• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

10.07.2022

16:08

VRANJE SE ODUŽILO RUSKOM DOBROVOLJCU! Osvanuo mural Alberta Andijeva u centru grada: MRTVE NE ZABORAVITE, ŽIVE POŠTUJTE!

S. T.

Vesti

VRANJE SE ODUŽILO RUSKOM DOBROVOLJCU! Osvanuo mural Alberta Andijeva u centru grada: MRTVE NE ZABORAVITE, ŽIVE POŠTUJTE!

Podeli vest

Vranje je uz Beograd, jedan od retkih gradova u Srbiji, koji ima mural posvećen Albertu Andijevu, ruskom dobrovoljcu koji se tokom NATO agresije borio na Kosovu i Metohiji, a koji je prošle godine preminuo od virusa korona

Inicijatorje oslikavanja murala je Udruženje “Srpski veterani Vranje", a uradio ga je vranjski umetnik Stefan Stojanović Sleš, autor stotine grafita i više desetina murala širom Srbije. 

Foto: S. T.

Istovremeno, otkrivena je i spomen-ploča herojima sa Košara, sa porukom:

“Mrtve ne zaboravite - žive poštujte. Svim herojima, večno zahvalni građani Vranja”.

Albert Andijev je bio ruski dobrovoljac koji se, nekoliko dana nakon početka NATO agresije na SRJ priključio 549. brigadi Prištinskog korpusa.  

Foto: S. T.

Iz Udruženja “Srpski veterani Vranje” kažu da je ovo jedan od načina da se sačuvaju uspomene na heroje koji su branili Srbiju.

- Ovo je odavanje počasti i znak zahvalnosti našem bratu i heroju odbrane Srbije Albertu Andijevu, koji je izgubio oko na srpskoj zemlji, a kasnije odlučio da u njoj i večno počiva - kaže predsednik udruženja, Dragoljub Stošić.

Albert Andijev boravio je u Vranju prilikom obeležavanja 20. godina od NATO agresije, na tribini koja je tim popvodom održana.

Foto: S. T.

Ostao je tada upečatljiv govor koji je održao u sali Doma vojske, a koji se tiče patriotizma i junačke borbe vojnika na Kosovu i Mtohiji.

Inače, oslikavanje ovog murala naišlo je na negodovanje pojedinih ljudi iz javnog života u Vranju koji su uglavnom orjentisani antiruski.

Takođe, Vranje je prošle godine dobilo i mural posvećen Diani Budisavljević, koji je uradio isti autor, a koji se nalazi na stotinak metara od murala Andijevu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set