• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

24.06.2022

08:54

ROBOT SPASOJE RADI KAO ČOVEK, U POLJU OBAVLJA SVE POSLOVE! Gazdama uštedeo novac i vreme, a ovako izgleda kad on dođe na posao! (FOTO)

Printskrin/ RTS

Vesti

ROBOT SPASOJE RADI KAO ČOVEK, U POLJU OBAVLJA SVE POSLOVE! Gazdama uštedeo novac i vreme, a ovako izgleda kad on dođe na posao! (FOTO)

Podeli vest

Novosađanin Nikola Lukičić, koji se bavi organskom proizvodnjom lavande, konstruisao je robota koji obavlja sve poslove u polju

Pitanje bezbednosti rada na imanju, bilo je ključno za nastanak inovacije.

Soter-rover, od milošte nazvan Spasoje, je multifunkcionalno robotsko vozilo na daljinsko upravljanje koje ima pogon na sva četiri točka i hibridni pogon.

Foto: Printskrin/ RTS

Ovako izgleda kad robot Spasoje dođe na posao

- Koristi moltikultifatorske sve priključke koji se nalaze na tržištu, tako da tu spadaju čistilica za sneg, neke četke za komunalna čišćenja, razne prikolice, jer može da vuče teret od 800 kilograma, na ravnom terenu, i to sve uz pomoć samo jednog prsta, na daljinsko upravljanje, vi video linkom imate sliku sa njega, sa kamere i do kilometar udaljenosti - objasnio je konstruktor soter-rovera Nikola Lukičić.

Foto: Printskrin/ RTS

Nikola Lukičić izumeo pravo čudo

Robot Spasoje zamenio ručni rad

Za Dragana, koji na tradicionalni način uzgaja lavandu dugi niz godina, Nikolin izum je pravo čudo.

- Prvi put kad sam video robota, i mene je iznanadilo kao penzionera od 68 godina. Tako da, ručni rad, više se maltene ne bavimo time, a taj robot nam i te kako pomaže - priča Dragan.

Nikoli i njegovoj porodici, ovaj robot je uštedeo vreme i novac, ali i spasao ih je više puta do sada.

Zbog strmog terena, Nikola se triput prevrnuo voćarskim traktorom. Kaže da ni ostale poljoprivredne mašine nisu davale rezultate kakve je želeo.

- Prosto nije bilo održivo, i odlučili smo da napravimo prvi prototip robota pre tri godine, i od tada smo u konstantnom razvoju. Greota je gledati dedovinu zaparloženu, i mislim da uz pomoć novih tehnologija, mladi ljudi koji nisu toliko bili vični sa onom tradicionalnom agrotehnikom kao traktor i moltikultivator, sada mogu prosto da se igraju i da urade posao - dodaje Nikola.

Na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, soter-rover osvojio je 3. nagradu, ali najveća nagrada izumitelja bila bi masovna proizvodnja, kako bi Spasoje u budućnosti, pomogao i druge poljoprivrednike.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set