• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J. Matijašević

16.12.2022

07:00

OPREZ, NAGLE PROMENE TEMPERATURE OPASNE PO ZDRAVLJE, OVO VREME UBIJA! Danas 20 stepeni, za vikend tri!

informer

Vesti

OPREZ, NAGLE PROMENE TEMPERATURE OPASNE PO ZDRAVLJE, OVO VREME UBIJA! Danas 20 stepeni, za vikend tri!

Podeli vest

Lekari upozoravaju da česte oscilacije temperature najviše smetaju srčanim bolesnicima i da je već povećan broj infarkta

U Srbiji se danas očekuje do 20 stepeni, a već u nedelju pad temperature za čak 17 stepeni, navode meteorolozi!

jKrvni sudovi

Nagle promene temperature izazivaju grčenje krvnih sudova u telu i srcu
Predrag Mitrović, kardiolog

 


Za vikend, kažu oni, imaćemo smenu godišnjih doba, pa nakon prolećnog petka vraća se zima. Tako će u nedelju najviša temperatura biti svega tri stepena, dok će jutra biti u "debelom" minusu.

Iznad proseka

Temperature će danas biti znatno iznad proseka za ovo doba godine
Đorđe Đurić


Nagle promene temperature opasne su po zdravlje ljudi, pa lekari napominju da je ovih dana skočio broj infarkta i savetuju građane da narednih dana budu obazrivi i redovno uzimaju terapiju.

Iz toplog u hladno

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da nas u danima vikenda očekuje pravi rolerkoster i prelazak iz prolećnog dana u pravi zimski.

- U petak će u Srbiji biti promenljivo oblačno sa kišom, a više padavina očekuje se na severu Srbije i u tim predelima biće i pljuskova sa grmljavinom, naročito na području Vojvodine. Na jugu i jugoistoku Srbije veći deo dana biće suvo. U košavskom području i na planinama duvaće jak jugoistočni vetar sa olujnim udarima preko 80 kilometara na sat. Što se temperature tiče, biće znatno iznad proseka za ovo doba godine, u nekim delovima zemlje ići će i do 20 stepeni. Maksimalna temperatura u Beogradu biće oko 18 stepeni - priča Đurić i nastavlja:

- Međutim, već u toku noći između petka i subote dolazi do prodora hladnog fronta, a centar ciklona sa Jadrana premestiće se preko našeg područja. To će usloviti ponovno zahlađenje i nagli pad temperature. Zato će već u subotu širom zemlje biti oblačno i osetno hladnije sa kišom, na jugu i istoku sa pljuskovima sa grmljavinom. Temperatura će se kretati od četiri do 13 stepeni. Drugog dana vikenda ciklon će napustiti naše područje na svom putu dalje na istok Evrope. Tako da nam u nedelju sledi suvo, ali i hladno vreme. Preko dana neće biti više od pet stepeni. Slično vreme, hladno i suvo, nastaviće se i naredne sedmice, sa jutarnjim "minusom".

Opasno po zdravlje

Zbog ovako naglih promena vremena i temperaturnih oscilacija, naglašava kardiolog dr Predrag Mitrović, dolazi do porasta pacijenata koji dolaze po pomoć.

- Javlja nam se veliki broj bolesnika sa plućnim bolestima i, naravno, kardiovaskularnih bolesnika. Kao što leti opominjemo hronične bolesnike da treba da piju što više vode, tako u ovom periodu godine treba voditi računa kada se izlazi iz toplog u hladno i obrnuto. Ovih dana oni koji se leče od kardiovaskularnih bolesti često imaju pogoršanja, ali i oni koji nisu do sada lečeni od bolesti srca sada nam dolaze sa prvim simptomima srčanih oboljenja. To se dešava zbog nagle promene temperature koja izaziva grčenje krvnih sudova u telu, ali i u srcu - ističe kardiolog dr Predrag Mitrović i napominje:

- Vremenske prilike jesu okidači za povećan broj infarkta, tako da tek očekujemo da se tegobe kod pacijenata pogoršaju nakon ponovnog skoka temperature u danima vikenda. Ali takođe i to što smo ušli u sezonu slava - preteran unos masne hrane, ali i presoljena hrana dovode do skoka krvnog pritiska, grčenja krvnih sudova i pojave akutnog infarkta miokarda.

Vreme idealno za širenje virusa

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić upozorava da su učestale promene u temperaturi idealne za širenje respiratornih infekcija i virusa gripa.

- Promene vremena i nagli prelasci iz toplog u hladno i obrnuto nepovoljno utiču na naš organizam, bilo da smo zdravi ili bolesni. Ovakve promene zaista ne prijaju nijednom organizmu, pogotovo onima sa kardiovaskularnim i neurološkim oboljenjima. Takođe, u sezoni respiratornih infekcija i slučajeva gripa, promene vremena su glavni uzročnici za širenje ovih infekcija i povećan broj inficiranih. Zato savetujemo da ljudi redovno uzimaju terapiju, odmaraju se, piju dosta tečnosti, a da se lekaru obavezno jave ukoliko dođe do bola u grudima ili glavi i nesvestice - objašnjava dr Grujić.

Prema poslednjem izveštaju, u Srbiji je do sada laboratorijski potvrđeno devet slučajeva virusa gripa.

Prognoza za narednih pet dana


Dan min. temp. maks. temp.
petak 7 20
subota 8 13
nedelja 0 3
ponedeljak -3 3
utorak -3 7
* izvor RHMZ
 

Saveti lekara:


* umerena i zdrava ishrana
* više sna
* uzimanje tečnosti
* pažljivo izlaženje iz toplog u hladno i obrnuto
* redovno uzimanje terapije
* redovne kontrole kod lekara

Posledice nagle promene vremena:


* visok pritisak
* glavobolja
* oduzimanje dela tela
* probadanje u grudima
* mučnina
* infarkt
* šlog




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set