• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

16.04.2023

16:41

PREŠAO VIŠE OD 2.000 KILOMETARA DA BI POBEDIO! Dušan iz Švedske novi je svetski šampion "Tucanijade" u Mokrinu, pobedu proslavio uz trubače! (FOTO)

V.N.

Vesti

PREŠAO VIŠE OD 2.000 KILOMETARA DA BI POBEDIO! Dušan iz Švedske novi je svetski šampion "Tucanijade" u Mokrinu, pobedu proslavio uz trubače! (FOTO)

Podeli vest

Na pobedničko postolje, sa titulom ponosnog vlasnika najtvrđeg jajeta na svetu ove godine popeo se pravnik Dušan Radić iz Švedske, poreklom Mokrinčanin.

On je u superfinalu 33. Svetskog prvenstva u tucanju vaskršnjim kokošijim jajima u Mokrinu polupao jaje Željka Stojanovića, nastavnika muzičkog iz Mokrina i tako se domogao šampionske titule u narednih godinu dana. 

- Na ovo sam čekao čitav život! - ovako je šampionsku titulu 33. "Tucanijade" u Mokrinu opisao pravnik Dušan Radić, koji će uskoro zakoračiti u osmu deceniju, iz švedskog grada Halmstada. Vidno uzbuđen, ni sam nije mogao da veruje da je novi šampion mokrinske svetkovine.

- Ova pobeda izazvala je pravi izliv emocija, jer se apsolutno nisam nadao da bih mogao da pobedim. Šampionsko jaje je iz Mokrina i dugo sam ga birao. Imao sam neverovatnu tremu, a kad sam se takmičio, ruke su mi čitavo vreme podrhtavale. Desetak godina se već takmičim, a najviše mesto do sada koje sam osvojio bilo je četvrto. Pobeda mi je davna želja, bar da budem među prva tri. Baš mi se posrećilo danas, na to sam čekao čitav život. Uskoro ću napuniti 70 godina - rekao je u emotivnoj izjavi novi pobednik "Tucanijade", poreklom iz Mokrina.

Foto: V.N.

Slavio je Radić uz trubače, a muzika je odzvanjala Mokrinom, baš obnako kako je i najavio. Jer, biti šampion Svetskog prvenstva u tucanju farbanim vaskršnjim jajima, za nekog je možda trivijalna stvar, ali za Mokrinčane je to status koji meštanima banatskog sela kraj Kikinde daje posebnu čast i satisfakciju. Taj san, na koji se nekada čeka više od tri decenije, ostvario je ove godine i Dušan Radić.

Neprikosnoveno pravilo mokrinskog takmičenja nalaže presecanje pobedničkog jaja sabljom, čisto da se dokaže da je prirodno, kokošije i da ničim nije ojačano. Polovinu pojede vlasnik, a drugi deo predsednik žirija. S obzirom da je predsednik takmičarskog žirija, Živica Terzić, alergičan na jaja, ta obaveza pripala je jednom od tri člana žirija, Jefti Prodanovu.

Foto: V.N.

Takmičari od malih nogu 

Superfinalu prvenstva prethodi zabavno i opuštajuće takmičenje u juniorskoj konkurenciji, najslađi deo uskršnje manifestacije. Prema svim pravilima, pobedu je ove godine odneo togodišnji Tadija Latinović. 

- Ja sam birao pobedničko jaje, bio sam skoro siguran da ću pobediti - rekao je Tadija samouvereno i najavio da će se takmičiti i naredne godine.

200 takmičara

Da je u pitanju ozbiljno i fer takmičenje, odabrani favoriti pre prvenstva strogo se čuvaju pod ključem, u specijalno napravljenom sefu.  

- Svake godine prijavi se za takmičenje od 100 do 150 učesnika, a ove godine bilo ih je ukupno oko 200, po stotinak u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Od 14. "Tucanijade" takmičarska jaja strogo se čuvaju u sefu, a prethodno dobijaju odobrenje od stručnog žirija. Ne postoji način da se podmetnu druga jaja, osim kokošijih, bilo je pokušaja i podvala, ali ih je žiri osujetio. Jaja su non-stop u sefu, učesnici ih dobijaju samo da se takmiče i potom ih vrate u sef - kaže predsednik takmičarskog žirija, Živica Terzić.

Foto: V.N.

Mokrinska svetkovina koja se već 33 godine održava na Vaskrs, ugostila je na hiljade putnika namernika iz zemlje i inostranstva. Došli su ovde gosti iz daleke Australije, Švedske, Kanade, Nemačke i Ukrajine. Šarenio se Varoški trg u Mokrinu od ljudi i raznobojnih vaskršnjih jaja i sve je dobilo svečan i važan izgled. Do sledeće godine u isto vreme, selo se vraća svojoj rutini i mirnoj vojvođanskoj svakodnevnici.

Osim "Tucanijade", Mokrin je poznat i po "Gusanijadi". Oba nezvanična svetska prvenstva osmislio je seoski lekar dr Bogdan Seđakov. 

Ofarbaju 20.000 jaja

- Mokrin ima oko 2.000 domaćinstava, a u svakom se za Veliki petak ofarba oko 100 jaja. Želimo da pokažemo celom svetu zašto je najradosniji hrišćanski praznik najlepši upravo u Mokrinu -samouvereno kaže Živica Terzić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"
Fudbal

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"

Teške reči uputili su ruski treneri na račun legende srpskog fudbala Saše Ilića (46)! Tek što je preuzeo klupu ruskog kluba Nižnjeg Novgoroda, tamošnji treneri ostrvili su se na njega i poručili da on nema dovoljno jaku trenersku biografiju da bi postao strateg ove ekipe.

05.05.2024

12:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set