• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/A.Adamović

04.05.2024

19:00

Gastronomska čuda na vaskršnjoj trpezi Pejovića! Jela koja obožava poznati pevač spremaju se brzo i lako, a pravi su specijaliteti

ata/Shutterstock

Dom i porodica

Gastronomska čuda na vaskršnjoj trpezi Pejovića! Jela koja obožava poznati pevač spremaju se brzo i lako, a pravi su specijaliteti

Podeli vest

Pevač Aco Pejović veliki je vernik i jako mu je bitno da na velike praznike bude sa svojom porodicom i ispoštuje sve kako nalaže tradicija i običaji.

Vaskrs je praznik koji porodica poznatog folkera uvek sa radošću dočekuje i proslavlja, a kako poste ceo post, na trpezi za koju je zadužena njegova supruga Biljana sa kojom je godinama u skladnom braku kaže uvek ima svega.  

- Vaskrs je praznik kome se veoma radujem i nikada, ali baš nikada ne radim! Ove godine ga provodim sa porodicom i bliskim prijateljima, koji imaju prelepu kuću na Avali i baš ćemo uživati. Jer, kod njih se, baš kao i oni kod nas, osećamo uvek kao kod kuće - kaže Aco Pejović i dodaje da iako on sam nije neki vrsni kuvar ženski deo porodice se potprudi da sve lepo i ukusno pripremi. 

Foto: ATAIMAGES

 

- Za trpezu je uvek zadužena moja supruga, a kako uvek postimo ceo post, što nam uopšte ne pada teško, niti problematično, na Vaskrs je ručak mahom raznolik. Jer, kako nas ima dosta i raznih generacija za svakog se sprema i nabavlja po nešto, od dobre pršute, sireva, maslina, mesa do pečenja i fantastičnih pasti, vina i omiljenih slatkiša. Nisam od onih muškaraca koji se mogu pohvaliti kulinarskim umećem i zato moja supruga i sestra Danijela za Vaskrs najavljuju  gastronomska čuda. Evo, zamolio sam ih da umesto mene daju neke dobre recepte.

Na vaskršnjoj trpezi Pejovića ove godine će se pored raznoranih kulinarskih đakonija naći i rolovana prasetina, kao i panakota.

Rolovana prasetina

Sastojci: 

2 kg svinjetine od buta

senf

250 g praške šunke

250 g kačkavalja

čaša piva

struk svežeg ruzmarina

sušena majčina dušica

sušeni bosiljak

so

biber

ulje

Foto: Shutterstock

 

Priprema: 

Meso raširite u pravougaonik i istanjite tučkom. Posolite i pobiberite sa svih strana, a unutrašnju stranu, premažite senfom i pospite bosiljkom. Preko toga stavite red šunke i pospite sitno seckanim svežim ruzmarinom. Odozgo narendajte red kačkavalja, pa pospite majčinom dušicom. Meso urolajte i vežite koncem. Zapecite meso na ulju da porumeni sa svih strana, a zatim ga prebacite u blago nauljeni pleh. Nekih dvadesetak minuta meso pecite na 250 stepeni, pa smanjite na 180 i tako pecite do kraja pečenja, povremeno nalivajući pivom.

Panakota

Sastojci: 

500 ml  mlečne slatke pavlake

100 ml mleka

100 g šećera

2 kašike ekstrakta vanile

8 g listića želatina

250 g mešanog šumskog voća

Jedna kašika šećera za preliv

Foto: Shutterstock

 

Priprema: 

Istopite listiće želatina u deset kašika vode iz frižidera, a u posebnoj šerpi, sipajte slatku pavlaku, mleko, šećer i vanilu. Zagrejte na blagoj vatri, neprestano mešajući i kada se sećer otopi, ostaviti da se prohladi, ali ne mnogo. Dodajte listiće želatina u prohlađenu smesu, pa  dobro promešajte da se želatin rastopi. Tako dobijenu smesu sipajte u kalupe za panakotu. Ohladite u frižideru nekoliko sati,  dok se ne stegne u konzistenciju pudinga.

Preliv od šumskig voća

Zagrejte 125 grama  mešanog šumskog voća sa šećerom. Izblendajte, procedite i ostavite da se preliv potpuno ohladi. Isperite kalup pod mlazom tople vode i pažljivo ga okrenite naopačke tako da panakota bude spremna "da padne" na tanjir. Lagano lupkajte po servirnom tanjiru. Isto važi i ako ste koristili veći kalup!

Panakotu prelijte pripremljenim prelivom od šumskog voća i dodajte joj još malo celog voća.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

"Televizija mi je oduzela dušu, to je nenadoknadiv gubitak!" Jelena Bačić Alimpić otkrila koliko joj je bilo teško da radi kao voditeljka, evo zbog koga je postala književnica
Estrada

"Televizija mi je oduzela dušu, to je nenadoknadiv gubitak!" Jelena Bačić Alimpić otkrila koliko joj je bilo teško da radi kao voditeljka, evo zbog koga je postala književnica

Jedna od najpoznatijih domaćih književnica i bivša voditeljka, u razgovoru za Informer, otvoreno je govorila o početku književne karijere, seriji koja je nastala po njenom romanu, privatnom životu, ali i o odlasku sa malih ekrana, koji je mnogima, i posle više od 15 godina, velika žal.

26.12.2024

08:01