• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

26.11.2022

15:59

MILAN JE MAJSTOR ZANATA KOJI IZUMIRE! Jedna poseta pozorištu bila je sudbonosna, tada je UŠAO U SVET IZ KOJEG NE ŽELI DA IZAĐE (FOTO)

V.N.

Vesti

MILAN JE MAJSTOR ZANATA KOJI IZUMIRE! Jedna poseta pozorištu bila je sudbonosna, tada je UŠAO U SVET IZ KOJEG NE ŽELI DA IZAĐE (FOTO)

Podeli vest

Glumac Milan bavi se vlasuljarskim zanatom koji izumire, pod njegovim rukama nastaju uverljive brade Deda Mrazova

Glumac Dečijeg pozorišta ,,Lane” iz Kikinde, Milan Vujić, jedan je od retkih koji usrećuje decu. Jer, osim što glumi, Milan ima i dodatno zanimanje-bavi se vlasuljarskim zanatom. Pune ruke posla u matičnom teatru ima pred svaku Novu godinu, jer sređuje brade i perike Deda Mrazovima, koje mu pristižu iz cele Srbije.

Vlasuljarskim zanatom koji u Srbij polako izumire bave se uglavnom zaposleni u pozorištima, a u Kikindi je to glumac Dečijeg pozorišta ,,Lane”, Milan Vujić, jedan od retkih koji neguje tradiciju.

Foto: V.N.

 

Za brade Deda Mrazova je posebno insipirisan, jer za decu deke u crvenom treba da budu sređene, a bela griva napravljena kako valja.

- Brada kod dece izaziva veru. Bitno je da sve deluje potpuno prirodno. Jedna devojčica je jednom prilikom rekla za Deda Mraza: ,,Tata, njemu brada raste iz kože.” To sam zapamtio, jer znači da sam uspeo u onome što radim-priča Vujić.

Vlasuljarski zanat Milan je počeo da uči 2009. godine od eminentnih ljudi u tom poslu koji su se već ostvarili i dokazali, a to smatra svojom prednošću, već duže od 10 godina. Jer, kada je prvi put otišao u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, znao je da je to za njega sudbonosno.

Foto: V.N.

 

- Otišao sam da pitam da mi naprave za pozorište neku bradu i tamo sam upoznao Mariju Matijašev koja je počela da mi objašnjava osnove vlasuljarstva. Inač je frizer-vlasuljar po profesiji. Nakon nje sam upoznao pokojnog Nijaza Memiša, koji je bio prvak u bivšoj Jugoslaviji u poslu-dugogodišnji glavni masker Narodnog pozorišta u Beogradu. Potom je usledilo upoznavanje Smiljane i Ratka Ristića, koji nas je takođe napustio. Ratko je bio šef šminkenice RTS-a. poznanstvo sa tim ljudima mi je pomoglo da mnogo naučim o vlasuljarskom zanatu-navodi naš sagovornik.

Foto: V.N.

 

Vlasuljaskim zanatom u Kikindi se pored Vujića bavi i šminker-masker Narodnog pozorišta Aleksandra Kaločanj Mohači. Nije tajna da Deda Mraza pred Novu godinu čekaju ne samo mala deca, već i većina odraslih. Svima je drago da bar jednom godišnje veruju u čaroliju i bajku. A da bi vera bila jaka, potreban je vlasuljar koji će uverljivo dočarati da čuda zaista postoje.

- Uvek me je fasciniralo to što nešto što nije stvarno, izgleda kao da jeste. Vlasuljarstvo nije lak posao. Potrebno je mnogo truda i rada da se izuči ovaj zanat. Svake godine naučim nešto novo, jer je nepresušan izvor obrazovanja i školovanja

Vujić brade i perike pred Novu godinu sređuje već punu 21 godinu. Za samo pripremanje kada postoji sve što je potrebno posao se završi za mesec dana. Ukoliko je neophodna izrada, jedna perika završi se za mesec dana, a brada za tri nedelje, tokom 8 sati dnevnog rada.

Foto: V.N.

 

- Da bi Deda Mraz imao dobru belu brada, potrebna je dobra dlaka i specijalne mrežice, ali i mnogo sati rada, kako bi brada delovala lepo i prirodno.

Za Deda Mrazove, glumac Milan Vujić svake godine sredi na desetine brada i perika, koje mu pristižu iz Beograda, Novog Sada, Surdulice, Kraljeva. Svaki praznik pretvara mu se u pravi događaj za koji mora pažljivo da se pripremi, jer sve mora da bude realistično. Posao radi odgovorno, jer je on taj koji nadopunjuje sliku glavnog novogodišnjeg lika i čini je potpunom. I tako će biti, kaže, još dugo godina,

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set