• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. S.

31.07.2023

18:48

Kakva mašina! Unikat ! Kralj je ovo vozio, a sad mogu svi

S.S. / Rina

Vesti

Kakva mašina! Unikat ! Kralj je ovo vozio, a sad mogu svi

Podeli vest

Radoslav Matović, zaljubljenik u stare automobile iz Kragujevca, za tri godine uspeo je da napravi repliku automobila iz 1903.godine i to prvog koji je stigao u Beograd, a moguće i na Balkan!

Koristio je autentične materijale, dugo tragao za pojedinim delovima i na kraju, na osnovu fotografija iz 1915. godine zauvek izgubljenog originala, uspeo da u svojoj radionici u selu Velike Pčelice, nadomak Kragujevca sastavi repliku "neseldorfa" koji "juri" 30 na sat!

- Gledao sam na televiziji emisiju o industrijalcu, Boži Raduloviću koji je 1903. uvezao u Beograd prvi automobil. Mislim, prvi na Balkanu! Kasnije je upao u teškoće i auto prodao ili poklonio kralju Petru Karađorđeviću. Fotografije sam sakupljao po muzejima, privatnim kolekcijama, iz jedne stare knjige koju je još moj deda doneo iz Nemačke i, posle tri godine, sklopio sam sve što sam našao u ovo što neki, čujem, kažu da je remek delo - skromno kaže Rade koga u selu, ali i šire znaju kao Radeta kauboja.

Foto: S.S. / Rina

Radoslav Matović, Rade Kauboj napravio repliku prvog automobila koji je uvezen u Srbiju 1903. i u voznom je stanju

Zadovoljstvo sija na njegovom licu, širi majstorske ruke dok nam živo objašnjava kako je svaki deo gde složio...

- Našao sam stari benzinski motor, jer su se tada oni koristili, uneo sam u svoju radionicu i po fotografijama, krenuo da pravim delove ručno. Počeo sam od šasije, a zatim i drugih delova, od vrata, instrument table, signalizacije i sedišta. Najvažnije je da je u voznom je stanju. Zbog motora morao sam da stavljam usporivače, da auto ne bi mogao da razvije neku veliku brzinu, već upravo onoliku koja je u to vreme bila predviđena, do 40 na sat- otkriva Radoslav.

Priča nam kako je ova njegova zanimacija za automobile počela tako što je ljubiteljima konja pravio fijakere, a onda ga pronašle "filmadžije".

Bez njegovih ruku i umeća danas nekoliko kultnih serija i filmova ne bi imali tako originalne rekvizite. 

Nabraja serije "Aleksandar od Jugoslavije", "Moj rođak sa sela", "Ubistvo kneza Mihaila" a ima, kaže i stranih produkcija.

Ovih dana s "neseldorfom" pozira na Zlatiboru i po želji, vozika turiste 30 na sat! 

Još da napravim avion...

- Tek ću da napravim remek delo, avion dvokrilac! - ali zasad ni reči više. Priznaje da mu nije do slave, iako su sad već svi čuli za njega.

- Voleo bih svojim radom da oživim naše Velike Pčelice. Zaslužuju pažnju. Da ne budemo u zapećku kao što smo vazda - priseća se vremena kada je selo bilo poznato po majstorima.

Kaže da su za pojedine zanatske usluge dolazili ljudi iz Kragujevca, Jagodine, Kraljeva, Kruševca…

- Sada toga nema ali ne vidim razlog da ponovo ne bude. Imamo tri značajna manastira – Raletinac, Denkovac i Sarinac, imamo na daleko poznatu crkvu u centru sela, imamo turistički potencijal koji malo ko ima. Moja je jedina želja da i ovim automobilom koji sam napravio, dam podstrek razvoju ovog kraja. Kad napravim avion, možda krenemo da letimo i sami- šalom završava Radoslav Matović – Kauboj, svoju entuzijazmom bogatu priču.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set