• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

28.04.2024

22:00

Najbolji vaskršnji specijalitet po nemačkom receptu! Ovakva jaja još niste probali

Pexels

Recepti

Najbolji vaskršnji specijalitet po nemačkom receptu! Ovakva jaja još niste probali

Podeli vest

Ukiseljena jaja ružičastih nijansi mogla bi da budu hit ovog Vaskrsa na vašoj trpezi. U pitanju je nemački recept, a boja zavisi od toga koliko dugo kiselite jaja i koliko ste cvekle upotrebili.

Ukiseljena jaja popularno su jelo u Nemačkoj, gde se jedu još od 17. veka. Ne samo da kiseljenje jaja produžava njihov rok trajanja, već im daje i specifičnu aromu. Najčešće se služi uz tostirani hleb ili se od njih pravi salata, a ako jajima dodate i malo kuvane cvekle, prirodno ćete ih obojiti.

U američkoj saveznoj državi Pensilvaniji jedu se takozvana Pensilvanska holandska jaja, ime su dobila po Holanđanima (i Nemcima) koji su nastanili ovaj prostor iz Nemačke tokom 17, 18. i 19. veka.

Jaja su zapravo tvrdo kuvana jaja koje se kisele zajedno s kuvanom cveklom. Boja jaja zavisiće od toga koliko dugo kiselite jaja i koliko ste cvekle upotrebili. Kraće kiseljenje daće vam nežnu ružičastu boju, a duže intenzivnije tamnocrvene, pa čak i ljubičaste nijanse.

Foto: Pexels

 

Sastojci:

500 g sveže cvekle

250 ml sirćeta

250 ml tečnosti od kuvanja cvekle

200 g belog šećera

10 jaja

Priprema:

Tvrdo kuvana jaja pripremite na uobičajen način jaja s ljuskom stavite u lonac s vodom, zagrejte na šporetu i kuvajte oko 10 minuta. Kuvana jaja prebacite u ledenu vodu i pustite da se ohlade, a potom ih ogulite i stavite sa strane.

Cveklu dobro operite i stavite da se kuva u komadu u lonac s vodom. Kuvajte cveklu oko pola sata, odnosno dok se ne skuva do kraja. Nožem proverite da li je dobro skuvana i nemojte bacati tečnost nakon što je izvadite sačuvajte oko 250 ml za kasnije.

Foto: Pexels

 

Ogulite cveklu i narežite je na manje komade. Pomešajte 250 ml vode u kojoj se kuvala cvekla sa sirćetom i šećerom. Mešajte dok se šećer ne istopi.

U veću teglu ubacite tvrdo kuvana i ohlađena jaja zajedno s kockicama kuvane cvekle, a preko svega prelijte pripremljenu tečnost.

Zatvorite teglu i stavite u frižider na 24 do 72 sata, a potom uživajte u tvrdo kuvanim ukiseljenim jajima s cveklom.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set