• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

27.06.2022

15:11

MOJ DEDA JE BIO ŽIVA ENCIKLOPEDIJA, IMAO SAM DETINJSTVO KAKVO MOŽE DA SE POŽELI! Unuk Raše Popova za Informer: Svaki dan mi je pričao drugu bajku (FOTO)

Informer/V. N.

Vesti

MOJ DEDA JE BIO ŽIVA ENCIKLOPEDIJA, IMAO SAM DETINJSTVO KAKVO MOŽE DA SE POŽELI! Unuk Raše Popova za Informer: Svaki dan mi je pričao drugu bajku (FOTO)

Podeli vest

Jovan Topolac (27), unuk Raše Popova, otkriva za Informer kakvo odrastanje je imao pored dede, koje je, kako kaže, bilo predivno putovanje kroz detinjstvo, a kasnije i mladost

Jovan je u nedelju prisustvovao dodeli plakete, koja nosi ime njegovog dede, na petoj manifestaciji "Raše Popova" u Mokrinu. Ovogodišnjem laureatu, glumcu Branku Milićeviću, poznatijem kao Branko Kockica, plaketu je uručio predsednik UG "Raša Popov", Živko Ugrenović, dok mu je Jovan uručio sliku.

- Drago mi je da se ova manifestacija organizuje svake godine, deda mi puno nedostaje. Verujem da bi bio ponosan što je Branko Kockica dobio nagradu koja nosi njegovo ime - rekao je Rašin unuk.

Foto: Informer/V. N.

Jovan Topolac

Za razliku od dede, on je krenuo drugim putim. Kako je rekao, nije nasledio sklonost ka umetnosti, nego je sreću pronašao u IT vodama.

- Ja sam programer. Iako mi je deda bio veliki umetnik, moji afiniteti bili su na potpuno drugoj strani. Zahvaljujući dedi, moje detinjstvo bilo je prelepo. Svake godine sam odlazio kod njega, pričao mi je bajke za laku noć, i to one koje izmisli na licu mesta. Svaki dan mi je pričao drugu bajku, ja sam imao predivno detinjstvo. Kada sam porastao, pomagao mi je da učim istoriju i sve druge predmete, pošto je bio živa enciklopedija. Od njega sam bolje naučio istoriju od nekih nastavnika - priča za Informer Jovan.

- Detinjstvo kakvo sam imao, može samo neko dete da poželi. Nikad mi nije bilo dosadno, a svaki dan sam naučio nešto novo - dodaje naš sagovornik koji živi u Beogradu.

Mokrin, selo nadomak Kikinde, iznedrilo je brojne poznate ličnosti, a za odrastanje mnogih najvažnija su upravo dvojica Mokrinčana-Mika Antić i Raša Popov. Obojica su dobila svoju manifestaciju na centralnom Varoškom trgu u Mokrinu. Mika na dan smrti, 24. juna, pre 37 godina, a Raša, na dan rođenja 26. juna, pre 5 godina.

Mokrinčani su ponosni na svoje sugrađane, jer su ostavili veliki trag svojim knjigama, filmovima, emisijama i novinskim člancima. Oni koji su imali tu sreću da odrastaju uz nezaboravne emisije "Fazoni i fore", "Radost saznanja", "Varošarije", "U snu san", "Šešir bez dna", danas se mogu smatrati povlaštenima.

Foto: Informer/V. N.

Branko Kockica

Nisam Rašu ni domašio, a kamoli nadmašio

- Raša je bio izvanredni pronalazač koji je iz svog šešira bez dna, neumorno, na radost publike, vadio razna čudesa. U tome je bio nenadmašan. Nisam ga ni domašio, a kamoli nadmašio. Međutim, Raša nije umeo da peva kao ja. Ali je od mene bio tri puta lepši. Danas je UG "Raša Popov" iz Mokrina nagradilo mene, a Raša Popov je svojim delima zauvek nagradio sve nas. Dragi, Rašo, hvala ti! - rekao je za Branko Kockica.

Foto: Informer/V. N.

Branko Milićević

Dodao je da veruje da mnogi ne znaju da su Raša i on bili veoma slični.

- I ja sam pravi Banaćanin, diplomirao sam vrtić i prvi osnovne u Pančevu, a gimnaziju i Višu pedagošku u Zrenjaninu. Eto, sad svi znaju ko sam, ali niko ne zna da je Raša bio moj idol. Trudio sam se da budem kao on. Obojica smo glumili, on malo bolje. Obojica smo pisali priče i pesme, on mnogo bolje. Ličim na Rašu i po tome što više volim da se družim sa mališanima, nego sa velišanima - rekao je Milićević.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set