• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/S. M.

08.12.2022

19:00

BORIMO SE DA NAM STARI OBIČAJI NE IŠČEZNU! Vitomirović pravi rakiju kakvu je malo ko probao, deda mu sve ostavio u amanet!

Informer

Vesti

BORIMO SE DA NAM STARI OBIČAJI NE IŠČEZNU! Vitomirović pravi rakiju kakvu je malo ko probao, deda mu sve ostavio u amanet!

Podeli vest

Pored proizvodnje paradajza, po kom je postao naširoko poznat zbog rekordne veličine, mladi Slavko Vitomirović iz sela Klenak nam otkriva da se još bavi i proizvodnjom rakije dudinjare koja je danas veoma retka i teško se nalazi na tržištu

Kako za Informer kaže Slavko, u svom dvorištu ima dud star više od 40 godina koji mu je ostao u amanet od pokojnog pradede i dede. 

- U mom dvorištu se nalazi dud star sigurno oko 40 godina, koji mi je ostao u amanet od pokojnog pradede i dede. Ogroman je u prečniku trufta sa velikom i masivnom krošnjom. Rodovi od duda su bele boje krupnih plodova i veoma su slatkog ukusa, tako da mi nije potrebno da dodajem šećer tokom proizvodnje rakije - počinje priču za naš list ovaj vredni poljoprivrednik iz Klenka.

Foto: Informer

Slavko Vitomirović

Slavko ističe da ga je u ovu, kako kaže, zanimljivu priču i nauku uveo prijatelj kome je zahvalan na svemu što je uradio za njega.

- Tajnu oko pripremanja ovog aperitiva i cele procedure mi je pomogao naš dragi prijatelj Nikola Radovanović, on je nažalost preminuo, a živeo je takođe u našem selu. On me je uveo u ovako lepu i zanimljivu priču i nauku, ponosno prihvatam svaki njegov savet i zahvalan sam jer je uvek bio tu uz mene. Uvek mi je davao savete i rado ću se sećati njegovih toplih i poučnih reči. On je bio srećan jer sam ja prihvatio da naučim i da se bavim zanimljivim stvarima vezanim za pečenje rakije od duda, što je u današnje vreme retkost - kaže naš sagovornik.

Foto: Informer

Rakija dudinjara

Iako je izgubio oca, Slavko ističe da veliku pomoć i podršku dobija od svoje porodice, pre svega od rođenog brata Marka, sestre od strica Milice, kao i strica Radoslava.

- Oko pripreme i skupljanja zdrvih plodova od dudova mi pomažu moj rođeni brat Marko i stestra od strica Milica, koja ostavi svoje obaveze i iz Beograda dođe da mi rado pomogne. Milica je takođe ponos poridce Vitomirović. Oca sam izgubio tragičnom smrću, ali sada imam uzor u svom stricu Radoslavu Vitomiroviću od koga dobijam veliku pomoć i koji me uvek savetuje - kaže nam Slavko.

Naš sagovornik ističe da se prodajom rakije ne bavi, već je pravi za sebe kako bi uživao u mirisu i pitkošću lepe bistre sremačke dudinjare.

- Prodajom rakije se ne bavim već uživam u tom mirisu i pitkošću lepe bistre sremačke dudinjare. Rado podelim sa svojim prijateljima i rodbinom. Iako sam zaposlen u firmi belih limova u Šapcu, rado sve postignem i ništa mi nije teško

Foto: Informer

Za kraj, Slavko kaže da je rakija uvek spremna za dobrog gosta i prijatelja.

- Rakija je sada stara šest godina i čuva se u starim balonima u podrumu i uvek je dostupna za dobrog gosta, prijatelja i sve one koji obiđu obe kuće porodice Vitomirović iz Klenka.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Solo

pre 1 godinu

Kod nas sve moze cak i da se pece rakija bez licence i zdrastvene inspekcije i na kraju neplacaju nikom porez jer se prodaje "sljivka" na crno..!!! i sav prihod ide njima a drzavi litar "sljivek" ako nalete..

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set