• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

04.03.2023

16:35

GUŽVA U BOGATIĆU! Na poljoprivrednom sajmu od igle do lokomotive, ali na jednom štandu GUNGULA JE UBEDLJIVO NAJVEĆA (FOTO)

G.R.

Vesti

GUŽVA U BOGATIĆU! Na poljoprivrednom sajmu od igle do lokomotive, ali na jednom štandu GUNGULA JE UBEDLJIVO NAJVEĆA (FOTO)

Podeli vest

Na Drugom međunarodnom sajmu poljoprivrede u Bogatiću izlaže veliki broj proizvođača i prodavaca, a više hiljada ljudi iz Mačve, Jadra, Pocerine, Srema i Republike Srpske napravilo je veliku gužvu u centru varošice.

Najveće interesovanje je na štandovima mehanizacije i opreme za poljoprivredu gde su pažnju posetilaca privukli novi traktori domaćih proizvođača, ali i uvozni iz Kine.

- Samo razgledamo, da se malo upoznamo sa novim tehnologijama jer kući imamo stari traktor - priča domaćin koji je sa sinom zaseo za volan novog "Belorusa", koji vredi kao garsonjera 40.000 evra.

Foto: G.R.

 

Traktori su najomiljenija mašina deci, pa su zastupnici proizvođača i trgovaca strpljivo dozvoljavali klincima da sednu za volan i "isprobaju" preskupe lepotane.

Deo opreme za poljoprivredu izložen je u sportskoj hali, gde su se posetioci najduže zadržavali ispred izloženih dronova koji su, kako predstavljaju proizvođači, budućnost poljoprivrede savremene poljoprivrede jer je njihova upotreba još uvek veoma mala. Na pojedinim štandovima su se prodavala semena za predstojeću setvu u baštama i na njivama moglo se i pazariti po znatno nižim cenama od "regularnih" u poljo-apotekama.

Foto: G.R.

 

Gurmani su najveću gužvu napravili na štandovima poljoprivrednih gazdinstava gde je bila izložena široka lepeza proizvoda slatkih i slanih ukusa, od domaće rakije, zimnice i sireva do kolača i listića, specijaliteta mačvanskog kraja koji su posetiocima posluživali budući kuvari i poslastičari iz srednje škole u Bogatiću.

Sajam nije propustio Momčilo Budimirović, penzionisani profesor iz Glušaca, koji je predstavio svoj čuveni i jedinstven kozji sir u hrastovoj kori sa čubrom i plesnima koji se služi u restoranima u Parizu, a koji je do sada ovenčan najvišim priznanjima sa sajmova u Novom Sadu i Beogradu.

Foto: G.R.

 

Gosti sajma iz Lopara, u Bosni i Hercegovini, doneli specijalitet voga kraja, kravlje sireve, koje su kako ponosno ističe Zdenka Mitrović iz Poljoprivredne zadruge "Zarac" probali i njima se oduševili patrijarh Porfirije i monasi sa Hilandara.

- Krave sa naše farme pasu na pašnjacima, ne hrane se premiksima, pa su ovi sirevi osim što su prvi delikates i zdrava hrana koja će uskoro biti brend sa geografskim poreklom. Proizvodimo više ukusa klasičnih i dimljenih sireva sa belim lukom, biberom, maslinama, mirođijom, vlascem. Ovde najviše probaju i kupuju dimljeni masni i ljuti sir - priča Zdenka.

Posetioci sajma su uživali i u nastupima folklornih i izvornih pevačkih grupa koje su predstavile bogato kulturno nasleđe Mačve.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set