• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

26.10.2022

11:24

KOMŠIJE U ŠOKU, MISLILI SU DA DEJAN U KAZANU PEČE RAKIJU! Čuveno englesko piće pravio je na SRPSKI NAČIN

printscreen

Vesti

KOMŠIJE U ŠOKU, MISLILI SU DA DEJAN U KAZANU PEČE RAKIJU! Čuveno englesko piće pravio je na SRPSKI NAČIN

Podeli vest

Dejan Ilić iz Užica došao je na ideju da u rodnom selu na padinama Zlatibora krene sa proizvodnjom džina, za nas nesvakidašnjeg, alkoholnog pića. Pošto nije posedovao orginalan destilator za tu namenu prisetio se dedinog kazana za rakiju i u njemu proizveo prve kapi ovog engleskog pića. O tome kako izgleda kad se u kazanu za rakiju pravi džin za Informer.rs pričao je prozvođač Dejan

Dejana je kako kaže oduvek zanimalo šta se dobija preradom kleke koju imamo u izobilju. Daljim istraživanjem došao je na ideju da počne neobičan biznis i da baš u dedinom kazanu za rakiju počne da pravi džin.

- Oduvek me je zanimalo šta se dobija preradom kleke, istraživao sam o tome i došao na ideju da krenem sa proizvodnjom džina. Supruga me odmah podržala jer smo već neko vreme razmišljali da više vremena provodimo u selu na način na koji bi mogli i da zaradimo neki dinar. Prijatelji su nam govorili da to nije tek tako i da ne možemo uspeti u ovom poslu bez destilatora i tehnologa ali mi smo se ipak izborili i nećemo odustati - priča Dejan o početku proizvodnje.

Foto: B.I

Dejan Ilić

Dejanov džin iznenadio komšije

Komšije iz Negbine mislili su da Ilići peku rakiju, ali kada su čuli da se u njihovom bespuću proizodi engleski džin na srpski način nisu verovali. Ovo piće neverovatnog ukusa, kroz koje se prožima kleka i žito, okupilo je gorštake iz okolnih zaselaka kod Dejana na kazan.

Foto: B.I

Dedin kazan za rakiju

- Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka, od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog džina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se “prepeče”u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti – otkriva Dejan tradicionalnu recepturu dzina.

Englesko piće na srpski način

Alkoholno piće džin popularno je širom sveta, a posebno u Engleskoj i kod svih generacija. Sastoji se od bobica kleke i pojednih drugih biljaka kao što su razne trave, semena i korenje.

Dobija se na bazi kukuruza, ječmenog kvasca i drugih žitarica. Nedavno su nove litre džina proizvedene i u Srbiji i to na Zlatiboru na jedan neobičan način.

Prve litre pića Ilići su poklonili prijateljima i rođacima, ali bilo je i zaintresovanih kupaca.

Po njihovim rečima ljudima je simpatičan njihov način proizvodnje, a Dejan će i narednih godina u dedinom kazanu nastaviti da proizvodi džin na srpski način.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set