• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

11.06.2023

20:21

OVO JE MISTERIJA SRPSKE ISTORIJE KOJA MUČI MNOGE! Zašto naš kralj utorkom nije NIŠTA RADIO?

Vesti

OVO JE MISTERIJA SRPSKE ISTORIJE KOJA MUČI MNOGE! Zašto naš kralj utorkom nije NIŠTA RADIO?

Podeli vest

Kralj Aleksandar I Karađorđević je celog svog života izbegavao državne posete na ovaj dan, a kada se odlučio da poseti Francusku, baš tog dana u nedelji je ubijen.

Mlađi sin kralja Petra i kneginje Zorke je svoju mladost proveo van Srbije i dugo je bio u izgnanstvu sa svojom porodicom. Školovao se van svoje države, a vraća se tek posle Majskog prevrata 1903. godine kada njegov otac kralj Petar Karađorđević dolazi na tron.

Postao je prestolonaslednik 1909. godine, a kasnije i regent. Bio je na čelu države u jednom od najtežih perioda srpske istorije. Njegovu porodicu su zadesile brojne tragedije, a čak tri člana porodice su umrla u utorak, jedan od njih je i njegov otac, kralj Petar.

Aleksandar je izbegavao da u utorak ide u druge države i da se bavi državnim poslom.

Foto: printskrin/youtube.com

Marseljski atentat

U četvrtak 4. oktobra 1934. godine je svita sa kraljem na čelu krenula od Topčidera do Kosovske Mitrovice vozom, odakle su se uputili na Cetinje gde je kralj Aleksandar posetio kuću u kojoj je rođen. Ispraćen iz Zelenike na razaraču Jugoslovenske kraljevske mornarice "Dubrovnik" i isplovio za Marselj.

U utorak je u susret "Dubrovniku" išao francuski eskadron, a u 16 časova je kralj napustio palubu jugoslovenskog razarača i nastavio motornim čamcem do pristaništa gde su ga dočekali Luj Bartu, ministar inostranih poslova i Žozef Žorž, general i član visokog ratnog saveza. Iz Marselja je planirano polaganje venaca, a potom i put vozom za Pariz gde ga je čekao predsednik Francuske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ZAŠTO JE BAŠ OVAJ SRPSKI MANASTIR CRVENE BOJE? Ovo je tajna drevne svetinje
Srbija

ZAŠTO JE BAŠ OVAJ SRPSKI MANASTIR CRVENE BOJE? Ovo je tajna drevne svetinje

Žiča je srpski srednjovekovni manastir iz prve polovine XIII veka, koji se nalazi u blizini Kraljeva. Podigao ju je prvi kralj Srbije iz dinastije Nemanjića, Stefan Nemanjić, a značajnu ulogu u njenom podizanju imao je i njegov brat, Sveti Sava. Upravo tu krije se odgovor na jedno pitanje - zašto je Žiča baš crvene boje?

05.06.2023

21:09

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set