njima, rekonstruisaćemo vodovodnu mrežu I glavni magistralni vod. U planu je i izgradnja dva bunara i njihovo povezivanje-dodao je Žuvela.

Foto: V.N.

 

Diplomirani građevinski inženjer, Vera Bogojević, koju je angažovala nemačka banka KFW, objasnila je da je u toku spremanje podloge za izradu velikog rezervoara.

Izvođač radova je međunarodni konzorcijum “Set” d.o.o. Šabac Uniha-jedinstvo. Ukupna vrednost radova iznosi 11,4 miliona evra. Sredstva su obezbeđena za dve faze radova. Prva košta 9,6 miliona dinara, od čega 6 miliona finansira nemačka banka KFW-30 odsto su bespovratna sredstva, a ostatak se vraća u period od 10 godina. Resorno ministarstvo pomoglo je izgradnju fabrike vode sa 3,6 miliona evra.

Iskoristili jedinstvenu priliku u svetu

Dvadesetak učenika SSŠ „Miloš Crnjanski“,-arhitektonskog smera, u pratnji profesora Vanje Tomaševa i Novice Jorgića, danas je prisustvovalo radovima koje mali broj njihovih vršnjaka ima priliku tokom školovanja, ne samo u Srbiji, nego i u svetu.

Foto: V.N.

 

Na molbu profesora SSŠ „Miloš Crnjanski“, rukovodstvo JP „Kikinda“ rado je prihvatilo da ugosti i pokaže đacima kako teku radovi u praksi, a zahvaljujući stručnjacima najvećeg javnog preduzeća u našem gradu, bilo je ovo iskustvo znanja vredno, kaže učenica Natalija Prodanov.

- Ovo iskustvo nam puno znači, nismo do sada imamo priliku da vidimo ovakve radove i to će nam puno značiti u daljem školovanju-kaže Prodanov. Profesor stručnih predmeta u SSŠ „Miloš Crnjanski“ kaže da je više nego zadovoljan što će učenici videti nešto neuobičajeno i zanimljivo.

Foto: V.N.

 

- Đaci inače u planu i programu treba da posete gradilište i zbog toga mi je izuzetno drago, jer nigde ni u svetu, jako retko, može da se vidi izgradnja fabrike vode. Nadam se da ćemo gradilište moći da obiđemo i kada budu završni radovi na izgradnji fabrike vode.

Učenici su danas videli glavne građevinske radove, betonske konstrukcije, armaturu, opeku, sve je to jako važno za njihovo znanje- istakao je profesor Tomašev.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set