• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.08.2022

14:15

ZEMLJOTRESI POGODILI REGION, A TEK ĆE DA SE TRESE! Ovi meseci su najkritičniji - Stručnjak otkrio kada Srbiju očekuju JAČI POTRESI

printscreen

Vesti

ZEMLJOTRESI POGODILI REGION, A TEK ĆE DA SE TRESE! Ovi meseci su najkritičniji - Stručnjak otkrio kada Srbiju očekuju JAČI POTRESI

Podeli vest

Zemljotresi koji su pogodili region ovih dana označavaju početak pojačane seizmičke aktivnosti objašnjava za Informer.rs meteorolog Ivan Ristić koji već dve godine istražuje problem pomeranja tla

Zemljotresi koji su jutros pogodili Stolac i pre dva dana okolinu Bileće prema rečima meteorologa Ristića nisu ništa iznenađujuće budući da kraj leta označava početak pojačane seizmičke aktivnosti.

- Kraj leta i početak jeseni takođe označava početak pojačane seizmičke aktivnosti kako kod nas tako i u regionu. Do ovog zaključka došli smo analizom seizmičkih podataka u poslednjih 120 godina od kada se zemljotresi mere i prate. Podaci ukazuju da se podrhtavanja tla javljaju mnogo češće u proleće i jesen i da su mnogo jača, a tada se dogodilo svih deset zemljotresa jačine veće od 5 stepeni Rihterove skale. Epicentar zemljotresa bio je uglavnom oko Kopaonika ili u centralnoj Srbiji. Zemljotrese manjeg stepena jačine do 2 Rihtera imamo skoro svaki dan tokom cele godine u Srbiji, ali ih, srećom, ne osećamo - objašnjava Ristić.

Iako su nas jači potresi za sada zaobišli, Ristić ističe da u drugoj polovini oktobra, u novembru i decembru najviše ima šansi za jače potrese. 

Naš sagovornik napominje da se tlo u regionu još nije smirilo, te da se mogu očekivati novi potresi.

- Zemljotresi koji su se sinoć i jutros dogodili kod Stoca i pre neki dan kod Bileće, ukazuju da se tlo na tom regionu još nije skroz smirilo i da se mogu desiti i ponovo neki jači potresi. Zemljotresi ovakve snage se uglavnom osećaju na teritoriji gde se dešavaju - ističe on.

Foto: Privatna arhiva

Ivan Ristić

Do 2030. godine pojačana aktivnost planete Zemlje

Prema Ristićevoj teoriji nalazimo se u periodu pojačane aktivnosti planete Zemlje što dodatno povećava šanse za jače potrese, pa se podrhtavanje tla može očekivati i na teritoriji Srbije.

- Dodatno komplikuje stvar i povećava šanse za jače zemljotrese što se, prema mojoj teoriji "tajna veza između klime vulkana i zemljotresa", nalazimo u periodu pojačane aktivnosti planete Zemlje koje će trajati do 2030. Očekuje nas turbulentan period sa čestom pojavom zemljotresa, erupcija vulkana i daljim porastom globalne temperature. Sada smo u periodu kada mnogo više toplote to jest energije iz samog jezgra dolazi ka zemljinoj površini, što pored povećanja temperature same planete utiče na česte zemljotrese i vulkane širom planete, kojima smo svedoci - ističe naš sagovornik.

Foto: Printscreen

Zemljotres jačine 4,3 stepena po Rihteru zatresao je jutros područje kod grčkog ostrva Lefkada, a budući da za mnoge letnja sezona nije gotova i da naši turisti i u septembru odlaze na ovo ostrvo Ristić ističe da situaciju treba pratiti.

- Zemljotres kod Lefkade nije imao naknade slabije potrese tako da treba pratiti situaciju u naredna tri dana - zaključio je naš sagovornik.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set