• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

18.02.2023

13:04

DEČJA GRAJA ODJEKUJE SA IGRALIŠTA! Srpsko selo oživelo - Ponovo otvorena škola i vrtić (FOTO)

printscreen

Vesti

DEČJA GRAJA ODJEKUJE SA IGRALIŠTA! Srpsko selo oživelo - Ponovo otvorena škola i vrtić (FOTO)

Podeli vest

Nakon što je više od jedne decenije seoska škola u Godoviku zatvorena, posle tačno 12 godina ponovo se u njoj čuje školsko zvono, a nedavno je otvoren i vrtić.

Pre 12 godina, zbog nedovoljnog broja učenika, Osnovna škola "Petar Leković" Požega, izdvojeno odeljenje u Godoviku je zatvorena, ali ostala u pristranku sela da čuva uspomene i sećanje na učenike koji su pod njenim krovom stekli prva znanja.

Ova obrazovna ustanova je među najstarijim školama u ovom kraju, a nakon njenog zatvaranja nagazio je je zub vremena i veoma je oronula. Ipak, na inicijativu seoskog sveštenika i meštana, a uz pomoć lokalne samouprave, škola je opet otvorena, ali u njenom skopu i dečiji vrtić.

- Nakon višedecenijskog zatvaranja, otvorili smo izdvojena odeljenja u Godoviku i u Uzićima.U Godoviku je u sklopu škole otvoren i  vrtić, a isto je u planu i u Uzićima. Pre otvaranja škole potrebno nam je bilo da je spremimo za rad, promenili smo podove, kupili nove peći i sve ostalo neophodno što je dotrajalo. Pomoć pri nabavci nameštaja za vrtić pomogli su nam supružnici Miletić, godovička porodica koji su radni vek proveli u Holandiji. Bilo je puno posla, ali mi je ipak puno srce, jer su nakon zatvaranja otvorene ove dve seoske škole - rekao je za Informer Dragan Perišić, direktor OŠ "Petar Leković".

Trenutno školu pohađaju dva prvaka i dva predškolca, a u vrtić je upisano 11 mališana, od kojih devet redovno dolazi. Zaposlena je učiteljica, dve vaspitačice i domar, koji se trudi da sve bude pod kontrolom u školskim prostorijama.

Otvaranje seoske škole roditeljima je veliko olakšanje, inače bi svakodnevno morali decu da šalju u matičnu školu u Požegu.

- Radila sam u seoskim i gradskim školama, ali od kada radim ovde u Godoviku vrlo sam zadovoljna, jer dosta vremena mogu da posvetim svakom učeniku pojedinačno. Smatram da je svim roditeljima iz okoline ova škola dobrodošla za upis svoje dece i da time svakako treba da podrže školu, kako bi opstala u narednom periodu. Naša škola je veoma dobro opremljena, a učenici mogu da koriste digitalne uređaje kada god je to potrebno. Učionice su potpuno tople, a zdrava atmosfera je prisutna u svakodnevnom radu - ističe učiteljica Jelena Gojgić.

Škola nosi ime po Petru Lekoviću, rodom iz požeškog sela Svračkovo, koji je bio učesnik Prvog svetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe i prvi narodni heroj Jugoslavije. U sklopu matične škole imaju dve osmoletke u Ježevici i Duškovcima, a četvororazredne u Uzićima, Visibabi, Zdravčićima, Zaselju, Godoviku, Glumču, Milićevom Selu i Tometinom Polju.

U Godoviku sada ima oko 70 domaćinstava, a iz godine u godinu veliki broj mladih ostaje da živi i stvara porodicu na vekovnom ognjištu. Po rečima ovdašnjih meštana, ako Bog da, škola neće prekidati sa radom, već će se u nju svake naredne godine upisivati novi prvaci.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set