• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.09.2023

12:50

Jedinstveni spektakl sprema se u selu Gornja Gorevnica: Biće svega pa čak i ptičijeg mleka, a prava poslastica je fudblaski derbi

RINA

Vesti

Jedinstveni spektakl sprema se u selu Gornja Gorevnica: Biće svega pa čak i ptičijeg mleka, a prava poslastica je fudblaski derbi

Podeli vest

Jedinstvena i jedna od najvećih manifestacija posvećena proizvodima od mleka održaće se u sbotu i nedelju u Gornjoj Gorevnici kod Čačka.

- Radi se o prodajnom sajmu i degustaciji kajmaka i najboljih vrsta sireva iz regiona. Mnogi posetioci biće u prilici da okuse rertke vrste ovih proizvoda, ali i da ih kupe. Na štandovima će se pored domaćih kravljih sireva naći ovčiji, kozji ali i magareći, za kojeg kažu da je jedan od najskupljih sireva na svetu - rekao je za RINU Gvozden Nikolić idejni tvorac ove manifestacije.

Otvaranje je zakazano za 11 sati, a odmah nakon toga posetioci će moći da se na sajamskom prostoru počaste raznim delikatesima na jedinstvenoj gorevničkoj mlečnoj trpezi. Samo na njoj naćiće se oko 100 proizvoda na bazi mleka i mlečnih proizvoda.

- Biće tu proizvodi od sira, kajmaka, lekovite surutke, pa do kako narod ovog kraja kaže, ptičijeg mleka. I da naglasim, ko odavno nije probao one čuvene i zaboravljene mekike, ovde će ih naći ako stigne na vreme na otvaranje. Tvrdim da niko bolju mlečnu trpezu ne ume da napravi od naroda ovog kraja. I tačno je da su mnoge dugoveke generacije gorštaka iz ovog kraja odrasle na zelenom soku i žutoj proji. U rudnik se išlo sa kriškom sira i kaišom slanine. A najbolji lek za jevtiku bila je i ostala surutka - dodaje u svom maniru Nikolić.

Foto: RINA

 

Crne i Plave mame u 18 časova bore se za Zlatnu metlu!

U subotu popodne sledi prava atrakcija. Na fudbalskom stadionu „Dolina dabrova” na kojem će nastupiti Saša Matić i Mira Škorić najpre će se odigrati fudbalski meč koji je najposećenija utakmica u ovom delu Srbije: Crne mame – Plave mame!

- Ideja je nastala 2016. godine i najpre je to bio meč majki protiv svoje dece koja igraju u našem klubu, ali brzo smo prerasli seoske okvire. Naime mnogo majki se prijavilo pa smo onda odlučili da ih podelimo u dve grupe, crnke i plavuše. Verujte da samo tom derbiju prisustvuje preko 1000 navijača i veoma je zanimljivo gledati kako svekrva navija za snajku. Imamo i opasne napadače, jedno vreme popadija je igrala centarfora i zaista je doživela ovacije. A sve su to majke i domaćice iz našeg kraja, koje i te kako znaju svoj posao u kući. Mnoge od njih i same spravljaju sir, kajmak i gaje stoku - kaže profesor Ivan Glišić, inače čovek koji pored svog poziva za katedrom na Agronomskom fakultetu u Čačku, živi i radi u svom selu Gornjoj Gorevnici.

Muzički deo manifestacije je takođe svojevrsna atrakcija jer u njemu nastupaju estradne zvezde kao što su Mira Škorić i Saša Matić, dok će se odmah nakon utakmice oglasiti majstori violine koji su nedavno napunili stadion u Pranjanima, Branko Ristić, Goran Veljković Elvis i Saša Petrović svima znan kao Sale Šou.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set