• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: V. N.

27.12.2022

22:00

RADOVAN DEVET DANA SLAVI SVETOG NIKOLU! Domaćinu iz Kikinde može da mu pozavidi i Ivko iz romana Stevana Sremca! (FOTO)

Informer

Srbija

RADOVAN DEVET DANA SLAVI SVETOG NIKOLU! Domaćinu iz Kikinde može da mu pozavidi i Ivko iz romana Stevana Sremca! (FOTO)

Podeli vest

Radovan Sivčev, sedamdesetogodišnji Kikinđanin i poznati povrtar, a povrh svega bekrija i gurman, svoju krsnu slavu Svetog Nikolu praznuje, ni manje, ni više nego devet dana

- Slavlje počinje dan pred slavu koji se naziva "predslava", potom je slava, pa naredni dan "pojutarje" ili "pojtarje", sledi "trojtarje", pa "frojtarje", šesti dan je "ždernica", sedmi "doždernica", osmi "ispratnica" i "ako hoćeš Srbin biti, devet dana moraš piti, a deseti nastaviti" - nabraja Radovan.

I dok je većina svečara, Svetog Nikola odavno proslavila, u domu Radovana Sivčeva, još je veselo. Ne, nije u pitanju scenario za nastavak filma "Ivkova slava", iako bi ekranizacija Radovanovih neprospavanih devet noći i dana povodom Svetog Nikole bila i bolja od Sremčevog romana.

Danima se nakon slave prepričavaju dešavanja, šeretluci i šale sa gozbe i slavlja ovog domaćina. Rado poziva društvo skoro svakodnevno "na koju čašicu", ali krsna slava se mora propisno obeležiti, po tradiciji dugoj stotinu i to punih devet dana, a nekad i deset.

- Slavu sam nasledio od mog oca Ivana i to je tradicija duga sto godina. Svake godine praznujem isto, po proceduri. Prvo ide "predslava", potom je slava, naredni dan "pojtarje", sledi "trojtarje", pa "frojtarje", šesti dan je "ždernica", sedmi "doždernica", osmi "ispratnica" i "ako hoćeš Srbin biti, devet dana moraš piti, a deseti nastaviti".

Foto: Informer

Radovan Sivčev

Nakon višednevnih priprema pod budnim nadzorom domaćina, osvane i slavski dan. Napuni se kuća  gostiju, banatskih bećara, a na čelo stola, pored svečara, zasednu Radovanovi verni prijatelji i rođaci. Kako to već biva svake godine, uz muziku uživo, jelo i piće, produži se slavlje do duboko u noć i ranih jutarnjih sati kada i najizdržljivije lole posustaju i razilaze se. 

- Nije nam naporno, imamo dobru kondiciju i sve ide po planu - smeška se ovaj neumorni domaćin kojem ni u osmoj deceniji ne pada teško da pripremi veliku trpezu za svoje goste.

Foto: Informer

Ića i pića ima na pretek, da nešto ne zafali tokom skoro deset dana praznovanja. Na stolu su posna i mrsna jela, ali i kolači raznih fela, za svakog po želji i ukusu. 

- Svako može da se počasti po želji. Pored ribe, obavezno ispečem i jednog "macana" (prase). Što bi mi u Banatu rekli, bez supe se ne može. Većinom je to kokošija, zatim od mladog petla avlijanera, od morke koja je najbolja, nekda to bude i pačija supa. Imam ih sve u svom dvorištu, pa nema da zafali. Deveti i deseti dan služim blagu supu i obareni krompir, da malo pročistimo organizam - kaže Radovan.

Foto: Informer

Radovan sa gostima

Nije lako ni muzičarima koje Radovan svake godine angažuje za slavu. Uz zdravicu domaćinu i obavezan muzički početak i  pesmu "Šta je s tobom Radovane", ređaju se želje za sviranje do duboko u noć, sa kratkim pauzama svirača koji se, već posustali, dobro preznojavaju pored naložene paorske peći.

Treba dosta snage da se isprati podugačak repertoar od starih narodnih i izvornih pesama, do onih pravih srpskih patriotskih.

Opštim veseljem za Svetog Nikolu otvara se sezona srpskih slava, a kada se sve slegne nakon burnog praznovanja, Radovan  odlazi u goste za Svetog Jovana i tako redom. Međutim, nigde nije kao kod ovog domaćina, zbog čega se još dugo raspredaju priče o dogodovštinama sa Radovanove krsne slave. 

Bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svako po svome

pre 1 godinu

nahođenju. Opisano u tekstu liči na lumperajku a ne na krsnu slavu.Nikome neću da sudim ali sve se svelo na ždranje i lokanje. Veliki post a "macan" na slavskoj trpezi.Čovek je iskreno i sam rekao da počinje slavlje a ne obeležavanje slave.

"SLAVSKE PRIPREME SU TEŠKE, ALI JE TO LJUBAV PREMA TRADICIJI" Domaćice u Prokuplju dale sve od sebe da uveličaju TRI DANA Svetog Nikole, ovo je njihov "način"
Srbija

"SLAVSKE PRIPREME SU TEŠKE, ALI JE TO LJUBAV PREMA TRADICIJI" Domaćice u Prokuplju dale sve od sebe da uveličaju TRI DANA Svetog Nikole, ovo je njihov "način"

Vrata sedamdeset odsto kuća u Prokuplju sutra, na Svetog Nikolu, biće otvorena za sve i tako će biti sve do srede, jer je ovo najmasovnija slava u kraju. Ono čime s emogu pohvaliti Prokupčani je da se ona sprema sa velikom ljubavlju i, kako tvrde, simbol je porodice i ljubavi. Zato domaćice daju sve od sebe da ovaj dan dostojno obeleže, a u pripremama im pomažu svi ukućani

18.12.2022

21:00

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set