• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. S

20.09.2023

09:34

(VIDEO) Ovaj naš političar pao je u depresiju kad je saznao da ga žena vara! Svi ga znate!

Printskrin/Youtube

Vesti

(VIDEO) Ovaj naš političar pao je u depresiju kad je saznao da ga žena vara! Svi ga znate!

Podeli vest

MIhailo Obrenović, sin kneza MIloša, po mnogima jedan od najprogresivnijih ljudi toga doba, za druge je i najtajnovitiji. Nedavno je u Kragujevcu, obeleženo i dva veka od njegovog rođenja, premijerno je prikazan političko-istorijski triler o njemu, a bilo je prilike da se o knezu Mihailu sazna nešto što je "učiteljica života" - istorija, skrivala pod tepih.

Rodna kuća potonjeg kneza Srbije i danas stoji u kompleksu prepoznatljivom kao Milošev venac. U samom centru grada, na levoj obali mnogo puta opevane reke Lepenice, ušuškana između Prve Kragujevačke, ujedno i prve srpske Gimnazije, Knjaževsko - srpskog teatra, prvog srpskog pozorišta i Amidžinog konaka, odakle su sa doksata Miloš i Sima Paštrmac - Amidža, kovali planove za konačno oslobođenje Srbije, dočekala je 200. godinu od rođenja svog prvog i jedinorođenog domaćina - kneza Mihaila Obrenovića. 
O, po mnogima najprogresivnijem srpskom vladaru, dosta toga se zna, postoje međutim i potvrđene činjenice o kojima se, jednostavno, nije pričalo.

Foto: printscreen RTS

U Kragujevcu, rodnom gradu kneza MIhaila, obeleženo dva veka od njegovog rođenja

Vanbračni sin 

Tako je na primer manje poznato da je knez Mihailo iz "zabranjene" ljubavne veze imao sina, nesuđenog vladara Srbije. Velimir Teodorović, rođen je 1849. godine kao Vilhelm Berghaus. Njegova majka Marija, bila je Nemica, a ova ljubav je procvetala tokom kneževog izgnanstva u vreme kada je boravio u Rogaškoj Slatini.

Mihailo nije imao nameru da se oženi Marijom, ali je sina priznao i meterijalno u potpunosti obezbedio. Kneževim nalogom, Vilhelm je u 17. godini kršten u pravoslavnoj crkvi kada je dobio ime Velimir Mihailo Teodorović, po izvornom prezimenu kneza Miloša. Vremenom je postao očeva slika i prilika iako se nisu često viđali.

Sin kneza Mihaila ostao je upamćen kao veliki srpski dobrotvor koji je obilato pomagao srpske studente u Evropi kao i pozorište u Beogradu, koje je njegov otac osnovao. Umro je iznenada u 48. godini, a sav svoj pozamašni imetak testamentalno je zaveštao Kraljevini Srbiji. Dece nije imao tako da je njegovom smrću izvorna loza Miloševa ugašena. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, a na masivnom spomeniku jednostavno piše "Narodni dobrotvor". 

Depresija

Kneževa zakonita žena, Julija Hunjadi nije bila verna srpskom vladaru. Iako je brak sklopljen iz ljubavi, par se brzo odaljio. Živeli su uglavnom odvojeno, stari knez Miloš nije gajio simpatije prema lepoj Juliji, a ona sama Srbiju nije uspela da doživi kao svoju novu otadžbinu. Budući da je često boravila na bečkom dvoru, Julija je započela romansu sa grofom Arenbergom. Sam knez Mihailo za ovo je saznao iz jednog pisma koje su srpski špijuni u Austriji uspeli da presretnu i dostave knezu. Iako u suštini više nije voleo Juliju, preljuba mu je veoma teško pala. Današnjim jezikom moglo bi se reći da je Mihailo zbog ženinog neverstva zapao u depresiju. Brak kneza Mihaila Obrenovića i Julije Hunjadi zvanično nikada nije razveden. Julija Hunjadi udala se za svog ljubavnika 12 godina nakon kneževog ubistva. 

 

Neverni tata


- Nikada nije pouzdano utvrđeno da li je jedan od najbližih kneževih saradnika Milivoje Petrović Blaznavac bio ujedno i knežev brat. Pričalo se da je prvi srpski general, predsednik vlade, ministar vojni i upravitelj Topolivnice u Kragujevcu Blaznavac, vanbračni sin Miloša Obrenovića. Naime, njegova majka, pre stupanja u brak služila je kod Miloša pa ovakva tvrdnja, znajući za kneževe izlete sa ženama, dobija na težini. Zla se sudbina grubo poigrala životom kneza Mihaila i njegovog najbližeg okruženja. Imajući u vidu da je Mihailo "ljubovao" sa unukom svoga strica, Jevrema Obrenovića, Katarinom Konstantinović i da je možda baš to "rodoskrnavljenje" bilo uzrok njegove tragične smrti, dramski zaplet je tek bio na vratima. Nakon atentata u kome knez smrtno strada, Katarina se udaje upravo za Milivoja Petrovića Blaznavca, ako je verovati tračevi a onog vremena - svog deda strica. 
Tako veo misterija ne obavija samo život nesretnog kneza Mihaila već i manje više sve ljude iz njegove neposredne blizine. 

 

"Što se bore misli moje"

Političko - istorijski triler Milorada Milinkovića "Što se bore misli moje" donosi, takođe, i manje poznate detalje o knezu Mihailu, po čijim je stihovima film dobio ime.

Reditelj je u 140 minuta "upakovao" poslednjih nekoliko dana života, po mnogima najprogresivnijeg srpskog vladara, kneza Mihaila Obrenovića. 
- Prosto je neverovatno koliko stvari o životu kneza Mihaila nismo znali. Prikupljajući građu za film, otkrio sam neke neverovatne podatke i razumeo kompleksnost njegove ličnosti. Verujem da će film da popuni neke praznine u našem znanju i očekujem da publika reaguje veoma emotivno - rekao je reditelj Milorad Milinković na nedavno održanoj premijeri u Kragujevcu, rodnom mestu kneza Mihaila. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set