• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ. S.

18.08.2023

07:15

Oni pamte šta su Turci radili! Ovaj grad na jugu Srbije ima najveće blago!

Lj. S.

Vesti

Oni pamte šta su Turci radili! Ovaj grad na jugu Srbije ima najveće blago!

Podeli vest

Jovanov ima 400 godina, Dimov 300, a Zdravinjski je star tačno dva veka! Nalaze se na teritoriji Grada Prokuplja, a evo o čemu je reč...

Od sedam stoletnih stabala cera, hrasta, oraha, četiri su upisana u registru zaštićenih dobara III kategorije.

Dva od ta četiri ukupno su stara 700 godina i svake godine ih kontroliše ekološki inpsektor i proverava da li se stabla čuvaju kako treba.

Većina se nalaze na privatnim imanjima, sem oraha koji je u ataru sela Velika Plana o kojem se stara Javno preduzeće "Srbija šume".

Foto: Lj. S.

Zdravinjski cer star dva veka

- Najstariji je Jovanov zapis koji ima oko 400 godina. To je cer koji se nalazi u planinskom selu Gornji Statovac na imanju Jugoslava Milenkovića. Najveći je Dimov hrast u Velikoj Plani koji je star 300 godina. O njemu brine vlasnik imanja Milan Janićijević. Ovaj hrast je na Janićijevićev i zahtev meštana 2019. ušao u registar zaštićenih dobara III kategorije - kaže ekološki inspektor Grada Prokuplja Lidija Radulović.


Ona objašnjava da su ova stabla zaštićena ne samo zbog starosti, već i bioloških karakteristika koje ih čine posebnim, kao što su visina stabla, izgled i lepota.

Pored ova dva impozantna, tu je i Zdravinjski cer, zapis star 200 godina, a orah je ušao u ovu kategoriju iako nije zapis, baš zbog svoje lepote.

- O njima ne brinu samo vlasnici parcela, već i svi meštani, mi kao Grad, pravoslavna crkva. Kraj njih se organizuju seoske litije, sabori. To su bogatstva koja su retka. Zapisi imaju ne samo prirodnu vrednost, već i religijsku osnovu i njihovo trajanje je od velike važnosti - objašnjava ona.

Za svaku moguću promenu, u slučaju bolesti drveta, neophodna je saglasnost Zavoda za zaštitu prirode.

- Nekada je svako selo imalo "sveto drvo", hrast, gde su se meštani okupljali, slavili seoske slave, ali su vremenom mnogi posekla stabla. Ova zaštićena su upravo zato i dobila status da ne bi došlo do sličnih situacija i ona se ljubomorno čuvaju i do vremena i od ljudi - kaže Radulović. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set