• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

24.12.2022

14:56

LJUDI, ŠTA JE OVO?! AMERIKA OKOVANA LEDOM, A SRBIJA GORI! Šok prognoza meteorologa Đurića: Narednih deset dana čak i na planinama 10 stepeni!

Tanjug/Strahinja ćimović

Vesti

LJUDI, ŠTA JE OVO?! AMERIKA OKOVANA LEDOM, A SRBIJA GORI! Šok prognoza meteorologa Đurića: Narednih deset dana čak i na planinama 10 stepeni!

Podeli vest

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je novu vremensku prognozu i otkrio kakvo nas vreme čeka za vreme praznika, kao i kakve će temperature biti s obzirom na polarno zahlađenje u Americi.

- Nedelju i ponedeljak obeležiće uticaj snažnog visinskog termičkog grebena sa jugozapada, pa se sa Mediterana očekuje priliv vrlo tople vazdušne mase. Pod uticajem povišenog pritiska biće stabilno i suvo, uz pretežno sunčano ili umereno oblačno vreme. U pojedinim predelima magla i niska oblačnost očekuju se tokom celog dana i u tim predelima biće hladnije. Na planinama se očekuje sunčano i vrlo toplo, bez snežnog pokrivača. I jutra će biti toplija za ovo doba godine, bez mraza, a slab mraz samo na jugu Srbije, u kotlinama i na višim planinama. Maksimalna temperatura u nedelju biće od 10 do 16 stepeni, a u ponedeljak još toplije od 12 do 18 stepeni, u Beogradu do 16. Samo u predelima sa maglom biće hladnije - objavio je Đurić na Fejsbuku.

 

I dalje bez prave zime

 

- U utorak se preko Srbije pod uticajem ciklona sa severa Evrope očekuje premeštanje još jednog oslabljenog hladnog fronta, a zbog spuštanja visinske doline sa severa očekuje se i priliv hladnije vazdušne mase, ali i dalje bez zimskog scenarija. U utorak u Srbiji sa severa prolazno naoblačenje sa kišom, uz skretanje južnog i jugozapadnog vetra na severozapadni. Značajnije padavine se ne očekuju. Maksimalna temperatura u utorak biće od 8 do 12 stepeni. U sredu suvo, ali još hladnije, pod uticajem hladnije vazdušne mase sa severa i severoistoka i maksimalna temperatura biće od 6 do 10 stepeni, u Beogradu do 8 stepeni - napisao je Đurić i dodao:

- Četvrtak, petak i subota biće poslednji dani u ovoj godini, a tokom tih dana očekuje se uticaj veoma snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak, pa će vreme biti stabilno, suvo i uglavnom pretežno sunčano, ponegde uz duže zadržavanje magle. Istovremeno, sa jugozapada se očekuje snažan visinski greben preko našeg područja, pa će pod uticajem vazdušne mase sa Mediterana biti i vrlo toplo. Maksimalna temperaratura biće uglavnom od 10 do 15, samo u predelima sa maglom hladnije.

Foto: printscreen

Meteorolog Đorđe Đurić

 

Novogodišnja noć

 

- U novogodišnjoj noći biće stabilno i suvo, ponegde i sa maglom, a neće biti ni previše hladno, uz temperature uglavnom od 1 do 7 stepeni.

I sam početak Nove godine obeležiće uticaj snažnog anticiklona, uz stabilno, suvo i toplo vreme, samo ponegde sa maglom. Jutra će biti bez mraza, a maksimalne dnevne temperature koji stepen iznad 10, samo u predelima sa maglom hladnije.

Prema trenutnim prognozama, narednih desetak dana i dalje nema na vidiku da će doći do zahlađenja u takvom obliku da nas očekuje prava zima sa snegom. Ono što posebno zabrinjava da se sve planine Srbije i regiona bez snežnog pokrivača i takva situacija očekuje se i do kraja ove i početkom naredne godine. One planine koje imaju uslove za veštačko osnežavanje imaće idealne uslove za to samo sredinom sledeće sedmice. Inače, narednih dana maksimalna temperatura i na planinama bi mogla biti preko 10 stepeni - objasnio je Đurić.

Bez padavina, temperature iznad proseka

 

- Iako nas danas i u utorak očekuje prolazna kiša, značajnije padavine se ne očekuju, tako da se narednih desetak dana očekuje uglavnom suvo vreme. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 2 do 6°C, one će do kraja ove i početkom sledeće godine biti iznad proseka, uglavnom za 5 do 7, a u nedelju i ponedeljak i za deset i više stepeni - naveo je meteorolog.

Đurić je objasnio i kako polarno zahlađeno u Americi utiče na vreme u Srbiji.

- I dok se Severna Amerika ovih dana nalazi na udaru polarnog zahlađenja sa temperaturma i ispod -50°C, uz ledene severne vetrove, obilni sneg, ledena vazdušna masa spustila se i do Meksičkog zaliva i severa Floridre i donela temperature od -10°C, veći deo Evrope i Srbija uživaju u toplom i blagom vremenu pod uticajem vazdušnih masa sa Atlantskog okeana. Dakle, ovogodišnji Božič u Severnoj Americi biće jedan od najhladnijih u poslednjih 40 godina, a u Evropi jedan od toplijih i bez snega. Kada je reč o našem, pravoslavnom Božiću, prema trenutnim prognozama, suvo, stabilno i natposečno toplo vreme zadržaće se minimum bar do dana uoči Božića - zaključio je Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rade

pre 1 godinu

To je znak da ima Boga, i bije po ušima prema zasluzi ! ! ! ! !

Dejan

pre 1 godinu

U minus jod jedno 50 stepeni.. ne bi im falilo nista.. nek pocrkaju.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Samo da nam zbog više najavljenog povišenja spoljne temperature ne isključe daljinsko grejanje i da premijer(ka) Ana Brnabić, disciplinovana učenica Klausa Švaba i njegove ekipe i bezpogovorna poslušnica srpskog predsednika Aleksandra Vučića, ne počne objašnjavati da je u 1 sat posle podne na sunčanim ulicama toplo i da (nam) zagrevanje stanova nije potrebno.

Mane

pre 1 godinu

Ja računao da će Srbima da se svidi toplo vreme ,a ono kukanje za zimom na sve strane.Ako hoćete može lako da se preokrene.Inače ako dođe do belaja na Kosmetu, gledajte onda u sunce.Neće biti dobro nikome ali najvećima najgore.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set