• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: S. B.

10.05.2023

20:00

ON JE BIO GLUMČINA A SUTRA BI SLAVIO 90. ROĐENDAN! U čast Zoranu Radmiloviću premijera dokumentarca  "Glumčina"

Vesti

ON JE BIO GLUMČINA A SUTRA BI SLAVIO 90. ROĐENDAN! U čast Zoranu Radmiloviću premijera dokumentarca "Glumčina"

Podeli vest

Glumac Zoran Radmilović, Zaječarac koji je u anale glumišta upisao svoj rodni grad, da je živ, sutra, 11. maja, slavio bi 90. rođendan. Njemu u čast, u Zaječaru će sutra tačno u podne biti premijerno prikazan dokumentarni film ''Glumčina'' u kome o Zoranu govore naši najeminentniji glumci, njegove kolege.

Film je delo Narodnog pozorišta Timočke Krajine-Centra za kulturu "Zoran Radmilović" i Siti produkcije iz Niša. Saradnik na scenariju je Milan Caci Mihailović, a reditelj filma je Vladimir Ristić.
U ovom dokumentarcu učestvuju: Mira Banjac, Seka Sablić, Svetlana Ceca Bojković, Aljoša Vučković, rediteji Dušan Kovačević, Zdravko Šotra, Goran Marković i drugi.

Foto: S. B.

Sečanje na velikana srpskog glumišta 

Film će sutra biti emitovan i na TV B92 u 14.30, a videće ga i publika u Crnoj Gori, na RTV Nikšić, u subotu, 13. maja od 21 sat.

Zoran je, podsetimo, rođen 1933. godine u Zaječaru, a preminuo u 52. godini u Beogradu. Samo desetak dana pred smrt, odigrao je svoju poslednju predstavu "Radovan Treći", po kojoj je dobio i titulu kralja humora i improvizacije. Njegovo telo je kremirano, a urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

Po očevoj želji upisao je Pravni fakultet u Beogradu, da bi kasnije studirao i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu, a uporedo je glumio u KUD "Ivo Lola Ribar". 
Završio je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i od 1962. do 1968. nastupao je u Beogradskom dramskom pozorištu gde je uglavnom dobijao sporedne uloge. 

Prvu veću uloge dobio je, pričo je kasnije, spletom srećnih okolnosti, kada je 1964. Ljuba Tadić odustao od uloge u pozorišnoj predstavi Ateljea 212 "Kralj Ibi". Na filmu je debitovao 1962. u ostvarenju Jovana Živanovića "Čudna devojka", a u karijeri je imao više od 20 uloga na filmu. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set