• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

13.09.2022

13:28

Ovu srpsku svetinju ni Turci nisu smeli da sruše, a kad je vatrena stihija zahvatila konak desilo se ČUDO! Na poluizgorelim ikonama ostalo je... (FOTO)

Prinstcreen

Vesti

Ovu srpsku svetinju ni Turci nisu smeli da sruše, a kad je vatrena stihija zahvatila konak desilo se ČUDO! Na poluizgorelim ikonama ostalo je... (FOTO)

Podeli vest

U manastiru Svetog Ilije u Kacapunu dogodilo se pravo čudo kada je pre nekoliko godina ovu svetinju iz 13. veka zahvatio požar

Prilikom velikog požara u konaku 2018. godine izgorelo je dosta toga osim ikona na kojima su likovi svetitelja. Na poluizgorelim ikonama ostali su neoštećeni likovi Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra.

Foto: S.T.

Ova nesvakidašnja situacija dospela je čak i u engleske medije.

U požaru koji je zadesio manastirski konak u selu Kacapun kod Vladičinog Hana, šteta je bila ogromna, a između ostalog stradala je i instalacija za parno grejanje, koje je pre nekoliko godina od donacija bilo instalirano.

U svim tim okolnostima, manastir Svetog proroka Ilije danas muku muči za opstanak, a zbog predstojeće zime najneophodije je grejanje.

Foto: S.T.

Mnogo toga je uništio zub vremena, ali i veliki požar u kom je stradao konak, pre nekoliko godina.

- Apelujem na sve vas, braćo i sestre, koji možete i hoćete da pomognete manastiru i Ocu Serafimu oko nabavke peći na čvrsto gorivo i propratne instalacije za grejanje. Svi vi, koji ste voljni da pomognete, možete kontaktirati Oca Serafima, igumana manastira na broj telefona: 066 888 71 29. Otac Serafim se unapred zahvaljuje svima - kaže jedan od stalnih gostiju iz Vranja, koji redovno dolazi na službe u ovu svetinju. 

Prema predanju, manastir Svetog Ilije u Kacapunu datira iz 13. veka. 

Foto: S.T.

Njega ni Turci nisu smeli da sruše jer su se plašili gneva Svetog Ilije, ali se na zdanje obrušilo obližnje kacapunsko brdo, pa od njega više od jednog veka nije bilo ni traga ni glasa.

Zatrpani manastir otkrila je stoka, koja je dolazila na ispašu. 

Od 2003. godine, krenulo se sa obnovom konaka i vraćanjem monaštva.

Sada u njemu boravi samo iguman Serafim.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set