• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

19.11.2023

21:41

Meštani Vidove obeležavaju godišnjicu smrti partijarha Irineja! To će uraditi na ovaj način (FOTO)

printscreen

Vesti

Meštani Vidove obeležavaju godišnjicu smrti partijarha Irineja! To će uraditi na ovaj način (FOTO)

Podeli vest

Meštani Vidove, rodnog sela partijarha Irineja, obeležavaju u ponedeljak, 20. novembra trogodišnjicu njegove smrti paljenjem sveća kod crkve brvnare koju su izgradili uz njegov blagoslov. Sa zvonika svetinje prvi put će se oglasiti crkvena zvona i to u sedam časova i sedam minuta, u vreme kada se partijarh upokojio.

-  U ponedeljak su tri godine kako se upokojio. Na taj dan će se tačno u sedam časova i sedam minuta, u vreme kada je ispustio dušu, prvi put oglasiti zvona iz ove crkve. Oglašavaće se na svakih sat vremena, od trenutka njegove smrti do satnice kada je njegovo telo položeno u kriptu hrama Svetog Save - kaže Slobodan Kovačević, sestrić blagopočivšeg 45 poglavara Srpske pravoslavne crkve, dodajući da će lokalni sveštenik za to vreme držati službu.

Ideja o izgradnji crkve u rodnom selu partijarha Irineja je potekla 2010. godine, pet godina kasnije je I sam partijarh blagoslovio taj naum, a 2018. se krenulo u izgradnju, "skromne, drvene crkve sa omanjim tremom"”.

Kada smo se 2015. sreli u Partijaršiji u Beogradu, dobili smo blagoslov, a on je imao tada ima samo jedan uslov i želju, da crkva bude mala, drvena i sa kamenim osnovama.

- Takođe je želeo i jedan mali trem gde će moći da sedne i odmori, verovatno po uzoru na manastir Blagoveštenje - kazuje Vlade Ristović, glavni inicijator izgradnje crkve, čačanski preduzetnik rođen u Vidovi.

Foto: rina.rs

 

Ovaj partijarhov rođak ističe da su sve želje partijarha Irineja ispunjene a  do danas su, pored crkve, sagradili konak, zvonik i kotlarnicu. Preostali su još radovi u vidu uređenja crkvene porte i podizanja spomen česme sa bistom, na samom ulazu u crkveni kompleks.

- Zemljište za crkvu poklonio je meštanin Vidove Dragan Lj. Gavrilović. Ubrzo su počele da stižu donacije sa svih strana, a izgradnju su pomogli i lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, iguman manastira Hilandar otac Metodije..., brojni privrednici, ali i fizička lica. Sam partijarh je s radišću, za života nadgledao sve radove - zaključuje Ristović.

Meštani Vidove planiraju da, kada svi radovi budu okončani, crkveno zdanje u Vidovi predaju  crkvenim vlastima, a oni će odlučiti kakvu namenu će ovaj verski objekat imati. Konačnu reć će imati vadika žički Justin, koji treba da odluči da li će zdanje pod Kablarom biti manastir ili crkva.

Meštani tvrde da je partijarhova želja bila da ova crkva bude posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, to je, inače, praznik na koji je Irinej rođen. Očekuje se da će crkva biti osvećena na taj dan sledeće godine i predata na korišćenje crkvenim vlastima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set