• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina.rs

11.05.2023

11:12

SPASIO JE NA DESETINE ŽIVOTA! 80 litara njegove krvi teče venama brojnih građana - Hasim iz Sjenice uprkos godinama i dalje želi da bude redovni donor (FOTO)

Rina.rs

Vesti

SPASIO JE NA DESETINE ŽIVOTA! 80 litara njegove krvi teče venama brojnih građana - Hasim iz Sjenice uprkos godinama i dalje želi da bude redovni donor (FOTO)

Podeli vest

Danas kada se obeležava Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, na svom ličnom primeru bivši rudar Hasim Bogućanin iz Sjenice pokazao je da svako može imati veliko, humano srce koje je spasilo na desetine ljudskih života.

Hasim Bogućanin iz Sjenice ima 66 godina i do sada je apsolutni rekorder u davanju krvi, jer je ovu dragocenu tečnost do sada dao čak 168 puta, što je oko 80 litara krvi koja je život spasila mnogima i teče venama brojnih građana svih veroispovesti.

Međutim, zbog godina starosti on više zakonski ne može da bude davalac krvi stoga se resornom ministarstvu obratio sa zahtevom da mu ipak omoguće davanje krvi, bar dva puta godišnje.

- Prve kapi krvi dao sam sa 18 godina drugu iz vojske, jer je bio povređen. Od tada svaka tri meseca ja dajem krv koja ne zna za granice i ne poznaje razlike. Zato sam uputio zahtev a ukoliko čovek zdrav može davati krv i do 70., ne moram na svaka tri meseca kao i do sada, ali bar dva puta godišnje - rekao je Hasim.

Foto: Rina.rs

Hasim sa sinom

Spasio je na desetine života, a neretko se i sam odazivao tamo gde je video da je pomoć neophodna. Svojim automobilom prelazio je stotine kilometara duž cele bivše Jugoslavije kako bi nejakima pružio zadnju slamku spasa. Za skoro pola veka, zahvaljujući svom dobrom srcu, stekao je mnogo prijatelja. Ovaj humani čovek prisetio se i jedne emotivne situacije.

- Bio sam u užičkoj bolnici i primetio da dve devojčice plaču, kad sam ih upitao zašto, odgovorile su da im se tata operiše, a da nemaju dovoljno krvi. Ja sam se odmah ponudio, ali čuo sam da su sestre rekle - on je musliman. Pitao sam da li je to neki problem, one su odmah rekle da ne i da su zbog ratne situacije tako odreagovale u prvi mah - kaže ovaj redovni davalac krvi.

U koji god grad da ode uvek ima sa nekim da se sretne i popije kafu. Kako kaže, presrećan je što i u svojoj Sjenici sada vidi decu čijim majkama je davao krv kad su se porađale. Srećan je što je bio u prilici da pomogne njima, ali i drugim svojim komšijama.

- Ljubav prema dobrovoljnom davanju krvi preneo sam i na sina, koji je već dao krv 56 puta i ako tako nastavi premašiće i mene - ponosno priča Hasim i dodaje da se nakon svakog davanja oseća bolje i svežije, tako da pričama o malaksalosti svakako nema mesta.

Ovaj Sjeničanin formirao je i Dobrovoljno udruženje davaoca krvi koje već broji 127 humanih članova za koje ne postoje prepreke i pomažu svima kojima je potrebno. U današnje vreme kad je potreba za krvlju na dnevnom nivou izuzetno velika, da su svi kao Hasim iz Sjenice, pitanje je gde bi nam bio kraj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set