• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

14.12.2022

17:55

MIGRANTI U MUZEJU UČILI O KIKINDI! Salman i Ruhola zainteresovani za lokalno nasleđe (FOTO)

Informer/V. N.

Vesti

MIGRANTI U MUZEJU UČILI O KIKINDI! Salman i Ruhola zainteresovani za lokalno nasleđe (FOTO)

Podeli vest

Narodni muzej u Kikindi posetila je grupa migranata iz Maroka i Avganistana koji borave u Prihvatnom centru, sa ciljem da se bolje socijalno integrišu u lokalnoj zajednici

Posetioci Muzeja upoznali su se sa lokalnim nasleđem grada, obišli su izuzetno značajne postavke, upoznali se sa fenomenom sove utine, pogledali kratkometražni film o mamutu i izložbu o fudbalu "Zbirka u šestaestercu".

Drugu godinu zaredom migranti iz Prihvatnog centra u Kikindi u pratnji članova UNHCR-a i Nevladine organizacije Humanitarni centar za integraciju i toleranciju, upoznaju se sa lokalnim nasleđem Kikinde i uče o sredini u kojoj borave. Salman Ahnuš ima 25 godina i došao je iz Maroka, zbog, kako kaže, loših uslova za život. Ženu i dete ostavio je u Maroku, a cilj mu je da svi zajedno budu u Italiji kao krajnjem odredištu. O našem gradu želeo bi da sazna dosta toga.

- Kikinda mi se sviđa mnogo kao grada, a u Prihvatnom centru svi su dobri prema nama, nemamo nikakvih problema. Boravak u Kikindi mi mnogo znači, jer bih voleo da naučim više o gradu, njegovoj kulturi. Nažalost, ne možemo mnogo da saznamo, ali je ovo dobra prilika da naučim nešto novo - kaže Salman Ahnuš iz Maroka.

Foto: Informer/V. N.

Salman je po profesiji kuvar, pa smo ga pitali, koji specijalitet iz Maroka bi nam pripremio.

- Tađin, specijalitet sa povrćem i mesom, jako je ukusno jelo - navodi ovaj Marokanac

I Ruhola Ahhmadzei, 29-godišnji Avganistanac želi u Italiju, ali mu je drago što može više da nauči o Kikindi i da to bude češće. Bavi se keramičarskim i zidarskim zanatom.

- Bilo bi dobro da o Kikindi učimo češće, ne samo jedanput u godini - kaže Ruhola. 

Foto: Informer/V. N.

Njih dvadesetčetvoro, polovina iz Maroka i Avganistana naučila je je kako je nastala Kikinda, zašto je najveće zimovalište sova utiva u svetu, a nije izostao ni kratkometražni film o mamutima koji su pohodili ovaj grad pre oko pola miliona godina .  

- Poseta migranata muzeju je jako bitna, jer borave na teritoriji Kikinde. Smatram da je važno da im pokažemo da smo gostoljubivi i da želimo da nauče lokalno nasleđe, kao i karakteristike grada u kojem se nalaze - rekao je Dragan Kiurski, viši kustos muzejski pedagog Narodnog muzeja.

Jelena Stanarević iz Nevladine organizacije Humanitarni centar za integraciju i toleranciju, koji je organizovao posetu, istakla je da joj je veoma drago što izbeglice imaju priliku da nauče nešto o istoriji grada u Narodnom muzeju. 

- Poseta migranata muzeju organizovana je u sklopu inkluzije i integracije. Želeli smo da uključimo izbeglice iz Prihvatnog centra u Kikindi u lokalnu zajednu, da se povežu sa njom, da im ulepšamo dan I da naučeo o gradu u kojem se trenutno nalaze - rekla je Stanarević.

U Prihvatnom centru za migrante koji se nalazi između Kikinde i Banatske Topole, trenutno je smešteno oko 400 izbeglih samaca iz Maroka, Avganistana, Pakistana, Bangladeša, Indije i Sirije.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DARKO JE JEDAN OD 15 MAJSTORA U SRBIJI KOJI SE BAVI BAŠ STARIM ZANATOM! Bez njega ne mogu stočari, a svoje proizvode pravi RUČNO (FOTO)
Srbija

DARKO JE JEDAN OD 15 MAJSTORA U SRBIJI KOJI SE BAVI BAŠ STARIM ZANATOM! Bez njega ne mogu stočari, a svoje proizvode pravi RUČNO (FOTO)

Nije nepoznanica da stari zanati izumiru, a užarstvo deli sudbinu mnogih od njih, o čijem očuvanju brinu jedino malobrojni preostali majstori. Jedan od petnaestak preostalih užara u Srbiji i jedini u Kikindi, Darko Varga, najviše proizvodi užad za stočarstvo. I to radi ručno već 10 godina. Međutim, vremena se menjaju, stoke je sve manje, pa se od ovog zanata samo preživljava

08.12.2022

11:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set