• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Tasić

31.05.2023

11:33

URANIJUM ZA SVAKI DAN I SNIMCI ZA ISTORIJU! Prošlo je 24 godine od bombardovanja Pljačkovice, BILA JE "LEGITIMNA META"

printscreen

Vesti

URANIJUM ZA SVAKI DAN I SNIMCI ZA ISTORIJU! Prošlo je 24 godine od bombardovanja Pljačkovice, BILA JE "LEGITIMNA META"

Podeli vest

Pre 24 godine NATO bombarderi gađali su brdo Pljačkovica iznad Vranja , koje je bilo „legitimna“ meta s obzirom da su tu bili postavljeni repetitori televizijskih i radio stanica.

Pre 24 godine NATO bombarderi gađali su brdo Pljačkovica iznad Vranja , koje je bilo „legitimna“ meta s obzirom da su tu bili postavljeni repetitori televizijskih i radio stanica.

Avio bombe pale su na svega nekoliko stotina metara od poslednjih kuća u Vranju. U danima koji su usledili Pljačkovica je još četiri puta bila gađana, a pretposlednji put i municijom sa osiromašenim uranijumom.

Istorijske trenutke kada su bombe padale na Pljačkovicu zabeležio je Igor Ivanović, snimatelj dopisništva Radio - televizije Srbije u Vranju.

On je već imao iskustva kao ratni snimatelj na ratištima u Hrvatskoj, pa je kaže, vođen nekom intuicijom uspevao da zabeleži jedinstvene kadrove tokom bombardovanja Vranja i okoline.

- Neposredno pre bombardovanja Pljačkovice bio sam kod kuće. Brdo je odatle udaljeno svega dva kilometra, kada sam čuo avione da dolaze, uzeo sam kameru i potrčao ka terasi.

Po zvuku se čulo da se avioni spuštaju ka gradu i da izbacuju projektile. Očekivao sam da će repetitor RTS - a na Pljačkovici biti gađan, jer je NATO po čitavoj Srbiji već takve ciljeve bombardovao. Usmerio sam kameru ka vrhu Pljačkovice i u sekundama koje su usledile, nastao je taj snimak.

Foto: S.T.

 

Zabeležio sam i ostale trenutke kada je Pljačkovica gađana, ali i bombardovanje repetitora na Besnoj Kobili. Za vreme bombardovanja gledali smo da zabeležimo i snimimo sve što smo mogli. Lično, bio sam vođen profesionalnom etikom i sećanjem na snimatelje i fotografe koji su mogli da krenu i preko Albanije kako bi sačuvali te trenutke za pokoljenja koja dolaze - kaže Ivanović.

Nakon obaranja repetitora RTS - a, jug Srbije je praktično ostao bez TV signala, skoro do potpisivanja Kumanpovskog sporazuma.

- Neprijatan je osećaj kada gledaš kako ruše repetitor kuće za koju radiš, ali i ostalih lokalnih stanica.

Osim mene, trenutke bombardovanja Pljačkovice, ali prilikom drugog ili trećeg gađanja zabeležili su i snimatelji Radio - televizije Vranje - dodaje Ivanović.

Snimci bombardovanja Pljačkovice gotovo su neizostavni detalji svakog priloga ili dokumentarnog fima kada se govori o agresiji NATO na SRJ. Takođe, njihova vrednost je utoliko postala veća, kada se saznalo da je Pljačkovica gađana osiromašenim uranijumom.

Na njima se vide oblaci prašine, dima, zemlje i kamenja, koje je vetar razvejao po Vranju i okolini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set