• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. M. - G. S.

05.04.2023

06:30

OVO NI NAJSTARIJI NE PAMTE! OBOREN SNEŽNI REKORD STAR 150 GODINA! Sneg u aprilu okovao Srbiju, a hladno vreme će potrajati sve do Vaskrsa!

printscreen

Vesti

OVO NI NAJSTARIJI NE PAMTE! OBOREN SNEŽNI REKORD STAR 150 GODINA! Sneg u aprilu okovao Srbiju, a hladno vreme će potrajati sve do Vaskrsa!

Podeli vest

Pola metra snega za manje od 24 sata napadalo na Kopaoniku, Pešteru, Tari i Goliji, u Beogradu čak 30 centimetara! Kod Kragujevca povređeno 18 putnika kad je autobus sleteo u kanal, više sela ostalo bez struje.

Sneg koji je počeo da pada tokom noći između ponedeljka i utorka okovao je čitavu Srbiju!

Za manje od 24 sata pola metra snega napadalo je na Kopaoniku, Pešteru, Tari i Goliji, a u Beogradu čak 30 centimetara, čime je oboren "snežni" rekord star čak 150 godina! Kako najavljuju meteorolozi, naredna dva dana očekuju se jutarnji mrazevi, a otopljenje tek za Vaskrs.

Isprevrtani kamioni

Aprilski sneg najviše problema zadao je vozačima. Kamioni i šleperi su proklizavali i prevrtali se na kolovozu i blokirali saobraćaj na više puteva.

Najdramatičnije je bilo kod Kragujevca, gde se prevrnuo autobus sa 18 radnika, koji su srećom lakše povređeni. Prema rečima očevidaca, vozač je izgubio kontrolu nad vozilom zbog klizavog kolovoza, nakon čega je autobus završio u kanalu pored puta. Tri ekipe kragujevačke Hitne pomoći izvlačile su radnike iz autobusa, a kako su kazali u ovoj službi, radnici su mahom zadobili lakše povrede ruku i nogu.

Foto: Printscreen 192.rs Instagram video

I u lančanom sudaru na Batajničkom putu u Zemunu teško je povređen mladić od 20 godina, dok se kod Dobanovačke petlje, u delu od Ostružnice ka Novom Sadu, prevrnuo šleper sa prikolicom, koji je potpuno zaustavio saobraćaj. Kamioni su bili zaglavljeni i između Takova i Ljiga, a saobraćaj je najviše bio otežan na planini Jelici. Posle isključenja za Gornji Milanovac ka Ljigu takođe se prevrnuo šleper, nakon čega je formirana kolona duga čak pet kilometara. U njoj su bila zarobljena i kola Hitne pomoći. Kamion je sleteo i na deonici puta Topola-Kragujevac u mestu Božurnja.

Štabovi u pripravnosti

Milorad Spasojević iz Sektora za vanredne situacije MUP-a rekao je da su zbog snežnih padavina imali dvadesetak intervencija, a da je svim štabovima za vanredne situacije upućeno upozorenje da budu u pripravnosti na osnovu prognoze RHMZ o padavinama.

- Sektor za vanredne situacije je uputio svim štabovima za vanredne situacije upozorenje da sprovedu sve preventivne aktivnosti i mere usled pojave nekih vanrednih događaja zbog najave lošeg vremena. Tako da je svaki štab za vanredne situacije, odnosno lokalna samouprava preduzela određene mere i u pripravnosti je - rekao je Spasojević.

Pored problema na putevima, i putnički vozovi su kasnili zbog pada napona u kontaktnoj mreži na pruzi između Rakovice i Resnika. Probleme sa strujom imali su i stanovnici Raške oblasti i Jablaničkog okruga. U Medveđi je bez struje ostalo 500 domaćinstava, dok je sneg u Moravičkom okrugu izazvao kvar na elektromreži u Guči, Gornjem Milanovcu i Čačku.

Foto: rina.rs

I mnoga ivanjička i novopazarska sela bila su odsečena od sveta.

- Kritična situacija je u selima na Goliji, dosta lokalnih puteva je neprohodno i zbog drveća koje se pod težinom snega lomilo i padalo na puteve. Putni pravac Odvraćenica-Preko brdo bio je neprohodan zbog snega, koga je na pojedinim mestima bilo i do pola metra. Duvao je i jak vetar i ometao probijanje puta - kazao je Vitomir Arsović iz ivanjičkih "Puteva", uz konstataciju da se očekuje da danas ovaj deo saobraćajnice koja spaja Ivanjicu sa Novim Pazarom bude prohodan.

Mraz 'obrao' šljivu

Osim problema u saobraćaju, aprilski sneg velike probleme doneo je voćarima. Oni kažu da su ih u zasadima dočekali poražavajući prizori.

- Imamo oko 20.000 sadnica šljive i sve je pod snegom, ali to nije ono najgore. Na granama je debeli sloj leda i evidentno je da je sve ono što je počelo da cveta sada uništeno. Dodatno nas plaši najavljeni minus. Ukoliko se to zaista dogodi, sve što dosad nije uništeno mraz će uništiti u narednih nekoliko dana - kaže voćar Veselin Vujović iz čačanskog sela Kačulice.

Foto: Informer

Meštani podjeličkih sela kažu da se i ranije dešavalo da padne sneg u aprilu, ali da preko noći osvane 30 centimetara belog pokrivača - ne pamte ni oni najstariji. Mećava praćena jakim vetrom potrajala je satima.

- Nema spasa, do sledeće godine nema cveta. Za ovu godinu sa šljivama se čini da je kraj, nažalost. Osim šljiva, kajsiju je već desetkovao mraz, trešnja je pod znakom pitanja. Ako nešto opstane od voća, to jedino može biti jabuka, koja još nije procvetala - kazao je Vujović.

Osim u voćnjacima, snežne padavine nanele su ogromne štete i na povrtarskim kulturama, najviše krompiru.

Devojčicama drvo palo na glavu

Pod težinom snega drvo je palo na dve devojčice od trinaest i šesnaest godina u beogradskom naselju Miljakovac i povredilo ih. Prema prvim informacijama, zatečene su kako leže na trotoaru u Borskoj ulici, preko puta pošte. Kako su kazali za Informer u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, devojčice su u stabilnom stanju.

- Jedna se žali na bol u leđima i nemaju vidljive povrede - kazali su nam u ovoj bolnici.

Opasnost i od poplava

Zbog velike količine padavina RHMZ je izdao i upozorenje na porast vodostaja, koji će se narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava. Najveći i nagli porast očekuje se na rekama južne, zapadne i centralne Srbije, i to najviše u slivovima Južne, Zapadne i Velike Morave, Ibra, Peka, Mlave, Timoka i Jasenice. I na manjim vodotokovima ovih reka vodostaj će biti u naglom porastu. Opasnosti od poplava na većim rekama kao što su Sava i Dunav nema.

Ne žurite sa zamenom guma

Foto: printscreen

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da vozači koji se ovih dana nađu na snegu s letnjim pneumaticima ne krše zakon.

- I ko sada vozi sa zimskim gumama, ne nalazi se u prekršaju. Ipak, nije dobro voziti s letnjim gumama po snegu, nije bezbedno - rekao je on.

I AMSS je upozorio da zbog promenljivih uslova vožnje početkom proleća ne treba žuriti sa zamenom zimskog seta pneumatika.

Sneg u aprilu jednom u deste godina

Od početka meteoroloških merenja u poslednjih 150 godina u Srbiji nisu zabeležene ogromne količine aprilskog snega u nižim krajevima. Najviše snega je palo u jugozapadnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji, a prednjači glavni grad sa rekordnih 30 centimetara napadalog snega. Danas se očekuje konačan prestanak padavina u svim krajevima, ali će se hladno vreme sa čestim pojavama kiše zadržati do polovine aprila.

Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da se veliki sneg u aprilu formira jednom u deset godina.

- Kad govorimo o aprilskim visinama snega, od početka merenja nismo imali ovolike količine snega. U centralnim delovima su pali svi istorijski rekordi kad je reč o količini snega u aprilu - ističe Sovilj i dodaje:

- Ako uporedimo sa 2022, ova godina ima mnogo više padavina koje su češće i intenzivnije. Uskoro ćemo dostići mesečni prosek padavina za april od 60 litara po kvadratnom metru. Izdato je upozorenje za porast vodostaja, ali veće probleme ne očekujemo.

Foto: Printscreen

Slobodan Sovilj

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić saglasan je da je sneg neuobičajena pojava u ovom delu godine, ali da postajemo svedoci sve kasnijih snežnih padavina.

- Ciklon koji se nalazi iznad Jugoistočne Evrope i prodor hladnog vazduha sa severa uzrokuju veće količine snega na planinama, ali i u nižim krajevima. Ovaj talas je najviše padavina doneo centralnim delovima zemlje, dok se u toku dana očekuje smanjen intenzitet padavina i konačan prestanak na teritoriji cele zemlje - kaže Nikolić i dodaje da je reč o vlažnom snegu, koji se brzo topi.

Foto: printscreen

Jugoslav Nikolić

Snežna epizoda će prouzrokovati hladno vreme i u narednim danima, pa nas očekuju i jutarnji mrazevi.

- Blagi porast temperature očekuje se od četvrtka, 6. aprila. Sve do sredine meseca i vaskršnjih praznika neće biti bitnijih promena u temperaturi. Najviše dnevne temperature neće prelaziti deset stepeni - napominje Jugoslav Nikolić.

Prognoza za narednih pet dan

Dan         min. temp.                  maks. temp.
sreda          -2                                   5 - moguć sneg
četvrtak     -1                                    6 - oblačno
petak         -1                                    8 - promenljivo oblačno
subota         1                                  10 - promenljivo oblačno
nedelja       2                                   12 - moguća kiša

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set