• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

29.10.2022

07:30

SVE VIŠE RUSKIH INŽENJERA I PROGRAMERA DOSELJAVA SE U SRBIJU! Rusi "dobijaju" grad u Beogradu

Vesti

SVE VIŠE RUSKIH INŽENJERA I PROGRAMERA DOSELJAVA SE U SRBIJU! Rusi "dobijaju" grad u Beogradu

Podeli vest

Strane firme pregovaraju sa Vladom Srbije o gradnji stambenog prostora za smeštaj hiljada Rusa koje nameravaju da trajno zaposle u zemlji.

U Beogradu bi uskoro mogli da se izgrade stambeni kompleksi u kojima bi živeli Rusi! Razlog za to je što sve više inženjera, programera i preduzetnika iz Rusije dolazi u našu zemlju nakon izbijanja rata u Ukrajini. Oni iz Srbije rade za strane firme koje su tamo zatvorene. S obzirom na to da stižu sa porodicama i žele da se ovde trajno nastane, kompanije pregovaraju sa Vladom Srbije o gradnji stambenih kompleksa u kojima bi živeli radnici iz Rusije.

Stiglo 1.000 programera

Među njima je i američka firma "Luksoft", koja nakon zatvaranja kancelarija u Sankt Peterburgu posluje iz Beograda. Oni su već doveli 1.000 IT stručnjaka, a u planu je da ih u narednom periodu stigne još toliko.

Nema stanova

Ponuda je mala, tražnja ogromna, pa ne čudi što će morati da se grade stanovi za smeštaj Rusa
Nedeljko Malinović, "Legat"

Mihajlo Poštić, predstavnik ove kompanije u Srbiji, kaže da vlada veliko interesovanje stručnjaka da rade u Srbiji.

Foto: Cubes

1.000 programera već stiglo u Beograd

- Naša firma se bavi razvojem softvera zasnovanih na veštačkoj inteligenciji za banke, telekomunikacije i proizvođače automobila, kao što su BMW i "Folksvagen". Za nju radi veliki broj IT stručnjaka kao i inženjera, pa je već 1.000 iz Rusije stiglo u Beograd. Vlada Srbije je pomogla sa četiri čarter-leta "Er Srbije", za osoblje i njihove porodice i brzo izdala radne i boravišne dozvole. "Luksoft" ipak ima veliku potrebu za radnom snagom, pa smo u procesu dovođenja još hiljadu radnika - kaže Poštić.

Stiže još

Već je 1.000 IT stručnjaka iz američke firme "Luksoft" stiglo u Beograd
Mihajlo Poštić

Prema njegovim rečima, zbog velikog broja Rusa na tržištu u Srbiji pojavio se manjak nekretnina.

Varagić: Dobro i njima i nama

Stručnjak za IT Dragan Varagić kaže da je priliv stranih programera jako dobra vest za nas i našu zemlju.

- Ukoliko kod nas stiže veliki broj stručnih programera i ukoliko planiraju da duže ostanu ovde, onda je to dobra vest. Prvo firme lakše dolaze do boljih stručnjaka, a ima i Rusa koji ovde otvaraju svoje firme, to za našu državu znači više novca od poreza, oni prave veći promet, zapošljavaju ljude, tako da je sve ovo jako dobro za nas - ističe Varagić.

- Američka kompanija pregovara sa Vladom Srbije o investiranju u izgradnju stambenog prostora. Razmišljaju da se grade stanovi i poslovni prostor za smeštaj hiljada radnika i njihovih porodica koje nameravaju da trajno zaposle u Srbiji - kaže Poštić.

Promene na tržištu

I agenti za nekretnine saglasni su da će uskoro biti potrebno još stambenog prostora, posebno u Beogradu, kako bi se udomili svi koji žele da se dosele.

Nedeljko Malinović iz agencije "Legat" za Informer kaže da je velika potražnja za stanovima.

- Posebno su velike promene na tržištu nekretnina usledile posle dolaska Rusa. Oni imaju dosta novca i traže luksuznije stanove. Sada je ponuda mala, tražnja je ogromna, pa ne čudi što će morati da se grade objekti gde bi se smestili radnici iz Rusije i njihove porodice - objašnjava Malinović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dule

pre 1 godinu

Јесу ли то због Руса инжењера поново отворили железничку станицу Топчидер, затворену пре нешто више од годину дана?

Milutin

pre 1 godinu

Srbiju treba naseliti pravoslavnim narodom.grad it stručnjaka ne bi trebalo da bude beograd.tim stručnjacima treba napraviti plansko naselje u južnimnopštnama srbije koje su slabo razvijene.ne treba koristiti poljoprivredno zemljište već više brdoviti teren gde ne može doći do poplave a imaće svež vazduh i život bez buke i stresa.

Tri Tacke

pre 1 godinu

Udbogorci, pa Udbosanci, Udbovari, pa Alah Akbari, sada i KGB-ovci. O Šiptarima i da ne pričam. Odosmo mi Srbijanci u pipak od papka - samo ćemo porez na dedovinu da plaćamo dok je ne rasprodamo ovim mamlazima. Jadni mi.

MiroslavBB

pre 1 godinu

Dobro, sve je to uredu samo se pitam - gdje ce RUSI da BJEZE kada otpocne RAT u Srbiji??!!

Deki

pre 1 godinu

Najbolje prosirite Kragujevac ili Krusevac ili Kraljevo i tamo ih naselite da dobijemo novi grad od pola miliona stanovnika...

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set