DOLIJALO ČUDOVIŠTE IZ KANALA DTD! Laslo nije mogao očima da veruje, niko nije upecao TOLIKU GRDOSIJU (FOTO)

Privatna arhiva

14:29 Srbija 0

Z.I. | 01. 10. 2022.

DOLIJALO ČUDOVIŠTE IZ KANALA DTD! Laslo nije mogao očima da veruje, niko nije upecao TOLIKU GRDOSIJU (FOTO)

Laslo Sabo iz Mihajlova kod Zrenjanina, iz kanala DTD na blinker izvadio grdosiju 73 kilograma tešku i skoro 2,5 metra dugačku

Podvig koji je nedavno napravio Laslo Sabo, tridesetsedmogodišnji poljoprivrednik iz sela Mihajlovo kod Zrenjanina, u rangu je rekorda za Ginisa, jer je grdosiju tešku 73 kilograma i dugačku 230 santimetara iz vode izvukao blinkerom, na udicu na kojoj je bio keder od kilogram i tri stotine grama.

-  Punih 45 minuta je trajala borba, da tako kažem ili više umaranje ogromnog soma koji se zakačio za udicu, a sa njim sam vodio rat i prethodnih dana, kada mi je zbog ogromne snage, pokidao kompletan ribolovački sistem i pribor - započinje priču Laslo, koji je inače strastveni pecaroš i ribolovom se bavi od svoje petnaeste godine.

Privatna arhiva

 

Uz pomoć dvojce svojih prijatelja, takođe iskusnih ribolovaca i podršku brojne publike, koja se skupila na mestu gde su vodili bitku sa somom, Laslo je uspeo i ovo mu je do sada najveći trofej, pa će glavu upecanog soma preparirati za uspomenu.

- Zaista je bilo uzbudljivo, u pojedinim trenucima sam mislio da štap neće izdržati, dok sam zakačenu ribu na udici, umarao, kako su me savetovali prijatelji, ali obzirom da je oprema bila kompletno nova i kvalitetna dobio sam taktičku bitku, ni sam u prvi mah, ne verujući kolika je riba - dodaje Laslo, koji godinama unazad peca uvek na istom mestu, stotinak metara dalje od porodične kuće u Mihajlovu, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav..

Privatna arhiva

 

Osim ukusne čorbe i neizbežnog fiš paprikaša, svi koji su došli da pozdrave podvig strastvenog pecaroša, uživali su u pečenim i ukusnim komadima mesa upecanog soma kapitalca.

- Ja sam, kako mi to pecaroši kažemo, šarandžija i specijalista za ulov ove ribe, ali eto upustio sam se u koštac sa ovim zaista velikim somom, koji je najveća riba, koju sam upecao do sada - dodaje Laslo, uz napomenu da nakon par dana slavlja, nastavlja sa pecanjem, koje je, uz obaveze oko poljoprivrednih radova, njegova najveća strast i pasija.

 

Specijaliet džigerica na žaru

Pravi gastronomski specijalitet, u kojem su uživali članovi porodice, prijatelji, kumovi i komšije, bila je džigerica od soma, pripremljena po specijalnom receptu, koji je osmislio sam Laslo Sabo i prethodno džigericu više sati držao u posebnom pacu.

Privatna arhiva

 
Sa čvarcima od soma prste da poližeš

Još jedan specijalitet, kako Laslo kaže, svojstven ribolovcima u selu Mihajlovo, nadomak Zrenjanina, našao se na bogatoj trpezi povodom slavlja, nakon upecanog ogromnog soma.ž Specijalitet su čvarci, koje znaju da naprave samo alasi iz ovog sela.

Nova oprema sve izdržala

Obzirom da je u nekoliko prethodnih dana gubio bitku sa grdosijom u vodi, koja mu je pokidala kompletnu opremu, Laslo se zainatio, kupio je kompletno nove i kvalitetne i štap, blinker, silkove i udice i to mu se itekako isplatilo.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.